Απαισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Παύλος Αρναούτης, από το βήμα του 3ου Medtech Conference.
«Η εμπειρία του παρελθόντος μας έχει αποδείξει ότι η κεντρικοποίηση όλων των προμηθειών Υγείας είναι αδύνατη και κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πλήρη εμπλοκή τις προμήθειες αυτές», ανέφερε ο Παύλος Αρναούτης.
Αναφερόμενος στο νόμο, «δεν είναι δυνατόν ένας ολιγομελής Οργανισμός να υλοποιεί το πρόγραμμα Προμηθειών Υπηρεσιών Υγείας που περιλαμβάνει χιλιάδες προμήθειες για τις δεκάδες μονάδες Υγείας. Σύμφωνα με τον νόμο 4472/17, τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν τίποτα απευθείας. Οι προμήθειες θα γίνονται είτε από το ΕΚΑΠΥ ή αν είναι κάτω από 40 χιλιάδες ευρώ, από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Ο ρόλος του ΕΚΑΠΥ θα έπρεπε να είναι επιτελικός, δηλαδή να σχεδιάζει και να ελέγχει την υλοποίηση του Προγράμματος και όχι να εμπλακεί σε αυτή καθαυτή την εκτέλεσή του», ανέφερε.
Ο κ. Αρναούτης σχολίασε και τη μόνιμη απουσία από τις εκδηλώσεις όπως το MTC3, του Υπουργείου Υγείας και της εποπτεύουσας Αρχής για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα, που είναι ο ΕΟΦ. «Λυπάμαι που θα το πω αλλά μερικές φορές, αισθάνομαι ότι είμαστε μια ωραία παρεούλα που τα λέμε μια χαρά μεταξύ μας, συμφωνούμε για το τι πρέπει να γίνει και την επόμενη φορά που βρισκόμαστε, διαπιστώνουμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα- να μην πω περισσότερα- χωρίς να έχει γίνει ούτε ένα βήμα, προς την κατεύθυνση επίλυσής των».
Σκιές και στη σχεδιαζόμενη εφαρμογή του συστήματος Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας εντόπισε ο κ. Αρναούτης. «Είναι πολύ σημαντικό να αποζημιώνεις την παροχή ( υπηρεσία ή προϊόν) που πραγματικά προσφέρει αξία στην περίθαλψη. Όμως, η αντιγραφή με την μορφή «copy/paste» των μεθόδων που ακολουθούνται στην Αξιολόγηση του Φαρμάκου και στα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα, θα είναι καταστροφική», προσέθεσε.
Όπως εξήγησε, ακόμη και τα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους που θα πρέπει η αξιολόγηση να γίνεται με διαφορετικά πρότυπα. «Η αξιολόγηση μια διαγνωστικής εξέτασης πχ, που δίνει πληροφορίες για την κατάσταση του ατόμου σε μια συγκεκριμένη στιγμή, δεν μπορεί να αξιολογείται με τον ίδιο τρόπο με ένα εμφυτεύσιμο Υλικό, που θα συνοδεύει το άτομο αυτό σε όλη του την ζωή», διευκρίνισε.
«Η Αξιολόγηση της Ιατρικής Τεχνολογίας δεν πρέπει να αποτελεί την προϋπόθεση ελεύθερης κυκλοφορίας ή σήμανσης ενός Ιατροτεχνολογικού Προϊόντος με CE Mark. Δεν θα πρέπει να επιβληθεί υποχρεωτικά αλλά θα πρέπει σε βάθος χρόνου -πάντα σε εθελοντική βάση- να προχωρήσουν οι κατασκευαστές στην Αξιολόγηση των Προϊόντων τους, γνωρίζοντας ότι θα πληρώνονται ανάλογα με την παρεχόμενη αξία».
Μεγάλο στοίχημα χαρακτήρισε ο κ. Αρναούτης η διατήρηση σε ύψιστο σημείο ασφαλείας σε συνδυασμό με την άμεση διάθεση τους σε προσιτές τιμές, με αφορμή τους δύο νέους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα και τα In-vitro Διαγνωστικά Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα, που εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν σημαντικά την παραγωγή την διακίνηση και την διανομή των προϊόντων αυτών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Αναρωτιέμαι τι ακριβώς κάνουν οι διάφοροι σύλλογοι, ποιός ο ρόλος τους εκτός από δημόσιες σχέσεις? Για ποιά «προαναγγελθείσα αποτυχία» γίνεται λόγος ? Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πτώμα που προσπαθούν με μάγια να το αναστήσουν και αυτό για να γίνει κατανοητό χρειάζεται ένας σύνδεσμος με έναν πρόεδρο να μας το πεί για να κατανοήσουμε πως πρόκειται για φαρσοκωμωδία? Την κατάντια μας την βλέπει ο κάθε ένας επιχειρηματίας, μόνος στο γραφείο του, δίχως να χρειάζεται κανένας σύλλογος να ερμηνεύει σε εμάς την κατάντια μας. Συλλογικά έχει οργανωθεί κάτι που να δημιουργήσει την ανάγκη στους καρεκλοκένταυρους να αφουγκραστούν? Που είναι οι στατιστικές που δείχνουν τον αριθμό των απασχολούμενων στον κλάδο, που μάλλον θα ενταχθούν στους επιδοτούμενους ανέργους? Που είναι τα ποσά από ΦΠΑ που δεν θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία? ποιά είναι τα φέσια που θα πέσουν στις τράπεζες και στην αγορά μετά από το κλείσιμο των εταιρειών? Πόσα συμβόλαια leasing με ποιά αξία θα διαμαρτυρηθούν? Ποιάς αξίας εγγυητικές θα καταπέσουν? Τι κάνει το ΕΒΕΑ ? έχουμε εκπροσώπηση εκεί? Ποιό είναι το έργο που έχει γίνει για τον κλάδο μας? Να γίνει παρουσίαση με χειροπιαστά στοιχεία, όχι ευχολόγια. Μη μου πεί κανείς ότι αυτά τα είπαμε αλλά δεν καταλαβαίνουν. Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως! Δημόσια με στοιχεία. Όχι κυβερνητικά ή αντικυβερνητικά λογύδρια . Ο κλάδος μας χάνεται, εξαφανίζεται όπως και εμείς κινδυνεύουμε να τιμωρηθούμε για τις ασυνέπειες, εσκεμμένες ή απερίσκεπτες, όμοιες όμως με αυτές που μας έφτασαν μέχρι εδώ στο σήμερα!
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ