Τη σύγχυση που υπάρχει αναφορικά με την αρμοδιότητα διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων, διαιωνίζει η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) που εξέδωσε ο Π. Πολάκης (επισυνάπτεται), στη βάση σχετικών γνωμοδοτήσεων που εξέδωσαν τόσο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) όσο και το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ).
“Η ανάπτυξη και στελέχωση των Κεντρικών Μονάδων Διάλυσης Κυτταροσταστικών και Βιολογικών Φαρμάκων ( ΚΜΔΚΒΦ) για ασθενείς που νοσηλεύονται στα Τμήματα Βραχείας Νοσηλείας (ΤΒΝ), σε Διατομεακά Τμήματα ημερήσιας νοσηλείας (ΔΤΗΝ), ή σε κλινικές ( π.χ ογκολογικές, αιματολογικές, ρευματολογικές, κλπ) στα οποία χορηγούνται αντίστοιχες θεραπείες είναι άκρως απαραίτητη” αναφέρει η ΥΑ, χωρίς όμως να υποχρεώνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα να τις δημιουργήσουν, ούτε εμπεριέχει κάποιο δεσμευτικό χρονικό όριο.
Ορίζει, παράλληλα, πως η ΚΜΔΚΒΦ η οποία αναπτύσσεται στα πλαίσια του νοσοκομειακού φαρμακείου υπό την επιστημονική ευθύνη του Διευθυντή και λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπεύθυνου φαρμακοποιού, υποστηρίζεται τεχνικά από προσωπικό (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: βοηθοί φαρμακείου, παρασκευαστές, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, νοσηλευτές και τεχνικοί φαρμάκων) το οποίο έχει εκπαιδευτεί γι’ αυτό είτε στα οικεία Τμήματα Βραχείας Νοσηλείας (ΤΒΝ), είτε στα Διατομεακά Τμήματα ημερήσιας νοσηλείας (ΔΤΗΝ), είτε σε προηγούμενη θέση εργασίας.
Προβλέπει δε, ότι η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων θα γίνεται σε χώρο που πληροί συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας, ασφάλειας και διαθέτει συγκεκριμένο εξοπλισμό – σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, δηλαδή στο φαρμακείο του νοσοκομείου (ειδική μονάδα διάλυσης φαρμάκων). Αφήνει, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο η διαδικασία να συνεχίσει να γίνεται και σε νοσηλευτικά τμήματα. “Για τις περιπτώσεις που απαιτείται εκτάκτως η διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων είναι δυνατό να γίνεται σε νοσηλευτικά τμήματα εφόσον διαθέτουν ειδικό χώρο με τον απαραίτητο εξοπλισμό, εκπαιδευμένο προσωπικό (ιατρικό ή νοσηλευτικό) και όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας” αναφέρει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τα ίδια μέτρα προστασίας που λαμβάνονται κατά τη χορήγηση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Η ΥΑ δεν έχει καμία αναφορά, ωστόσο, στις διαδικασίες διαχείρισης των συσκευασιών που χρησιμοποιήθηκαν, ούτε προβλέπει τη διαμόρφωση ειδικών χώρων για την αποβολή τους από τους ασθενείς που τα λαμβάνουν (ειδικές τουαλέτες).
Ουσιαστικά, με την ασάφεια που τη διακρίνει η ΥΑ διατηρεί το σημερινό καθεστώς, όπου Νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση εξαναγκάζεται σε εμπλοκή στην εν λόγω διαδικασία, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την υγεία του.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι εισηγήσεις-παρεμβάσεις στο ΚΕΣΥ, εκτός από το ΕΣΑΝ που αποτελεί ένα διορισμένο από την κυβέρνηση όργανο, έχουν κάνει για το συγκεκριμένο θέμα τόσο οι Ενώσεις των Φαρμακοποιών ΠΕΦΝΙ και ΠΕΦ, όσο και η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), οι οποίες εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν εισακούστηκαν.
ΩΤΣΠ465ΦΥΟ-ΜΤΤ
Πηγή: ygeionomikoi.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ