Hardware που ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε και καταστράφηκε, software που αγοράστηκε τάχα για καινούργιο ενώ δεν ήταν και μια απευθείας προμήθεια, συνιστούν το υπόβαθρο ενός οικονομικού εγκλήματος που συντελέστηκε στο φόντο ενός συστήματος τηλεϊατρικής για τα νησιά. Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι δύο πρώην πρόεδροι του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας-Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) Βορείου Αιγαίου: ο Σ.Κ. και αργότερα η Τ.Κ.
Παλιά και νέα στοιχεία για την υπόθεση, που χρονολογείται από το 2004 και κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 1,2 εκατ. ευρώ, έρχονται στο «φως» με αφορμή την απαγγελία κατηγοριών και την παραπομπή σε δίκη των εμπλεκομένων. Τα κομμάτια του «παζλ» συνέθεσε ο αρμόδιος εισαγγελέας μετά από τριετή έρευνα που διενέργησε, βασιζόμενος στα πορίσματα διαδοχικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από διαφορετικές υπηρεσίες, σε διάστημα 10 ετών.
Όπως προκύπτει από αυτά, τα μηχανήματα (οθόνες, υπολογιστές, κλπ) αγοράστηκαν χωρίς δημοπρασία αλλά με κατατμήσεις του ποσού που είχε διατεθεί για το σκοπό αυτό και απευθείας αναθέσεις. Όσο για το πρόγραμμα που «φορτώθηκε», είχε αγοραστεί χρόνια πριν και τοποθετηθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, επί προεδρίας του Σ.Κ. στο Β΄ ΠεΣΥΠ Αττικής.
Χαρακτηριστικά, η πρώτη έκθεση του ΣΕΥΥΠ έκανε λόγο για παρατυπίες και παρανομίες στη διαχείριση των κονδυλίων του προγράμματος, από τον Σ.Κ. και δύο συνεργάτες του. Ακόμη, μιλούσε για άσκηση πιέσεων σε διοικητές και άλλα στελέχη νοσοκομείων του Αιγαίου, προκειμένου να αποδεχθούν τις ενέργειές τους για το σύστημα τηλεϊατρικής, αλλά και για τη λειτουργία νέου διπλογραφικού συστήματος. Παρά τα σοβαρά αυτά ευρήματα, το πόρισμα δεν διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων.
Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα αλλά και η «τύχη» του πορίσματος δεύτερου ελέγχου του ΣΕΥΥΠ, σύμφωνα με το οποίο τα λίγα χρήματα που είχαν περισσέψει ξοδεύτηκαν από την Τ.Χ. για διαμονή σε 5άστερο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας και σε λογαριασμούς τηλεπικοινωνίας.
Ακολούθησε έλεγχος από ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, το πόρισμα των οποίων δεν επιβεβαίωνε, ωστόσο, τα προαναφερόμενα, ενώ ένας τέταρτος έλεγχος πραγματοποιήθηκε από το ΣΔΟΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποκάλυψη της υπόθεσης, που πλέον έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι έλεγχοι του πρώην επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας Γ. Κουρέρη, όπως και η επιστολή-παρέμβασή του προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα το 2014, οπότε και διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση με τα σημερινά αποτελέσματα.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ