Τρία είναι τα ανοιχτά θέματα στον τομέα της τιμολόγησης των φαρμάκων, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα:
Πρώτον, πώς θα τιμολογούνται από δω και πέρα τα πρωτότυπα φάρμακα, που έχουν χάσει την πατέντα τους, τα λεγόμενα off patent. Δεύτερον, συνακόλουθα τι θα γίνει με την τιμολόγηση των γενοσήμων και τρίτον, αν θα μειωθεί το «καλάθι» των χωρών, βάσει των οποίων δίδονται οι τιμές στα νέα πρωτότυπα σκευάσματα.
Εύλογα, ο κλάδος του φαρμάκου είναι σε αναμμένα κάρβουνα και στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, αφού κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζουν συνεχώς οι σχετικές ρυθμίσεις. Συνεπώς, πριν σχολιάσει κανείς τις εξελίξεις, πρέπει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση οφείλει πλέον να κατασταλάξει και να θεσπίσει ένα σταθερό και διαφανές πλαίσιο.
Αναμφίβολα, το πιο καυτό θέμα από πλευράς επικαιρότητας είναι οι τιμές των γενοσήμων, οι οποίες είναι κοινό μυστικό ότι στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα επέλθουν μειώσεις, χωρίς να ξεκαθαρίσει πόσο και με ποιο τρόπο.
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει μία λύση ήπιας προσαρμογής, μειώνοντας τις τιμές των γενοσήμων στο 60-65% της αντίστοιχης τιμής του πρωτότυπου, όταν αυτό χάσει πλέον την πατέντα του. Το θέμα προφανώς ενδιαφέρει πρωτίστως την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που παράγει επωνύμως ουσιωδώς όμοια φάρμακα.
Κομβικό σημείο εδώ είναι πώς θα ορίζεται η τιμή των offpatentπρωτοτύπων. Το ίδιο το Μνημόνιο αναφέρει ότι θα πρέπει η τιμή των offpatentνα καθορίζεται επίσης με βάση της τρεις χαμηλότερες χώρες της Ευρώπης. Και όχι η τιμή τους να μειώνεται στο 50% της μέγιστης τιμής που είχαν όσο βρισκόταν υπό προστασία.
Η τελευταία ρύθμιση που ισχύει σήμερα έχει οδηγήσει σε στρεβλώσεις, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις φαρμάκων που η τιμή τους έπεφτε κάτω το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών… Στο τραπέζι έχουν πέσει και ιδέες, όπως η τιμή των offpatentνα καθορίζεται ελεύθερα!
Όλοι γνωρίζουν ότι το υπάρχον σύστημα που λαμβάνει υπόψη του τις τιμές σε 22 χώρες της Ευρώπης είναι δύσχρηστο. Τώρα κατόπιν και της εισήγησης του καθηγητή Πάνου Καναβού μετά από πρόσκληση της TaskForceέχει τεθεί επί τάπητος να μειωθεί ο αριθμός των χωρών κατά 4 ή 5.
Η ουσία είναι η τιμολόγηση των φαρμάκων αποτελεί τη σκακιέρα που συγκρούονται ισχυρά και αντικρουόμενα συμφέροντα. Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που διεξάγουν έρευνα προκρίνουν τη λύση να πέσουν πολύ οι τιμές των γενοσήμων, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τα νέα, ακριβά φάρμακα.
Υπάρχουν όμως και μεγάλες, ξένες φαρμακοβιομηχανίες, που επί του παρόντος δεν έχουν νέα φάρμακα και τα έσοδά τους βασίζονται σε πρωτότυπα offpatentσκευάσματα. Προφανώς, δεν τους συμφέρει να οδηγηθούμε σε μεγάλο ψαλίδι στις τιμές των offpatent.
Όσον αφορά στους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους, επιχειρούν να πείσουν την κυβέρνηση ότι αν υπάρξει μεγάλη μείωση στις τιμές, τότε θα υπάρξουν συνέπειες στην απασχόληση του κλάδου. Μέχρι σήμερα, τα είχαν καταφέρει. Να δούμε αν από δω και πέρα θα υπάρξει «μαξιλαράκι» για φάρμακα κάτω από 10 ευρώ…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ