Μια νέα αρχιτεκτονική της Φαρμακευτικής Πολιτικής περιέγραψε από το βήμα του Συνεδρίου του Economist ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Απαριθμώντας τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα και όσα σχεδιάζονται, ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως έχει μπει στην τελική ευθεία η διαμόρφωση ενός πλέγματος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με την τεχνική υποστήριξη του Π.Ο.Υ., που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη βιωσιμότητα του συστήματος.
Στο πλαίσιο των κινήσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη διακρατική συνεργασία για κοινή διαπραγμάτευση με στόχο την εξασφάλιση οικονομικότερων τιμών για τα Φ.Υ.Κ..
Μάλιστα, η «συμμαχία του Νότου» (διαβάστε εδώ), η οποία έχει «επεκτείνει τα σύνορα της», καθώς προστέθηκαν στη λίστα των χωρών η Ρουμανία και η Ιρλανδία, φέρεται να προχωράει στο επόμενο στάδιο, φθάνοντας πιο κοντά στην κοινή διαπραγμάτευση. «Η διακήρυξη της Βαλέτας που υπογράφηκε πρόσφατα είναι το 1ο βήμα», ανέφερε ο κ. Ξανθός. Αύριο Πέμπτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτα, η οποία θα θέσει τις βάσεις για τις περαιτέρω συζητήσεις (διαβάστε εδώ).
Ο Υπουργός Υγείας, πάντως, παραδέχθηκε ότι οι σωρευτικές μειώσεις της Φαρμακευτικής Δαπάνης, που όπως ανέφερε ξεπέρασαν το 60%, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα του συστήματος, στα οποία εστιάζει πλέον τις προσπάθειες της η Αριστοτέλους και οι αρμόδιοι φορείς. Επανέλαβε, δε, ότι ο προϋπολογισμός είναι όντως ανεπαρκής, προσβλέποντας σε λύσεις από την εφαρμογή ουσιαστικής αξιολόγησης των νέων φαρμακευτικών προϊόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η δημιουργία της Επιτροπής HTA, που βρίσκεται στην τελική ευθεία.
Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για μια «αισιόδοξη προοπτική για την ανθεκτικότητα και χωρητικότητα του Συστήματος Υγείας, αναφέρθηκε στο νέο ενοποιημένο rebate χαρακτηρίζοντας το δικαιότερο, όπως άλλωστε και τον νέο τρόπο κατανομής της υπέρβασης που προωθεί η Αριστοτέλους, ενώ στον επόμενο γύρο συζητήσεων στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο οι θεραπείες, μεταξύ άλλων, της υπερχοληστερολαιμίας.
Στο πλαίσιο της αναδόμησης της Φαρμακευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να εκκινήσει τις διαδικασίες αλλαγών και στο σύστημα τιμολόγησης, που αποτελεί βέβαια και έναν από τους σκοπούς της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Επιπλέον, ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε πως προωθούνται και νέες αλλαγές στην αποζημίωση των νέων φαρμάκων. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη ενός ευέλικτου συστήματος, ώστε τα κριτήρια για αποζημίωση των νέων σκευασμάτων να επιτρέπουν την εξατομικευμένη πρόσβαση.
Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης των φαρμάκων, μια «νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική που θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία».
Βασικοί άξονες της πολιτικής αυτής θα πρέπει να είναι οι:
Τα «βήματα» της Αριστοτέλους
Τι έχουμε κάνει στο χώρο του φαρμάκου :
Τι εκκρεμεί αλλά έχει δρομολογηθεί :
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ