Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν αύριο εκρόσωποι των ξένων και ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών με τον Τζουζέπε Καρόνε, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του Μνημονίου στην υγεία. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το πολύπαθο ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων, όπου συγκρούονται και τα συμφέροντα ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν δύο τριμελείς αντιπροσωπείες, μία από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο του κλάδου και μία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η οποία εκπροσωπεί τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Όπως αναφέραμε, βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι η τιμολόγηση των φαρμάκων. Αυτό που καίει τον κλάδο έχει δύο όψεις: Πρώτον, ποιες αλλαγές θα γίνουν στο ισχύον σύστημα και δεύτερον, αν μέχρι τα τέλη της χρονιάς θα υπάρξει νέα ανατιμολόγηση με βάση το ισχύον καθεστώς.
Σήμερα, η τιμή για τα φάρμακα με πατέντα ορίζεται από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ε.Ε. Όταν το φάρμακο χάνει την πατέντα του, η τιμή του μειώνεται στο 50% της τελευταίας τιμής, χωρίς η τιμή να πέσει κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ε.Ε., ενώ τα γενόσημα φτάνουν στο 65% αυτής της τιμής, χωρίς να πέφτουν κάτω από τα 4 ευρώ.
Το καθεστώς αυτό έχει οδηγήσει σε σοβαρές στρεβλώσεις. Η πιο σημαντική είναι ότι τα γενόσημα εξακολουθούν να έχουν υψηλότερη τιμή στην Ελλάδα από ότι σε άλλες χώρες. Από την άλλη, η ΠΕΦ υποστηρίζει ότι αν μειωθούν και άλλο οι τιμές, θα καταστούν μη βιώσιμα, φθηνά και καταξιωμένα φάρμακα, με συνέπεια αυτά να υποκατασταθούν από άλλα ακριβότερα.
Ως προς το νέο σύστημα τιμολόγησης, αυτό θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Ο κλάδος δεν έχει παρουσιάσει ενιαία πρόταση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, όταν χάνουν την πατέντα τους και συνακόλουθα για τα γενόσημα. Η ΠΕΦ προτείνει: η τιμή του γενοσήμου να πέφτει 30% τον πρώτο χρόνο μετά τη λήξη της πατέντας και 10% κάθε επόμενο χρόνο, αλλά να μην μπορεί να πέσει κάτω από το 37,5% έναντι της τιμής, που είχε το προϊόν όταν προστατευόταν.
Ο ΣΦΕΕ προτείνει: μείωση κατά 50% τον πρώτο χρόνο (όσο δηλαδή ισχύει και σήμερα), 20% για κάθε επόμενο χρόνο μέχρι να φτάσει στο 30% της τιμής με τη λήξη της πατέντας. Επίσης, αφήνει περιθώρια για περαιτέρω μείωση της τιμής μέσω διαπραγματεύσεων με τον ΕΟΠΥΥ και τις αρχές.
Το καλοκαίρι, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η προηγούμενη ανατιμολόγηση θα ήταν η τελευταία με το ισχύον καθεστώς και πως προετοιμάζεται να θεσπίσει νέο σύστημα, αντιμετωπίζοντας τις στρεβλώσεις του ισχύοντος. Όμως, όλοι λογάριαζαν χωρίς τον Καρόνε. Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οικονομικών της ΕΕ και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει δηλώσει ότι με βάση το νόμο, πρέπει να γίνει ακόμα μία τιμολόγηση φαρμάκων έως το τέλος του χρόνου. Γι’ αυτό και η αυριανή συνάντηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ