Την πλήρη αντίθεση του στην «αλα καρτ» εφαρμογή του ενωσιακού κεκτημένου εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, εκφράζει η Νομική Υπηρεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου σχετικά με το ιδιοκτησιακό των Φαρμακείων, κατόπιν της υπ’ αριθμόν 1804/2017 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (εδώ).
Σε επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας τονίζει πως «πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση η οποία θα πρέπει να αποτελέσει (σε συνδυασμό με προγενέστερες αποφάσεις του ιδίου Δικαστηρίου αλλά και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αφενός μεν οδηγό για την ελληνική Πολιτεία τα επόμενα χρόνια αναφορικά με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, αφετέρου δε φρένο σε όσους ονειρεύονται (ή και ορέγονται) την άλωση των φαρμακείων από άγνωστης προελεύσεως συμφέροντα». Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία (μόνο δύο Σύμβουλοι μειοψήφησαν).
Εξάλλου, η Ολομέλεια του ΣτΕ εισερχόμενη εμμέσως και στην ουσία, κατέστησε σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η συνταγματική επιταγή περί παροχής στους πολίτες υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου εξασφαλίζεται μόνο από τους φαρμακοποιούς ιδιοκτήτες των φαρμακείων τους, δεδομένης προηγούμενης απόφασή του. Σε αυτήν αναφερόταν ότι «τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση» (ΣτΕ Ολομ. 229/2014).
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως «στις κυριότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στις Γερμανία, Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σλοβενία και Εσθονία από το 2020, αλλά και σε Τουρκία και Σκόπια, ιδιοκτήτες των φαρμακείων είναι μόνο οι φαρμακοποιοί».
Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε προ μηνός ο ΠΦΣ με τον Υπουργό Υγείας, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει πως πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση, που θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΦΣ είχε προτείνει να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Γερμανίας, όπου το 51% το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός.
Για τον κλάδο, πάντως, το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι το φαρμακείο, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν θα αντιμετωπιστεί ως εμπορικό κατάστημα αλλά ως χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόληψης.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ