Αντιδραστική χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Το κείμενο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενσωματώνει μια σειρά αλλαγών που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως η απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος.
Στόχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, όπως υποστηρίζουν, είναι ο εκσυγχρονισμός του πειθαρχικού δικαίου, όρος «αναγκαίος για τα συμφέροντα των ομίλων και για την εμβάθυνση της λειτουργίας των νόμων αγοράς, των νόμων της ζούγκλας και του ανταγωνισμού στην υγεία».
Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) γιατρών, με την κυβερνητική πρόταση:
Για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αν και η σημερινή νομοθεσία είναι αναχρονιστική, οι προτάσεις των ΙΣ και ΠΙΣ συνδέονται με πάγιες επιδιώξεις των ομίλων και διαχρονικές κατευθύνσεις της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η κόντρα μεταξύ της ηγεσία του ΠΙΣ και διαφόρων Ιατρικών Συλλόγων, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά.
«Οι μεν παίζουν το ρόλο τους άψογα ως κυβερνητικοί συνδικαλιστές από διάφορες παρατάξεις… Επέδειξαν σαφέστατη και προκλητική «νηφαλιότητα» απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης στους ασθενείς, αλλά και στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Άλλοτε αρκέστηκαν σε άσφαιρα πυρά και άλλοτε χειροκρότησαν με σεμνή διατύπωση ενστάσεων» τονίζουν, στηλιτεύοντας τη στάση της ηγεσίας του ΠΙΣ στο «μέτωπο» της ΠΦΥ και του Ασφαλιστικού. «Οι δε αντιπολιτεύονται φωνακλάδικα, παίζοντας τον βολικό αντίπαλο» συμπληρώνουν. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι «όταν η κυβέρνηση βάθαινε τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της ασφάλισης, διεκδικούσαν την κατάργηση κάθε ίχνους κοινωνικής ασφάλισης και τη μετατροπή του ΤΣΑΥ σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό επαγγελματικό ταμείο τύπου ιδιωτικής ασφάλισης. Όταν υποβάθμιζε παραπέρα την ΠΦΥ και τις δημόσιες δομές με τα ΤΟΜΥ τους κόφτες εξετάσεων, φαρμάκων και εν γένει δαπανών, αυτές οι ηγεσίες διεκδικούσαν ακόμα περισσότερη αγορά στην υγεία, ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρακτικά παρείχαν υπηρεσίες στην κυβέρνηση».
Στον αντίποδα, η ΔΗΠΑΚ διεκδικεί, όπως επισημαίνει, ένα σύστημα υγείας που να διασφαλίζει υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει επιστημονικά και εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες τους ιατρούς, απαλλαγμένο από τους νόμους της αγοράς και τη διαβρωτική δράση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, του επιχειρηματικού ανταγωνισμού και της κυριαρχίας των ομίλων στην υγεία.
Στην κατεύθυνση αυτή:
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ