Όπως επισημαίνει μια νέα αμερικανο-ισπανο-ιταλική επιστημονική έρευνα, που αμφισβητήσει την πολυδιαφημισμένη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστατευτική δράση ενός βασικού συστατικού του κρασιού, της ρεσβερατρόλης, δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι η εν λόγω ουσία προστατεύει από καρδιοπάθεια και καρκίνο ή ότι παρατείνει τη διάρκεια της ζωής.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Σέμπα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικο του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Internal Medicine», παρακολούθησαν την υγεία σχεδόν 800 ηλικιωμένων κατοίκων (άνω των 65 ετών) σε δύο χωριά της περιοχής Κιάντι της Τοσκάνης, από όπου προέρχεται και το ομώνυμο κρασί.Οι εθελοντές έδωσαν λεπτομέρειες για τις καθημερινές διατροφικές συνήθειές τους και, παράλληλα, δείγματα ούρων για την μέτρηση των επιπέδων της ρεσβερατρόλης. Η μακρόχρονη μελέτη διήρκεσε εννέα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων 268 άτομα πέθαναν, 174 εμφάνισαν καρδιοπάθεια και 34 καρκίνο.Η έρευνα έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα ρεσβερατρόλης (που υποδήλωναν αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρασιού) δεν συνδέονταν καθόλου με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, καρδιοπάθειας ή καρκίνου. Ούτε βρέθηκε να έχουν μειωμένη φλεγμονή, όσοι είχαν στα ούρα τους πολλή ρεσβερατρόλη.Με άλλα λόγια, όσοι ηλικιωμένοι όλα αυτά τα χρόνια έπιναν μεγάλες ποσότητες κρασιού, ούτε παραπάνω ζούσαν, ούτε λιγότερο πιθανό ήταν να πάθουν έμφραγμα ή καρκίνο, σε σχέση με όσους έπιναν πολύ λιγότερο κρασί ή καθόλου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ