Αντίδοτο στην χρηματοδοτική ένδοια που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας μπορεί να αποτελέσει η φυσικοθεραπεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργάνων φυσικοθεραπειών, τα κέρδη από την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της φυσικοθεραπείας για ασθενείς και συστήματα υγείας μπορεί να είναι σημαντικά.
Στην Ιρλανδία, μάλιστα, γιατροί και φυσικοθεραπευτές απέδειξαν στην πράξη τα οφέλη από την ενίσχυση της συνεργασίας τους. Όπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), η Β’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Esther-Mary D’ Arcy, στην Ιρλανδία καταγράφονταν τεράστιες λίστες αναμονής για ρευματολόγος και ορθοπεδικούς. Οι εκπρόσωποι των δύο αυτών ειδικοτήτων αποφάσισαν να απευθυνθούν στους φυσικοθεραπευτές, ζητώντας να αναλάβουν να απορροφήσουν μέρος της λίστας, σε μια πρώτη επαφή αξιολόγησης. Μέσα σε 18 μήνες οι φυσικοθεραπευτές της Ιρλανδίας είδαν 18 χιλιάδες άτομα. Όπως διαπιστώθηκε από αυτούς, μόλις το 7% όσων ήθελαν να απευθυνθούν σε ορθοπεδικό το χρειάζονταν πραγματικά, ενώ από εκείνους που ήθελαν να απευθυνθούν σε ρευματολόγο μόλις το 11% το είχαν πραγματικά ανάγκη.
Αντίστοιχα στη Σκωτία, πρόγραμμα πρόληψης των πτώσεων, με επικεφαλής φυσικοθεραπευτές, οδήγησε σε 32% μείωση των εισαγωγών σε νοσοκομεία από πτώσεις στο σπίτι, 27% από πτώσεις σε δομές, όπως γηροκομεία, ενώ οι εισαγωγές από πτώσεις στο δρόμο μειώθηκαν κατά 40%.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κ. D’Arcy, σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, οι διαδικασίες αποκατάστασης οδήγησαν σε μείωση των επανεισαγωγών κατά 26%. Σε μειώσεις στις εισαγωγές στο νοσοκομεία οδήγησε η συνεισφορά της φυσικοθεραπείας σε παιδιά και ενήλικες με κυστική ίνωση.
“Λύση για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας μπορεί να προσφέρει η φυσικοθεραπεία”, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας (ER – WCPT), Sarah Bazin, διευκρινίζοντας όμως πως είναι κρίσιμος παράγοντας είναι πως οργανώνεται η προσπάθεια.
Στο Βέλγιο, η σπουδαιότητα του ρόλου των φυσικοθεραπευτών φαίνεται τόσο από τον προϋπολογισμό όσο και από τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για αύξηση της αμοιβής. “Στην Ελλάδα ο προϋπολογισμός είναι 70 εκατ. ευρώ, αλλά στο Βέλγιο, με έναν αντίστοιχο πληθυσμό, η δαπάνη φθάνει τα 76ο εκατ. ευρώ”, τόνισε ο Α’ Αντοπρόεδρος της ER – WCPT Roland Craps. Μάλιστα, δε υπαρχει περιορισμός στη συνεδρία ανά ασθενή, ενώ επειδή και πάλι η αμοιβή των φυσικοθεραπευτών θεωρείται χαμηλή σε σχέση με τις μέσες αμοιβές της χώρας, είναι σε εξέλιξη συζήτηση για αύξηση της.
Διαβάστε επίσης: Δωρεάν παροχές υγείας για άτομα με Πάρκινσον
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΦ, Π. Λυμπερίδη, ο φυσικοθεραπευτής έχει πολλά να προσφέρει σε τομείς που γνωρίζει πολύ καλά και ο Σύλλογος έχει προωθήσει την γνώση για την αντιμετώπιση όλων αυτών των περιπτώσεων ασθενών, με τα οκτώ επιστημονικά τμήματα που λειτουργεί. Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα ProFouND. Προϋπόθεση είναι το υπουργείο Υγείας να πειστεί για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα του φυσικοθεραπευτή.
Κρίσιμο θέμα για τη χώρα μας και τους Έλληνες φυσικοθεραπευτές είναι η σχεδιαζόμενη συνένωση σχολών φυσικοθεραπείας, προειδοποιώντας πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην αναγνώριση των πτυχίων στο εξωτερικό. Παράλληλα, και με την ευκαιρία την παρουσίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας στην Ελλάδα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε ενόψου του 27ου Επιστημονικό Συνέδριο του ΠΣΦ, το οποίο διεξάγεται στις 24 και 25 Νοεμβρίου, με θέμα «Φυσικοθεραπεία στην Ευρώπη, μια αυτόνομη κλινική προσέγγιση».
Κατά τη διάρκεια του 27ου Επιστημονικού Συνεδρίου του ΠΣΦ, θα συζητηθούν – μεταξύ άλλων – και τα παρακάτω θέματα:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ