Σε πρωτοφανές φιάσκο εξελίσσεται ένα ζωτικής σημασίας έργο στο χώρο της υγείας: η πιστοποίηση και παραγωγή στατιστικών στοιχείων από το υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Η διαδικασία μετά κόπων και βασάνων ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και δόθηκε διορία στα νοσοκομεία μέχρι τις 11 Αυγούστου, αλλά η γραφειοκρατία έκανε το θαύμα της: Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας ενημερώθηκαν εγγράφως την μέρα, που έληγε η προθεσμία!
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το υπουργείο Υγείας έχει αποκτήσει από το 2016 ένα νέο θεσμό: το λεγόμενο «Στατιστικό Επικεφαλής». Αυτός έχει την ευθύνη να εξασφαλίζει ότι τα στατιστικά στοιχεία, που παράγονται και επεξεργάζονται από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας, θα αναπτύσσονται σύμφωνα με τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής παραγωγής στατιστικών προϊόντων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως έχετε ήδη αντιληφθεί μέχρι σήμερα, τα στατιστικά στοιχεία που παράγονται στο χώρο της υγείας από το υπουργείο, της ΥΠΕ και τα νοσοκομεία δεν είναι πιστοποιημένα! Έτσι, ορθά, το υπουργείο Υγείας με το θεσμό του Στατιστικού Επικεφαλής ξεκίνησε εδώ και μήνες την προεργασία για να προχωρήσει η πιστοποίηση της μεθοδολογίας, η οποία θα γίνει από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Είναι προφανές ότι η θετική αξιολόγηση από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. συνδέεται με σημαντικά οφέλη τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Πρακτικά, το υπουργείο Υγείας και οι εποπτευόμενοι φορείς του θα παράγουν στατιστικά στοιχεία έγκυρα και ακριβή, ικανά να διαχυθούν ως δομημένη πληροφορία , προς τους χρήστες στατιστικών (είτε Φυσικά είτε Νομικά Πρόσωπα) σε όλες τις Χώρες Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι προφανές ότι μόνο με έγκυρα και ακριβή στατιστικά δεδομένα είναι δυνατόν να χαραχθεί ορθολογική πολιτική υγείας στη χώρα και η εκάστοτε κυβέρνηση να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις. Π.χ. πώς είναι δυνατόν να αποφασίζει ο εκάστοτε υπουργός Υγείας πόσους αξονικούς θα αγοραστούν, αν δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόσα μηχανήματα ήδη υπάρχουν και κυρίως πόσες εξετάσεις παράγουν; Και όμως σήμερα αυτό γίνεται. Πολιτική υγείας στα κουτουρού…
Προς την κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, στις 13 Ιουλίου, η κα Καλλιόπη Βουρλιώτου (στέλεχος του υπουργείου Υγείας), που έχει οριστεί Στατιστικός Επικεφαλής εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία ουσιαστικά κηρύσσεται η έναρξη της διαδικασίας για την πιστοποίηση της μεθοδολογίας συγκέντρωσης των στατιστικών στοιχείων.
Η εγκύκλιος εστάλη σε ένα κάρο φορείς, όπως ΥΠΕ, ΕΟΦ, ΣΕΥΥΠ, ΕΚΕΠΥ, ΕΣΔΥ, ΕΟΠΥΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ κλπ. Συνολικά σε 49 φορείς, εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας.
Προσέξτε όμως τώρα. Η εγκύκλιος δεν εστάλη στα νοσοκομεία. Υπάρχει ειδική αναφορά ότι εστάλη στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες «με την παράκληση να αποστείλουν την παρούσα στα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και στα ΠΕΔΥ συμπεριλαμβανομένου και των Μονάδων ΠΕΔΥ ( πρώην ΙΚΑ) εποπτείας τους καθώς επίσης και στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας ( Κ.Ψ.Υ.) τα λειτουργούντα ως παραρτήματα των Γενικών Νοσοκομείων»…
Και ερχόμαστε στο φιάσκο: Στην εγκύκλιο ζητείται από τους υπεύθυνους σε κάθε φορέα να αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή διάφορα, στατιστικά δεδομένα μέχρι την Παρασκευή 11 Αυγούστου.
Εδώ η γραφειοκρατία έκανε το θαύμα της. Για παράδειγμα η 1η Υγειονομική Περιφέρεια κοινοποίησε την εγκύκλιο σε όλα τα νοσοκομεία των Αθηνών στις 10 Αυγούστου και στα νοσοκομεία το έγγραφο έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου στις 11 του μηνός! Δηλαδή, τα νοσοκομεία έλαβαν γνώση την ημέρα λήξης της προθεσμίας…
Όπως έχετε ήδη αντιληφθεί, η προθεσμία πήγε περίπατο. Και όχι μόνο αυτό. Στα περισσότερα νοσοκομεία, μεγάλο μέρος του προσωπικού απουσίαζε σε διακοπές και σύμφωνα με τις πληροφορίες ούτε ένα μεγάλο νοσοκομείο δεν έχει στείλει τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί! Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά… σε αρκετά νοσοκομεία το προσωπικό σηκώνει τα χέρια ψηλά, επικαλούμενο φόρτο εργασίας και άγνοια των επιμέρους διαδικασιών!
Εύλογα λοιπόν γεννιούνται πολλά ερωτήματα για το σχεδιασμό και την προετοιμασία των υπευθύνων του υπουργείου Υγείας. Η ουσία είναι ότι θα υπάρξει εκ νέου καθυστέρηση στην πιστοποίηση των διαδικασιών (ήταν να γίνει εδώ και 2 χρόνια), με ορατό πλέον τον κίνδυνο το θέμα να τεθεί στις καλένδες.
Αποδεικνύεται ακόμη για πολλοστή φορά ότι στο ελληνικό δημόσιο τα πράγματα δεν προχωρούν με την αποστολή εγκυκλίων υπό τη μορφή φιρμανιών της Υψηλής Πύλης… Χρειάζεται επιτόπια ενημέρωση των αρμοδίων υπαλλήλων και γιατί όχι αξιοποίηση ιδιωτών-συμβούλων στην εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι γεμάτες από υπαλλήλους ΥΕ και ΔΕ, οι οποίοι είναι φύσει αδύνατον να ανταποκριθούν σε τέτοιου είδους αλλαγές. Πόσοι άραγε έχουν προσληφθεί στα νοσοκομεία ως τραπεζοκόμοι και τραυματιοφορείς και στην πορεία μετακινήθηκαν σε διοικητική θέση; Για αυτά φυσικά ούτε λέξη από την ΠΟΕΔΗΝ…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ