Χωρίς “τέλος” είναι η αγωνία χιλίων και πλέον επικουρικών γιατρών, για το παρόν και το μέλλον των οποίων η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φαίνεται να μην έχει ακόμα σαφείς και ολοκληρωμένες απαντήσεις. Όλοι τους εργάζονται για μήνες απλήρωτοι και περισσότεροι από τους μισούς απειλούνται επιπλέον και με απόλυση.
Το θέμα τέθηκε για πολλοστή φορά από τους εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ στον Ανδρέα Ξανθό, σε συνάντηση που είχαν μαζί του την Πέμπτη, στο πλαίσιο δυναμικής απεργιακής συγκέντρωσης. “Απαιτήσαμε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και για το οποίο η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη” αναφέρει σχετικά η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών.
Για την Αριστοτέλους σε ό,τι αφορά την άρνηση των επιτρόπων να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής για 500 περίπου επικουρικούς γιατρούς, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Όπως υποστήριξε πιο συγκεκριμένα ο κ. Ξανθός, εκκρεμεί η τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. “Έχουμε την ευθύνη να παρακάμψουμε τις αντιδράσεις άμεσα, γρήγορα και τελειωτικά” τόνισε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς διασφαλίζεται πολιτικά η βούληση αυτή.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν οι απαντήσεις της Αριστοτέλους και για τους επικουρικούς γιατρούς του ΕΣΠΑ. Αν και ο κ. Ξανθός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη διασφάλιση της μισθοδοσίας τους, ξεκαθάρισε ότι οι συμβάσεις λήγοντας δεν θα ανανεωθούν. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου, στις περιπτώσεις που η σύμβαση λήγει μετά την λήξη του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, για το υπόλοιπο της θητείας η μισθοδοσία θα γίνεται από το νοσοκομείο.
Το επιχείρημα αυτό δεν φαντάζει πειστικό στην ΟΕΝΓΕ, η οποία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία ότι άφησε ξεκρέμαστους 700 περίπου επικουρικούς γιατρούς, τα χρήματα για τη μισθοδοσία των οποίων έχουν καθυστερήσει από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Αναφερόμενος, τέλος, στους υπόλοιπους υπηρετούντες επικουρικούς γιατρούς, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονται μετά τη λήξη της θητείας. Εάν δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος στον κυλιόμενο πίνακα της αντίστοιχης ΥΠΕ, τότε τις θέσεις θα καταλαμβάνουν οι ήδη υπηρετούντες, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση είναι να υπάρχει η ανάλογη πίστωση.
“Δηλαδή, η στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας θα εξαρτάται από το αν οι δημόσιες μονάδες Υγείας εξασφαλίζουν έσοδα από τη λειτουργία τους σαν επιχειρήσεις, από τη στιγμή που το επικουρικό προσωπικό πληρώνεται από «ίδια έσοδα»” σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ, εκτιμώντας ότι με βάση τις προαναφερόμενες απαντήσεις ο κλάδος θα πρέπει να διατηρήσει την αγωνιστική του ετοιμότητα.
“Καμία αναμονή. Καμία αυταπάτη. Καλούμε τις Ενώσεις να προγραμματίσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις για την κλιμάκωση του αγώνα. Να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές πάλης συμπεριλαμβανομένης και της επίσχεσης εργασίας” υπογραμμίζει.
Ξεκαθαρίζει, τέλος, πως η επίσχεση εργασίας αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο προειδοποιητικό μήνυμα σε όσους απειλούν με κυρώσεις τους επικουρικούς γιατρούς για να κάμψουν τις αντιδράσεις τους.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ