Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν αυξάνεται και το claw back θα επιβληθεί κανονικά, διαμηνύει ο Υπουργός Υγείας σε εργαστήρια, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, που ετοιμάζουν να προχωρήσουν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ.
Βέβαια, το Υπουργείο σχεδιάζει «διπλό χτύπημα», καθώς στην τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή για το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων θα περιλαμβάνεται και αντίστοιχος μηχανισμός για τις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις. «Εκτός από το πλαφόν στους ιατρούς για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θα υπάρχει και ένα πλαφόν ανά γεωγραφική περιφέρεια, ανά ειδικότητα (κλπ) για τις διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις», τόνισε ο Υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας. Όπως διευκρίνισε δεν θα είναι ένα οριζόντιο πλαφόν, δηλαδή δε θα εξαρτάται από την περσινή συνταγογράφηση, αλλά θα καθοριστεί με βάση πληθυσμιακά, γεωγραφικά κριτήρια και τις ανάγκες των ειδικοτήτων.
Σε ό,τι αφορά το claw back, ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι ο καταλογισμός του για το πρώτο εξάμηνο του έτους, «θα γίνει σε μηνιαία βάση, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι σταματήσουν να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ, εάν το κάνουν νομίζοντας ότι έτσι θα εξαιρεθούν του clawback, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος». Όπως διευκρινίζει η Αριστοτέλους, από το ποσό που θα καταβληθεί στα διαγνωστικά και εργαστήρια για το μηνιαίο στόχο θα αφαιρεθεί το clawback του κάθε μήνα, ενώ το ποσό που περισσέψει, λόγω της επίσχεσης θα κατανεμηθεί μεταξύ εκείνων που θα συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες στον ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης δεν δίστασε να δηλώσει βέβαιος ότι «όταν αντιληφθούν όλοι οι πάροχοι τον τρόπο με τον οποίο θα καταλογιστεί το clawback του 2014, πολλοί δεν θα ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο της επισχέσεως, που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι δεν θέλουν να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Και ο ΕΟΠΥΥ δεν θα έχει σύμβαση υποχρεωτικά με κανέναν».
Πάντως, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την επίσχεση ο κ. Γεωργιάδης σε συνεργασία με τον Υφυπουργό, Αντ. Μπέζα και τους ΥΠΕάρχες, θα επιδιώξουν να είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν κατά το δυνατόν τα διαγνωστικά εργαστήρια του ΠΕΔΥ, την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορούν να απευθυνθούν εκεί οι πολίτες.
Τι απαντούν Διαγνωστικά, Εργαστήρια και Γιατροί«Το αδιέξοδο το οποίο προέκυψε τελικά στον διάλογο μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Πανελληνίας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, βαρύνει αποκλειστικά και μόνον την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας», σημειώνει ο ΠΙΣ, κάνοντας λόγο για αδυναμία της Πολιτείας να εξασφαλίσει αποτελεσματική περίθαλψη στους πολίτες, ενώ εμποδίζει τον κλάδο να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης.Η υπαναχώρηση του Υπουργείου Υγείας για επανεξέταση των κρίσιμων ζητημάτων του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, που φαίνεται να μην επαρκεί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, αλλά και του claw back οδήγησε τον κλάδο στο δρόμο της επίσχεσης προς τον Οργανισμό, από τις 12 Μαΐου, ενώ αποφασίστηκε να μπει τέλος και στον «προσχηματικό», όπως τον χαρακτήρισαν» διάλογο. Πιο μετριοπαθή στάση φαίνεται να κρατάει η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις.Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, με ανακοίνωση της, ξεκαθαρίζει πως από τη δική της πλευρά οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις γιατρών αλλά και διαγνωστικών συνεχίζονται. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, όπου ενημερώθηκε για το ρόλο της επιτροπής και το χρονοδιάγραμμα διαπραγμάτευσης.«Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ δήλωσε στην Επιτροπή ότι θα συνεισφέρει με τις προτάσεις της στη δημιουργία των νέων συμβάσεων οι οποίες θα πρέπει να έχουν προκαθορισμένους και σαφείς όρους συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ με σκοπό να διασφαλίζεται η περίθαλψη των ασφαλισμένων αλλά και η οικονομική βιωσιμότητα των μελών της», αναφέρει η ανακοίνωση.Η Ένωση είναι υπέρ σύντομων διαπραγματεύσεων, που θα καταλήξουν στην υπογραφή συμβάσεων πριν από τις Ευρωεκλογές, ενώ κατέστησε σαφές ότι νέα παράταση των υφισταμένων δεν θα γίνει ανεκτή. Παράλληλα, εξέφρασε την πάγια θέση της για αύξηση της αμοιβής, που πρέπει να παραμείνει κατά πράξη και περίπτωση, τη θέσπιση ρήτρας σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, την κάθετη αντίθεσή της στην τακτική των “κουρεμάτων¨ και του claw back, το διαχωρισμό των κωδικών των κλινικοεργαστηριακών ιατρών από τις λοιπές δαπάνες και τέλος την θέση της για ελεύθερες συμβάσεις.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ