Οι φόβοι της αγοράς για το ύψος στο οποιο θα κλείσουν φέτος clawback και rebate φαίνεται να επιβεβαιώνονται, με τον πιο επίσημο τρόπο.
Σύμφωνα με την 9η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ οικονομικού έτους 2017, clawback και rebate θα ξεπεράσουν τα 850 εκατ. ευρώ για φέτος, ποσό που αν μείνει σε αυτά τα επίπεδα θα είναι αυξημένο κατά περίπου 80 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016. Η “λυπητερή” για τις φαρμακευτικές εταιρίες είναι ακόμη μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε το νοσοκομειακό clawback και rebate, τα οποία επίσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα.
Οι εκτιμήσεις τοποθετούν το ποσό της υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2017 στα 230 με 240 εκατ. ευρώ, έναντι 155 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ το νοσοκομειακό rebate εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ. Αθροίζοντας τους αριθμούς “η νύφη” του 2017 για τη φαρμακοβιομηχανία αναμένεται να κοστίσει 1,121 με 1,131 δισ. ευρώ…
Τα σημειώματα για το νοσοκομειακό clawback του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους φθανουν στις εταιρίες αυτές τις ημέρες και το κλείσιμο του έτους φαίνεται πως θα έχει πικρή γεύση τόσο για την αγορά, που θα κληθεί να πληρώσει τα “χρυσα” clawbak και rebate, όσο και για την Αριστοτέλους, η οποία βλέπει το στόχο της μείωσης του ποσού της υπέβρασης της φαρμακευτικής δαπάνης να απομακρύνεται.
Είναι πλέον σαφές πως προκειμένου να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση για μείωση του clawback, η αύξηση του rebate δεν επαρκεί. Επιπλέον μέτρα, κυρίως σε διαρθρωτική κατεύθυνση, πρέπει να ληφθούν, αν και μέχρι στιγμής η μόνη κίνηση φαίνεται να είναι η ένταξη μέρους του clawback στους επιμέρους κλειστούς προϋπολογισμούς, που υπόκεινται σε διαπραγμάτευση.
Όπως είχε γράψει το Virus, εκτιμάται ότι η δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών είναι τρόπος μείωσης του εθνικού clawback, εφαρμόζοντας μικρότερα εσωτερικά που δεν θα καταγράφονται στο σύνολο.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ