Εκτιμήσεις ότι δεν θα υλοποιηθεί τελικά η επίσχεση παροχής υπηρεσιών των εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακών γιατρών, εκφράζει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο MEGA, οι προτάσεις που θα υποβάλλει το Υπουργείο Υγείας στους φορείς ίσως είναι ικανές να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις.
Η αδυναμία καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους παρόχους ΠΦΥ από την πολιτεία, η εφαρμογή πλαφόν και στις διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και η επιβολή clawback, που έχει αφαιρέσει το 50% των δεδουλευμένων τους, έχουν προκαλέσει την αντίδραση των φορέων διαγνωστικών εξετάσεων.
Όπως αναφέρουν και σε αφίσα, με την οποία ζητούν συγγνώμη από τους ασφαλισμένους για την ταλαιπωρία εξηγώντας τους λόγους της απόφασης τους να προχωρήσουν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών, ο Υπουργός Υγείας αθέτησε τις υποσχέσεις του για δικαιότερη εφαρμογή του clawback.
Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης μιλάει και πάλι για δικαιότερη εφαρμογή του clawback, συγκριτικά με το 2013, μέσω κατανομής του προϋπολογισμού ώστε να μην φθάσει σε υψηλά μεγέθη και να επιβάλλεται οριζόντια.
Μεταξύ των προτάσεων που αναμένεται να τεθούν στο διάλογο είναι να δίνεται η δυνατότητα στα διαγνωστικά να μπορούν να αναστέλλουν την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, για μια εβδομάδα στο τέλος του μήνα, όταν υπερβαίνουν το όριο.
Στο πλαίσιο της επίσχεσης οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τις εξετάσεις βάσει του κρατικού τιμολογίου και μετά θα εξαρτηθεί από τον ΕΟΠΥΥ αν θα μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματα τους.
Το καλό κλίμα, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, στη συνάντηση της Παρασκευής δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης ώστε να ανασταλεί η επίσχεση. Δεν δίστασε, ωστόσο, να απευθύνει και αυστηρή προειδοποίηση.
«Θέλω να καλέσω όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, σε αυτό το πνεύμα της καλής συνεργασίας, να μην ταλαιπωρήσουν τους ασφαλισμένους. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτή την περίπτωση, εάν παρά την ειλικρινή μας βούληση να βρούμε λύση στα προβλήματα, μέσα βέβαια στους προϋπολογισμούς που έχει ο ΕΟΠΥΥ για το 2014, θα αναγκαστούμε και εμείς να αναζητήσουμε άλλες λύσεις για να παρέχουμε υπηρεσίες στους ασφαλισμένους μας».
Από την πλευρά της η Αριστοτέλους, φαίνεται πως έχει συγκεκριμένο σχέδιο, αξιοποιώντας το νόμο για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις και της εφαρμογής των διαγνωστικών πρωτοκόλλων ως υποχρεωτικές οδηγίες, ώστε να ελεγχθεί η συνταγογράφηση.
«Ο στόχος είναι να πάμε σε καινούργιου τύπου συμβάσεις με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ και παράλληλα να υπάρχει ένας δικαιότερος και ορθολογικότερος καταμερισμός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους παρόχους, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στους ασφαλισμένους σε σχέση με την περίθαλψή τους, την υγειονομική τους περίθαλψη, αλλά να μη δημιουργούνται προβλήματα και στη λειτουργία των επιχειρήσεων», σημείωσε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγεία, Αντ. Μπέζας.
«Οι ιατροί σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι πολίτες, άλλα οδηγούνται σε τέτοιες κινήσεις, όπως η επίσχεση παροχής υπηρεσιών, εξαιτίας αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω να εξευρεθεί άμεσα λύση για το καλό όλων», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος.
ΣΕΚ
Τη συμπαράσταση του στους φορείς παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, για την πράξη επίσχεσης υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, στην οποία προσέφυγαν, εξέφρασε σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών.
Ωστόσο, δίνει πίστωση λίγων ημερών στο Υπουργείο για την επίτευξη συμφωνίας, ως προς το πλαίσιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ