Σε αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγεί η προσπάθεια εξεύρεσης ενός κοινού τόπου αναφορικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ (εδώ κι εδώ), μεταξύ της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Αριστοτέλους.
Η χθεσινή δεύτερη συνάντηση για τη συζήτηση των παρατηρήσεων του κλάδου επί του νομοσχεδίου που δόθηκε προς διαβούλευση, αν και διήρκεσε περίπου 3 ώρες, τελείωσε άδοξα, με τις διαφορετικές αντιλήψεις τόσο για τη φιλοσοφία της μεταρρυθμιστικής αυτής προσπάθειας όσο και για την ουσία της να κυριαρχούν.
«Δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά τα εργασιακό κεκτημένο των νοσοκομειακών γιατρών και δεν τεκμηριώνεται η κριτική περί αντεργατικού νομοθετήματος» υποστήριξε ο Ανδρέας Ξανθός, αποδίδοντας λίγο έως πολύ τις αντιρρήσεις των συνδικαλιστών σε “ιδεοληψίες”. «Δεν αυξάνεται ο χρόνος εργασίας, δεν προβλέπονται ατομικές συμβάσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει απλήρωτη εργασία και διατηρείται στο ακέραιο ο προϋπολογισμός των εφημεριών (325 εκ. €)» διαβεβαίωσε περαιτέρω, επισημαίνοντας πως η νομοθετική παρέμβαση αποτελεί μέρος ενός συνόλου ευρύτερων παρεμβάσεων για τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Εξάλλου, για τον Α. Ξανθό, μέσω του κυβερνητικού νομοσχεδίου δίνεται τόσο η κατεύθυνση όσο και η αναγκαία ευελιξία στο σύστημα για σταδιακή προσαρμογή στις νέες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.
Οι προαναφερόμενες αιτιάσεις δεν στάθηκαν πάντως ικανές να πείσουν την ΟΕΝΓΕ, η οποία επέμεινε στην άποψη ότι η κυβερνητική πρόταση δεν επιδέχεται βελτιώσεων, ζητώντας ξανά την απόσυρσή της και την έναρξη διαδικασίας για νέα κλαδική συμφωνία.
Όπως υποστήριξε ειδικότερα:
Προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις, στο σημείο αυτό ο Υπουργός Υγείας παρείχε ορισμένες διευκρινήσεις επί του Νομοσχεδίου. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:
Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών επαναδιατύπωσαν το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας τους για 5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο πρωϊνό τακτικό ωράριο, 1 εφημερία την εβδομάδα με περιλαμβανόμενο σε αυτήν αναγκαίο χρόνο ανάπαυσης, ρεπό μετά την εφημερία, προσλήψεις μόνιμων γιατρών, επαναφορά των αποδοχών στα προ των μνημονίων επίπεδα, μεταξύ άλλων.
Αναφορικά δε, με την καταδικαστική απόφαση της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει η λόγω μη συμμόρφωσης με το Ευρωπαϊκό δίκαιο, οι συνδικαλιστές κατέστησαν σαφές πως την αποκλειστική ευθύνη φέρει η Πολιτεία, η οποία από το 2008 μέχρι σήμερα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων.
Στο κλείσιμο της συνάντησης, πάντως, ο Α. Ξανθός δεσμεύθηκε ότι θα λάβει υπόψη επιμέρους παρατηρήσεις πριν προχωρήσει στην τελική νομοτεχνική διατύπωση των προτεινόμενων αλλαγών, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η κυβερνητική παρέμβαση θα προχωρήσει κανονικά. Παράλληλα, ζήτησε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμβάλλουν στον καλύτερο σχεδιασμό των αναγκαίων μονίμων προσλήψεων για την εφαρμογή του νόμου, μέσα από μια Κοινή Επιτροπή.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ