Skip to content

Η ΔΗΠΑΚ για τις αλλαγές στην Ιατρική Νομοθεσία

Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας.
Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.

Αντιδραστική χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Το κείμενο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενσωματώνει μια σειρά αλλαγών που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως η απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος.

Στόχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, όπως υποστηρίζουν, είναι ο εκσυγχρονισμός του πειθαρχικού δικαίου, όρος «αναγκαίος για τα συμφέροντα των ομίλων και για την εμβάθυνση της λειτουργίας των νόμων αγοράς, των νόμων της ζούγκλας και του ανταγωνισμού στην υγεία».

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) γιατρών, με την κυβερνητική πρόταση:

  • Αξιοποιείται και επεκτείνεται παραπέρα ο ρόλος του ΠΙΣ και των ΙΣ ως ΝΠΔΔ, συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για θέματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή σύμβουλοι του αστικού κράτους για την παραπέρα επέκταση της κυριαρχίας των μονοπωλίων και των ομίλων στην αγορά υγείας.
  • Βαθαίνει παραπέρα η εμπλοκή ΠΙΣ στην εκπαίδευση, μοριοδότηση συνεδρίων που διοργανώνουν – χρηματοδοτούν φαρμακοβιομήχανοι, ακόμα και τη χορήγηση και διατήρηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος και ειδικότητας που θα συνδέεται και με τα μόρια από την παρακολούθηση αυτών των συνεδρίων.
  • Παράλληλα, κυβέρνηση και ηγεσία του ΠΙΣ, εισηγούνται την διατήρηση ή/και χειροτέρευση μίας σειράς από διατάξεις που αλλοιώνουν την αναλογικότητα στην έκφραση και εκπροσώπηση των γιατρών (αριθμός αντιπροσώπων ανάλογα με τα μέλη και όχι τους ψηφίσαντες, εξ οφίτσιο συμμετοχή των προέδρων στην ΓΣ, θεσμοθέτηση της συνέλευσης των προέδρων με το ΔΣ του ΠΙΣ, αλλοίωση της αναλογικότητας στην εκπροσώπηση, 4ετή θητεία των ΔΣ κ.α.).
  • Τέλος, εισάγουν απαράδεκτες διατάξεις για νέα μεγαλύτερα πρόστιμα και πειθαρχικές διώξεις για τους συναδέλφους που χρωστάνε τις υπέρογκες συνδρομές στους Ιατρικούς Συλλόγους.

Για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αν και η σημερινή νομοθεσία είναι αναχρονιστική, οι προτάσεις των ΙΣ και ΠΙΣ συνδέονται με πάγιες επιδιώξεις των ομίλων και διαχρονικές κατευθύνσεις της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η κόντρα μεταξύ της ηγεσία του ΠΙΣ και διαφόρων Ιατρικών Συλλόγων, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά.

«Οι μεν παίζουν το ρόλο τους άψογα ως κυβερνητικοί συνδικαλιστές από διάφορες παρατάξεις… Επέδειξαν σαφέστατη και προκλητική «νηφαλιότητα» απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης στους ασθενείς, αλλά και στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Άλλοτε αρκέστηκαν σε άσφαιρα πυρά και άλλοτε χειροκρότησαν με σεμνή διατύπωση ενστάσεων» τονίζουν, στηλιτεύοντας τη στάση της ηγεσίας του ΠΙΣ στο «μέτωπο» της ΠΦΥ και του Ασφαλιστικού. «Οι δε αντιπολιτεύονται φωνακλάδικα, παίζοντας τον βολικό αντίπαλο» συμπληρώνουν. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι «όταν η κυβέρνηση βάθαινε τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της ασφάλισης, διεκδικούσαν την κατάργηση κάθε ίχνους κοινωνικής ασφάλισης και τη μετατροπή του ΤΣΑΥ σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό επαγγελματικό ταμείο τύπου ιδιωτικής ασφάλισης. Όταν υποβάθμιζε παραπέρα την ΠΦΥ και τις δημόσιες δομές με τα ΤΟΜΥ τους κόφτες εξετάσεων, φαρμάκων και εν γένει δαπανών, αυτές οι ηγεσίες διεκδικούσαν ακόμα περισσότερη αγορά στην υγεία, ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρακτικά παρείχαν υπηρεσίες στην κυβέρνηση».

Στον αντίποδα, η ΔΗΠΑΚ διεκδικεί, όπως επισημαίνει, ένα σύστημα υγείας που να διασφαλίζει υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει επιστημονικά και εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες τους ιατρούς, απαλλαγμένο από τους νόμους της αγοράς και τη διαβρωτική δράση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, του επιχειρηματικού ανταγωνισμού και της κυριαρχίας των ομίλων στην υγεία.

Στην κατεύθυνση αυτή:

  • Καταγγέλλει τις απαράδεκτα υψηλές ετήσιες συνδρομές που αφορούν όλους τους γιατρούς, ακόμα και τους νέους και τους άνεργους και τους γιατρούς με μπλοκάκι ή με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Απαιτεί να καταργηθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις των οφειλόμενων συνδρομών, να μειωθούν άμεσα οι συνδρομές.
  • Να διευκολυνθούν οι γιατροί που χρωστούν, ακόμα και με διαγραφή χρεών για τους ανέργους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με χαμηλά εισοδήματα και να διασφαλιστεί το δικαίωμά τους να ψηφίσουν στις εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων.

 

 

 

ΔΗΠΑΚΙατρική νομοθεσίαΝομοσχέδιο

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τι να μας πει και το ΜΙΤ…
Το πρώτο “σχολείο” για άτομα με ρευματικές παθήσεις

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...