Δεκατρείς νέες θεραπείες έλαβαν το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και σύντομα αναμένεται να λάβουν άδεια κυκλοφορίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο ογκολογικά φάρμακα και δύο βιο-ομοειδή, οποία αποτελoύν φθηνότερες, εναλλακτικές λύσεις για το Humira και το Herceptin.
Πρώτο στον κατάλογο, είναι το σκεύασμα Zejula (niraparib), ένα ορφανό φάρμακο, δηλαδή, αφορά σπάνια πάθηση και στοχεύει στην αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών. Το Zejula είναι ένας αναστολέας PARP – Poly (ADP)Ribose Polymerase. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι μπλοκάρει ορισμένα ένζυμα, τα οποία εμπλέκονται στην επιδιόρθωση των καρκινικών κυττάρων, βοηθώντας έτσι στην καταστροφή τους.
Αν τελικά εγκριθεί (που είναι και το πιθανότερο), θα γίνει πρώτο φάρμακο στην κατηγορία του, που χορηγείται από το στόμα και μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς, ανεξάρτητα αν φέρουν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA ή ανεξάρτητα από τους βιοδείκτες.
Το δεύτερο ογκολογικό φάρμακο είναι το Tookad (padeliporfin) που αφορά τη θεραπεία του αδενοκαρκινώματος του προστάτη. Πρόκειται για μια ουσία, η οποία με μία κατάλληλη επεμβατική μέθοδο και σε συνδυασμό με ακτίνες λέιζερ, υπόσχεται αντιμετώπιση του όγκου στον προστάτη.
Πέραν του καρκίνου, δύο νέες θεραπείες, οι οποίες μάλιστα και οι δύο αναπτύχθηκαν από την GSK, αφορούν την αντιμετώπιση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ): Το Elebrato Ellipta (fluticasone furoate/umeclidinium/vilanterol) και το Trelegy Ellipta (fluticasone furoate/umeclidinium/vilanterol).
Και οι δύο θεραπείες αφορούν θεραπεία διατήρησης σε ενήλικες ασθενείς, που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ΧΑΠ και οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από ένα συνδυασμό ενός εισπνεόμενου κορτικοστεροειδούς και ενός μακράς δράσης β2 αγωνιστή.
Άλλες θεραπείες είναι:
Όσον αφορά τα βιο-ομοειδή, το πρώτο είναι το Ontruzant, που έχει αναπτυχθεί από την Samsung Bioepis και είναι βιο-ομοειδές του γνωστού ογκολογικού φαρμάκου Herceptin της Roche. Ακόμη, είναι το Cyltezo (adalimumab) της Boehringer Ingelheim που είναι βιο-ομοειδές του Humira της Abbvie, του πρώτου φαρμάκου σε πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.
Τέλος, δόθηκε το πράσινο φως και σε 3 νέα γενόσημα: το Imatinib Teva της TEVA για τη θεραπεία λευχαιμίας και γαστρεντερικών όγκων, το Miglustat Gen.Orph της Gen.Orph για τη θεραπεία ήπιας, έως μέτριας νόσου Gaucher τύπου 1 και το Ritonavir της Mylan για τη θεραπεία της HIV λοίμωξης.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ