Μακριά από πολιτικές προστατευτισμού του παρελθόντος και κρατικοδίαιτες βιομηχανίες θα κινηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη Φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας. «Η πολιτική βούληση της κυβερνήσεως είναι να βοηθήσουμε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Να βελτιώνεται η παραγωγή, να ενισχύεται η απασχόληση, να γίνονται εξαγωγές, να πηγαίνει μπρος η ελληνική οικονομία», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κρατικοδίαιτη φαρμακοβιομηχανία. «Νόημα έχει να υπάρχει μια φαρμακοβιομηχανία που μπορεί να αντέξει τον ανταγωνισμό και να φέρει χρήματα στη χώρα», σημείωσε ο Υπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε πολιτικές προστατευτισμού του παρελθόντος. «Δεν φταίει για όλα η Φαρμακοβιομηχανία, αλλά όχι και ότι ήταν εκτός του εγκλήματος», σημείωσε σημειώνοντας πως η οικονομική μηχανή θα πάρει ξανά μπρος. Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι κάποια από τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι και υπερβολικά. «Δεν διεκδικώ το αλάθητο». ΓενόσημαΟ Άδωνις Γεωργιάδης, δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει το παράδειγμα της Βρετανίας, στην οποία τα γενόσημα καταλαμβάνουν το 83% της αγοράς. Όπως αποκάλυψε, όμως δόθηκε μάχη στις Βρυξέλλες για το θέμα και σύντομα θα υπάρξουν μέτρα, που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της απορρόφησης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά και τα οποία δεν θα έχουν ως κεντρικό άξονα τις τιμές.
Στη δευτερολογία του ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι τα μέτρα για την αύξηση της διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά έχουν αποτύχει. «Αν φύγω και δεν έχουν αυξηθεί τα γενόσημα θα χρεωθώ μια αποτυχία. Παραδέχομαι, όμως, ότι η εμμονή μόνο με τις τιμές δεν έχει νόημα», σημείωσε επαναλαμβάνονται ότι θα πρέπει να συνδεθεί η τιμή με τον όγκο πωλήσεων. «Όσο περισσότερα τόσο χαμηλότερες τιμές», υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι επιδιώκει τη συμφωνία στα μέτρα που θα δώσουν τη δυνατότητα αύξησης του όγκου των γενοσήμων, το οποίο βέβαια θα συνοδευτεί από μείωση τιμών.
Διευκρινίζοντας πως στα γενόσημα δεν υπάρχει πρόβλημα στη μείωση των τιμών, όπως συμβαίνει με τα on patent φάρμακα, που επηρεάζουν τιμές άλλων χωρών, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει διάθεση να συνταγογραφούνται πολύ ακριβά φάρμακα σε ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται, θα ζητήσει το Υπουργείο από τις εταιρείες να φέρουν εγγράφως τι πωλούν στις άλλες χώρες βάσει του πληθυσμού.
Πλαφόν
Σε ό,τι αφορά το μέτρο του πλαφόν στη συνταγογράφηση ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο έλεγχος της υπέρβασης είναι σημαντικός ώστε να μην καταστραφεί η λειτουργία της ίδιας της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, το εργαλείο του claw back θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της δαπάνης, αλλά «κόβει το μυαλό» του για τις επιπτώσεις που θα έχει.
Το «νέο» μέτρο του πλαφόν δεν θα είναι ίδιο με το οριζόντιο μέτρο του παρελθόντος, όπως διευκρίνισε, καθώς εισάγονται κριτήρια όπως ο μέσος όρος ανά πάθηση ανά ασθενή, το πληθυσμιακό, το δημογραφικό κοκ.
Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν θα κλειδώνονται πλέον απευθείς οι γιατροί που υπερβαίνουν το πλαφόν, αλλά θα καλούνται να εξηγήσουν τους λόγους της υπέρβασης.
Δελτίο Τιμών ΦαρμάκωνΤην έκδοση διορθωτικού δελτίου τιμών φαρμάκων υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Γνωρίζω ότι αν θα γίνει αύριο η επιτροπή για το διορθωτικό δελτίο τιμών, θα ακούσω κατηγορίες γιατί αυξήθηκαν κάποια φάρμακα 5% με 10%», σημείωσε ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι θα γίνουν οι διορθώσεις.
Ο Αριστοτέλης και ο ΠλάτωναςΤις πολιτικές του πεποιθήσεις έσπευσε να αποσαφηνίσει για ακόμη μια φορά ο κ. Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως είναι δεξιός. «Ποια είναι η διαφορά των δεξιών από τους αριστερούς; Οι δεξιοί βλέπουμε τον κόσμο στις πραγματικές του διαστάσεις ενώ οι αριστεροί κινούνται στον κόσμο της φαντασίας», ανέφερε χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον πίνακα του Ραφαήλ η Σχολή των Αθηνών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, στον πίνακα ο Αριστοτέλης δείχνει με το χέρι το «τώρα», το «εδώ είμαστε», όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ο Πλάτωνας δείχνει τον ουρανό, το φαντασιακό. «Ο Αριστοτέλης είναι ο δεξιός και ο Πλάτωνας ο αριστερός», κατέληξε.ΑνασφάλιστοιΤην απόφαση της Κυβέρνησης για φαρμακευτική κάλυψη όλων των πολιτών, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, επανέλαβε ο Υπουργός Υγείας.«Σε μια συνάντηση με τον Καρόνε, μου εξέφρασε την απορία πως στην Πορτογαλία, με φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισεκατομμύρια και τον ίδιο πληθυσμό, οι πολίτες καλύπτονται πλήρως», ανέφερε και πρόσθεσε πως έως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις. «Μέσα στις επόμενες 60 ημέρες θα γίνει πράξη, είναι δέσμευση του Πρωθυπουργού», σημείωσε.«Ας ξαναγνωριστούμε»Επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ πολιτείας και κλάδου επιδιώκει ο Υπουργός Υγείας, εκτιμώντας πως θα πρέπει και οι δύο πλευρές να απομακρυνθούν από τη μόνιμη καχυποψία. «Θα πρέπει να ξαναγνωριστούμε», σημείωσε κάνοντας λόγο για ανάγκη επανεκκίνησης. Μάλιστα, ανέφερε ότι η πρόταση της ΠΕΦ για ένα πιο δίκαιο claw back και rebate αξιολογείται και λαμβάνεται υπόψη. «Δώστε μας χρόνο» σημείωσε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ