Το αδιέξοδο της εφαρμοζόμενης τιμολογιακής πολιτικής κατέδειξε εμφανώς σε ομιλία της η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου, η οποία δεν δίστασε να παραδεχθεί πως ένα ολόκληρο σύστημα τιμολόγησης επιδρά ουσιαστικά σε ένα μικρό μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης.
Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο του συνεδρίου Pricing & Reimbursement, η κ. Αντωνίου κατέστη σαφές το μεγαλύτερο μερίδιο των μειώσεων έχει επιβληθεί στα γενόσημα, με τα οff patent να ακολουθούν και τα on patent να εμφανίζουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά μέσης μειώσεις.
Ειδικότερα, η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων εξήγησε πως από τα 7.500 προϊοντα που τίθενται σε διαδικασία ανατιμολογησης, μόλις 5.500 κωδικοί είναι ενεργοί, δηλαδή παρουσιάζουν κίνηση στην ελληνική αγορά.
Αν εξαιρέσουμε κάποια φάρμακα τα οποία, λόγω του χαμηλού εύρους τιμών στο οποίο εντάσσονται, δεν υπόκεινται σε ανατιμολόγηση, 2.500 με 3.500 προϊόντα είναι εκείνα που είδαν τις τιμές τους μεταβάλλονται προς τα κάτω, με τη μέση μείωση να υπολογίζεται στο 4%.
Ειδικότερα, η μέση μείωση ανά τιμολόγηση για τα οn patent φάρμακα ανήλθε σε 1% με 2,5%, για τα off patent ανήλθε στα 6%, ενώ στα γενόσημα αυτή η μέση μείωση έφθασε το 13%.
Ακόμη, σκευάσματα με τιμή έως 6 ευρώ, τα οποία είναι ουκ ολίγα αφού ανέρχονται σε 2.156, δηλαδή το 34% της συνολικής αγοράς, καταγράφουν πτώση, βάσει της τελευταίας ανατιμολογησης, κατά 9,62%.
«Ένα ολόκληρο σύστημα ανατιμολόγησης επί της ουσίας αφορούσε σε μειώσεις φαρμάκων που αποτελούν μόλις το 10-13% της δαπάνης», υπογράμμισε η κ. Αντωνίου και παραδέχθηκε πως το μοντέλο των οριζόντων μειώσεων και η αδυναμία εφαρμογής παράλληλα διαρθρωτικών αλλαγών, οδήγησε σε μεγάλες στρεβλώσεις.
Σύμφωνα με την τελευταία ανατιμολόγηση:
Η κατάσταση αυτή έχει επιδράσει σημαντικά τις αιτήσεις για γενόσημα, οι αριθμοί των οποίων έχουν μειωθεί αισθητά σύμφωνα με την κ. Αντωνίου, η οποία υπογράμμισε πως οι τιμές ψαλιδίζονται περαιτέρω μετά την προσθήκη clawback και rebate.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ