Γράφει: Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, Καρδιολόγος, Εκλέκτορας Αργολίδας
Πάτησα το κουμπί στο Google «Ιατρικός Σύλλογος» και άρχισα να διαβάζω χωρίς να κοιτάξω σε ποια σελίδα βρίσκομαι…
The purposes of this Association are to promote the science and art of medicine, the care and well-being of patients, the protection of the public health, and the betterment of the medical profession; to promote and support similar interests in its component societies; and to unite with similar organizations in other states and territories of the United States to form the American Medical Association.
Μα τι συμβαίνει σκέφτηκα? Που βρίσκομαι? Σίγουρα όχι σε Ελληνικό site Ιατρικού Συλλόγου. Κατάλαβα τι έγινε. Έλειψα για λίγο και ο μικρός κάτι είχε πληκτρολογήσει δίπλα στα δικά μου γράμματα και αυτό που διάβαζα δεν ήταν στην Ελλάδα αλλά στη Καλιφόρνια.
Απογοήτευση!! Μακάρι να ήταν και δικό μας ένα τέτοιο περιεκτικό κείμενο σαν το παραπάνω αντί για το μακροσκελές άρθρο 1 που περιγράφει τους σκοπούς του ΠΙΣ αποπνέοντας ένα δικονομικό φόβο μήπως και ξεχάσουμε κάτι και δεν μπορούμε να δράσουμε. «…Τo promote and support similar interests in its component societies..» είναι μία φράση που λείπει από το δικό μας σχέδιο Νόμου. Αντίθετα τονίζεται ότι ο ΠΙΣ θα ασχολείται με το «…συντονισμό των επί γενικών θεμάτων ενεργειών των Ιατρικών Συλλόγων και η συνεργασία με αυτούς προς διευκόλυνση της κανονικής και νόμιμης λειτουργίας τους» λες και το θέμα που χρειάζεται ρύθμιση είναι η «κανονικότητα και η νόμιμη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων».
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, διαφαίνεται από τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις ένα όλο και μεγαλύτερο χάσμα σε βασικά θέματα μεταξύ ΠΙΣ και μεγάλων σε μέγεθος Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Ακόμα και αν πριν από 3 χρόνια ψηφίστηκε η αναμόρφωση της Ιατρικής Νομοθεσίας στη ΓΣ του ΠΙΣ δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν διορθώσεις και βελτιώσεις και δεν πρέπει να εισακουστούν οι προτάσεις αυτές.
Τελικά τι είναι πιο βασικό και απαραίτητο? Η πλειοψηφία μέσα σε ένα ΔΣ, η, μήπως η ενότητα στις αποφάσεις και στη χάραξη της βασικής πολιτικής για την Ιατρική στην Ελλάδα? Πρέπει ένας Πανελλήνιος Πρόεδρος απλά να μετράει τη πλειοψηφία γύρω από το τραπέζι, ή μήπως να προσπαθεί να πετύχει την ενιαία στάση σε κρίσιμα θέματα? Ως πρώην Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου επί πολλές τριετίες ποτέ δεν σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω τη πλειοψηφία 6-5 για να αποφασιστεί ένα θέμα. Το ίδιο νομίζω ότι πρέπει να κάνει και ο Πρόεδρος του ΠΙΣ. Για να έχει και αυτός το «good standing».
Αλήθεια, το ΔΣ του ΠΙΣ δεν διάβασε τη παράγραφο για το good standing? Γιατί αν την διάβασε τι σχέση έχει το good standing στην ιατρική πρακτική με το αν έχεις η όχι καθυστερήσει τις πληρωμές ΕΦΚΑ. Έτσι κι’ αλλιώς οι πληρωμές αυτές και οι υποχρεώσεις ΕΦΚΑ είναι καταχωρημένες στο ειδικό Μητρώο ΕΦΚΑ στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση η Ιατρικοί Σύλλογοι. Και καλά κάνουν και δεν έχουν πρόσβαση. Ο ΠΙΣ για ποιο λόγο θέλει να παραστήσει τον ελεγκτή είσπραξης? Δηλαδή εάν κάποιος ελευθεροεπαγγελματίας ιατρός έχει καθυστερήσει τις πληρωμές ΕΦΚΑ δεν δικαιούται Πιστοποιητικό Καλής Ιατρικής Πρακτικής?
Τους Ιατρικούς Συλλόγους δεν πρέπει να τους υποβαθμίσουμε. Σε τι μας εμπόδισαν? Οι μόνοι που εύχονται να μην υπήρχαν οι κατά τόπους σύλλογοι είναι αποκλειστικά οι πονηροί συνάδελφοι που ψάχνουν πως να καταστρατηγήσουν τη ιατρική νομοθεσία. Ποιος θα τους ελέγξει αυτούς? Ποιος θα λύσει τα διαρκή προβλήματα που αναφύονται σε κάθε ιατρική περιφέρεια της Ελλάδας?
Ο ΠΙΣ πρέπει να προσπαθήσει να ενώσει τον ιατρικό κόσμο. Πρέπει να προσκαλέσει τους Προέδρους ΙΣ σε μια αποφασιστική συνεδρίαση Προέδρων για να γεφυρώσει τις διχογνωμίες.
Πηγή: medispin.blogspot.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ