Οι καταγγελίες του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, για 23 παράνομους διορισμούς στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατ’ εντολή του πρώην Υπουργού Υγείας και νυν αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Α. Γεωργιάδη, βρίσκονται αυτή την περίοδο στο “μικροσκόπιο” της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τυχόν σκάνδαλα στην Υγεία.
Τη σημερινή συνεδρίαση απασχόλησε, μεταξύ άλλων, η κατ’ εξακολούθηση απουσία του υποδίκου πρώην Γενικού Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Παπαδημητρίου, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε σε καμία από τις δύο κλήσεις που έλαβε για να παραστεί ως εξεταζόμενος μάρτυρας. Εκπροσωπούμενος από τη δικηγόρο του, ο κ. Παπαδημητρίου κατέθεσε αίτημα αναβολής της κλήσης “για λόγους υγείας”, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε καθώς η δικηγόρος δεν προσκόμισε χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο. Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, ο μάρτυρας αντί να παραβρεθεί ως όφειλε απέστειλε υπόμνημα.
Όπως αποφάσισε η Επιτροπή, ο κ. Παπαδημητρίου έχει διορία μέχρι την Παρασκευή για να αποδείξει τα λεγόμενά του. Σε διαφορετική περίπτωση, το προεδρείο θα ζητήσει την προσαγωγή του.
Την ίδια ώρα, ερωτηματικά προκαλεί η άρνηση της υπεύθυνης του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ και εργαζόμενης στο φορέα από το 2002, Κ. Πολύζου, να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής. Όπως υποστήριξε η μάρτυρας, ό,τι είχε να πει και να καταθέσει, το έχει καταθέσει στον εισαγγελέα όπου έχει κληθεί δύο φορές σε ανωμοτί κατάθεση.
“Επειδή είμαι στην οικονομική διαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2007 μέχρι σήμερα και επειδή έχει δοθεί το σύνολο των στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές, θα ήθελα να επιμείνω στο δικαίωμα της σιωπής” δήλωσε η κ. Πολύζου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής της ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν θα δεχτεί “εκ προοιμίου σιωπή και άρνηση”, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Λάππας της επισήμανε ότι έχει υποχρέωση να δώσει απαντήσεις για όσα δεν ελέγχεται από τον εισαγγελέα. Η μάρτυρας επέμεινε, ωστόσο, στην αρχική της τοποθέτηση επικαλούμενη σχετικές συμβουλές της συνηγόρου της.
Η στάση αυτή πυροδότησε κόντρα μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Θεοφύλακτος, Καββαδία) και του βουλευτή της ΝΔ, Ν. Μηταράκη, καθώς οι πρώτοι είδαν προσπάθεια συνεννόησης της κ. Πολύζου μαζί του. Από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης απείλησε με αγωγές ενώ ζήτησε την “προστασία της λειτουργίας της Βουλής”.
Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής.
Σύμφωνα με όσα είπε στη συνέχεια η μάρτυρας, οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ -για τους οποίους ο Π. Πολάκης υποστηρίζει ότι είναι ρουσφέτια του κ. Γεωργιάδη- πληρώθηκαν από χορηγία, δηλαδή δεν επιβάρυναν τον προϋπολογισμό του φορέα. Απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει την πηγή της χορηγίας. Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, η κ. Πολύζου ισχυρίστηκε ότι η γρίπη και άλλα έκτακτα περιστατικά ενδέχεται να απαιτούν απευθείας ανάθεση, προσθέτοντας ότι τη σχετική απόφαση και ό,τι την ακολουθεί (πόροι π.χ.) βαραίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ερωτηθείσα εάν ζήτησε έλεγχο για τα έτη 2012-14, η μάρτυρας απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ωστόσο την απουσία φυσικού αρχείου για την περίοδο 2008-15. Εξάλλου, για την κ. Πολύζου οι διαδικασίες πρόσληψης ήταν διαφανείς.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ