Σε… επικοινωνιακή «απομόνωση» σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του προϋπολογισμού για τα αναλώσιμα υλικά και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα έχει αφήσει τους παρόχους ο ΕΟΠΥΥ, όπως υπογραμμίστηκε στο 3ο πάνελ του 3ου Medtech Conference.
Σύμφωνα με το Μιχαήλ Δρακάτο, Συντονιστή του τομέα ΤΕΙΧ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), η πορεία του προϋπολογισμού είναι άγνωστη, με εξαίρεση τα στοιχεία τριμήνου που έχουν παρουσιαστεί και τα οποία δεν είναι σίγουρο αν είναι αντιπροσωπευτικά.
Την ίδια ώρα, κατά τον κ. Δρακάτο, πρόκειται για ένα budget που δεν ξέρουν από πού προήλθε. Η φετινή υπέρβαση της δαπάνης θα υπολογισθεί στο τέλος του χρόνου, αλλά το rebate εφαρμόστηκε από τον Αύγουστο, όπως τόνισε ο κ. Δρακάτος. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως σε κάποιες κατηγορίες προμηθευτών το clawback φθάνει το 50% με 60%, ποσοστό που θα φέρει πολλές, εισαγωγικές ή κατασκευαστικές, σε πολύ δύσκολη θέση.
«Στη δική μου κατηγορία, της διατροφής, η υπέρβαση στο τρίμηνο ξεπερνά το 50%», σημείωσε και πρόσθεσε πως αν επιβεβαιωθεί πολλές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. «Θα κλείσουμε. Θα παραδώσουμε τα κλειδιά και θα φύγουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, ιδιαίτερα δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τις εισαγωγικές εταιρίες, αφού το clawback εφαρμόζεται στη λιανική τιμή και όχι στη χονδρική, σε αυτή δηλαδή που πωλούν.
«Όλες οι εταιρίες μείναμε απλήρωτες μέχρι τον Ιούνιο και κάποιες μέχρι το Σεπτέμβριο. Το μεγαλύτερο κομμάτι με το οποίο ασχολούνται οι εταιρίες είναι με τον ΕΟΠΥΥ. Η εξάρτηση είναι τεράστια», σημείωσε ο κ. Δρακάτος.
Για τους ασθενείς, βέβαια, η ανησυχία κρύβεται στο μέλλον. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας, αν και σε σχέση με τα υλικά δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο τώρα, «υπάρχει άγχος αν θα λαμβάνουμε το ίδιο ποιοτικά υλικά αύριο».
«Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε προ ημερών αποζημιώνει κάποια προϊόντα με μία τιμή και κάποια άλλα διαφορετικά», υπογράμμισε και τόνισε πως υπάρχουν προϊόντα που δεν μπορούν οι ασθενείς να τα βρουν στο ράφι. Εξέφρασε δε την ανησυχία για το τι θα συμβεί με τις φαρμακευτικές εταιρίες.
«Αγκάθι» στις σχέσεις ΕΟΠΥΥ προμηθευτών αποτελεί και η κατηγοριοποίηση των προϊόντων.
Σύμφωνα με το Θεοφάνη Ρηγάτο, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός ξεκίνησε το σύστημα με την κατηγοριοποίηση του ιατροτεχνολογικού υλικού από το μηδέν. Πήρε στοιχεία από ΕΟΦ και ΕΚΑΠΤΥ, έφτιαξε βάση δεδομένων και κάλεσε παρόχους να βάλουν τα στοιχεία τους.
«Η ποιότητά τους έχει ελεγχθεί από το ΕΚΑΠΤΥ. Από την άλλη βέβαια ο Οργανισμός αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα», παραδέχθηκε αλλά ανέφερε πως τουλάχιστον 301 κατηγορίες έχουν εγκριθεί πλέον.
Διευκρίνισε, παράλληλα, πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα ωφέλιμο προς τον ασφαλισμένο και το κράτος. Εκτίμησε, δε, ότι οι πολίτες βρίσκουν τα προϊόντα. «Όπου υπήρξε πρόβλημα το λύσαμε», υποστήριξε.
«Φτιάξαμε μία επιτροπή στην οποία προεδρεύω που ελέγχει το αίτημα του παρόχου, πως το προϊόν του διαφέρει από τα άλλα προϊόντα, και αν ισχύει καθορίζονται διαφορετικά», εξήγησε. Σύμφωνα με τον κ. Ρηγάτο, «οι τιμές διαμορφώθηκαν από τους παρόχους, οι οποίοι ζητήθηκε και έβαλαν τις 3 χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, κάποιοι εκ των υστέρων είπαν ότι ξέχασαν να βάλουν τιμές ή ότι δεν βρήκαν. Αυτό δημιουργεί στρέβλωση. Άλλοι είπαν ότι έβαλαν λάθος τιμές και ζήτησαν να τις αλλάξουν. Το σύστημα έτσι έμεινε ανοιχτό και υπήρξαν καθυστερήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο ΠΦΣ μπήκε θετικά στο τραπέζι για την αλλαγή της αποζημίωσης των αναλωσίμων», ανέφερε από την πλευρά του ο Αθανάσιος Παπαθανάσης, Αντιπρόεδρος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
«Η σύμβαση που υπεγράφη με τον ΕΟΠΥΥ αναγνωρίστηκε ότι ήταν βεβιασμένη, με αποτέλεσμα αντικειμενικά να έχουμε 5 μήνες καθυστέρηση στις πληρωμές», προσέθεσε.
Αλλά «πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν φτάνουν στο κανάλι του φαρμακείου (παρεμπόριο στις κολοστομίες, π.χ.)», εκτίμησε ο κ. Παπαθανάσης .
«Κατανοώ την ανασφάλεια των διαβητικών, λόγω της δραματικής μείωσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα αυτά. Οι τιμές κατακρημνίστηκαν. Από την άλλη υπάρχει το clawback και το rebate. Πιστεύω θα υπάρξει κάποια στιγμή ένα momentum για να καλύπτονται οι ασθενείς», σημείωσε. Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαθανάσης εκτίμησε ότι «δεν έχει λογική να κόβουν από εμάς τα χρήματα και να μπαίνουν ποινές, όταν ξεπερνάτε το πλαφόν». «Βάλτε κόφτες στη συνταγογράφηση», συνέστησε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ