Τις αντιεμβολιαστικές συμπεριφορές φέρνουν στο προσκήνιο τα κρούσματα ιλαράς σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους των επαγγελματίες υγείας. Ειδικοί αλλά και φορείς καλούν τους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν κατά της νόσου, εφόσον δεν διαθέτουν ανοσία, την ίδια ώρα που διατυπώνονται καταγγελίες για ελλείψεις εμβολίων και αντιδραστηρίων στα δημόσια νοσοκομεία.
Η Διοίκηση του Θριάσιου νοσοκομείου, στο οποίο έχουν καταγραφεί κρούσματα ιλαράς σε εργαζόμενους, με ανακοινωση της καταλογίζει την ανάδυση παλαιών γνωστών παθογόνων στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και στην «απροθυμίας ή/και αδυναμίας ειδικών μετακινούμενων ομάδων -πληθυσμών προς τον συνιστώμενο καθολικό εμβολιασμών των παιδιών στη καθορισμένη ηλικία». Υποστηρίζει, ωστόσο, πως το νοσοκομείο διεξήγαγε ενημερωτικές ημερίδες, ενώ τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν από τον Ιούνιο αφορούσαν σε οικογένειες Ρομά που κατοικούν στη περιοχή, τα οποία και δηλώθηκαν γραπτώς άμεσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Από τις 4 Αυγούστου 2017 έως και 3 Σεπτεμβρίου 2017 εκδηλώθηκαν συνολικά έξι (6) περιστατικά ιλαράς σε επαγγελματίες, χωρίς να έχουν μεταξύ των επαφή (επίπτωση χαμηλή για κλειστό περιβάλλον και αερογενώς μεταδιδόμενο νόσημα), με σχετικά ελαφρά συμπτωματολογία και 2ημερη προληπτική νοσηλεία», αναφέρει η διοίκηση και περιγράφει τα βήματα που ακολούθησαν:
• Από την εμφάνιση του πρώτου περιστατικού “συστήθηκε άμεσος και επιτακτικός εμβολιασμός” σε όλους τους επίνοσους (βάσει επιδημιολογικού ορισμού) επαγγελματίες υγείας, ήτοι σε όλους όσους ευρίσκοντο σε ηλικίες από 20-45 έτη και δεν είχαν γνωστή προηγούμενη νόσηση ή δεν είχαν επιβεβαιωμένο διπλό εμβολιασμό. • Συγκλήθηκαν έκτακτες ξεχωριστές συναντήσεις με τους Διευθυντές και Προϊσταμένους Κλινικών Τμημάτων και Επόπτες Ιδιωτικών Συνεργείων με τους Ιατρούς Εργασίας των εταιρειών αυτών, πάντα υπό την άμεση επίβλεψη και συνεργασία με τη Διοίκηση με το σκοπό να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι προς εξέταση και εμβολιασμό. • Παράλληλα και κατόπιν συστάσεων της Επιτροπής Λοιμώξεων, το Νοσοκομείο προμηθεύτηκε άμεσα τα 50 πρώτα εμβόλια για Ιλαρά, Ερυθρά και Παρωτίτιδα (τριπλά ), ενώ ήδη είχε αρχίσει μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο καθολικός εμβολιασμός. • Επισημάνθηκαν γραπτώς οι αντενδείξεις του συγκεκριμένου εμβολίου σε βαρειά ανοσοκατεσταλμένους, έγκυες και πάσχοντες από ανοσολογικά νευρολογικά νοσήματα. • Τον εμβολιασμό ανέλαβε το Τμήμα Ιατρικής Εργασίας του Θριασίου Νοσοκομείου σε συνεργασία με την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. • Ταυτόχρονα αναρτήθηκε σχετική αφίσα της Επιτροπής Λοιμώξεων σε όλα τα Κλινικά και Διοικητικά Τμήματα με πληροφορίες και συστάσεις και αφίσα του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. • Η πορεία και εξέλιξη της έξαρσης αυτής, κοινοποιείτο τρις εβδομαδιαίως στο ΚΕΕΛΠΝΟ . Όλοι οι επαγγελματίες που νόσησαν έχουν επιστρέψει από την αναρρωτική άδεια και εργάζονται κανονικά. Η ενεργητική επιτήρηση συνεχίζεται και δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε μετάδοση, ενώ έχει περάσει και ο κρίσιμος χρόνος μετάδοσης της νόσου. Επιπροσθέτως, περίπου 100 άτομα έχουν εμβολιαστεί, αριθμό που η διοίκηση χαρακτηριζει «ικανοποιητικό για επίτευξη “ανοσιακού τείχους” στον πληθυσμό των εργαζομένων στο Νοσοκομείο».
Από την άλλη, η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «παροιμιώδη αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για την επιδημική έξαρση της ιλαράς», καθώς δεν ελήφθη κανένα μέτρο. « Δεν υλοποιούνται ούτε στο ελάχιστο οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ καθ’ ότι τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, δεν διαθέτουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων ιλαράς και δεν διαθέτουν εμβόλια. Επιτέλους ας ξυπνήσει το Υπουργείο Υγείας πριν είναι αργά. Εξ’ άλλου πλεονασματικά είναι τα Νοσοκομεία κατά τον κο Πολάκη», καταλήγει.
Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους επαγγελματίες υγείας να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς, φορείς όπως η ΠΟΕΔΗΝ και ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας, κάνουν λόγο για ελλείψεις εμβολίων. «Δυστυχώς οι εκκλήσεις προς εμβολιασμό είναι προς το παρόν χωρίς περιεχόμενο λόγω σημαντικής έλλειψης των σχετικών εμβολίων, που αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση», αναφέρει ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.
Κύκλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ διαψεύδουν πως υπάρχει οποιαδήποτε έλλειψη.
Προειδοποιούν οι Παιδίατροι
Τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού, ειδικά για την προστασία του παιδικού πληθυσμού, αναδεικνύουν οι παιδίατροι. Όπως εξηγεί η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, κρούσματα εμφανίζονται όταν η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ελαττωθεί κάτω του 90% με δύο δόσεις εμβολίου. «Προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα ανέρχονται σε ποσοστό 20%. Σε περίπτωση που αυξηθούν, θα εμφανισθεί επιδημία ιλαράς και θα θρηνήσουμε θύματα», προειδοποιούν.
Συνεπώς η Εταιρεία συνιστά:
«Στις ΗΠΑ από την αρχή του χρόνου έχουν παρουσιαστεί 6.000 κρούσματα παιδιών με παρωτίτιδα, εκ των οποίων το 1,5% εμφάνισε ορχίτιδα. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά, χωρίς παρενέργειες και σώζουν ζωές. Μην εμπιστεύεστε ανώνυμες πληροφορίες του διαδικτύου. Απευθυνθείτε μόνο σε επιστημονικές ιστοσελίδες, όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, Υπουργείο Υγείας, WHO, CDC, UNICEF, Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία κλπ», προσθέτουν οι παιδίατροι.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ