Αναξιόπιστα είναι τα τεστ γονιμότητας, που προσδιορίζουν το απόθεμα ωαρίων, που έχει κάθε γυναίκα. Νέα έρευνα έδειξε ότι τα τεστ αυτά δεν μπορούν να προβλέψουν τη μελλοντική πιθανότητα σύλληψης μιας γυναίκας!
Τα συγκεκριμένα τεστ μετρούν τα επίπεδα δύο ορμονών (ΑΜΗ και FSH) και αρχικώς αναπτύχθηκαν από κλινικές εξωσωματικής με σκοπό να προβλέψουν την ανταπόκριση μίας γυναίκας, που λαμβάνει θεραπεία για να παράγει περισσότερα ωάρια.
Όμως, στην πορεία ορισμένες εταιρείες άρχισαν να προωθούν τα τεστ και σε γυναίκες που έχουν καθυστερήσει να κάνουν παιδί ως μέθοδο προσδιορισμού του αριθμού των ωαρίων, που μπορούν να παράγουν και άρα των πιθανοτήτων σύλληψης στο μέλλον. Νέα έρευνα λοιπόν δείχνουν πως τα τεστ δεν μπορούν να προσφέρουν τέτοιου είδους αξιόπιστη εκτίμηση.
Στην έρευνα πήραν μέρος 750 γυναίκες ηλικίας 30-44 ετών, οι οποίες δεν είχαν ιστορικό υπογονιμότητας και προσπαθούσαν να κάνουν παιδί για χρονικό διάστημα έως και 3 μήνες. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2656811
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της ΑΜΗ ή τα υψηλά επίπεδα της FSH – των ορμονών που μετρούν αυτά τα τεστ – δεν είχαν καμία σχέση με τις πιθανότητες μίας γυναίκας να συλλάβει. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλές γυναίκες με χαμηλό σκορ στα τεστ, δηλαδή, με μικρό απόθεμα ωαρίων συλλαμβάνουν χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ άλλες με μεγάλο απόθεμα μπορεί να καθυστερήσουν και να χρειαστούν θεραπεία υπογονιμότητας.
Ο Δρ. Channa Jayasena από το Imperial College του Λονδίνου τονίζει ότι «τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, η λήψη ενός στιγμιότυπου σήμερα για τα επίπεδα των δύο ορμονών, προσφέρει λίγες πληροφορίες για τη μελλοντική γονιμότητα μίας γυναίκας». Από την άλλη, τα τεστ αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα σε γυναίκες, που έχουν διαγνωσμένη υπογονιμότητα με σκοπό να προσδιοριστεί ποια θεραπευτική μέθοδο θα ακολουθηθεί.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ