Τον “άθλο” της ψηφιοποίησης των διαδικασιών διαχείρισης μιας Κλινικής Μελέτης, για πρώτη φορά, σε Δημόσιο Νοσοκομειο περιέγραψε από το βήμα του 6ου Cllinical Research Conference, η Ελένη Θεοδωρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος SIBA Soft SA & Ιδρύτρια της VIOS Software Solutions, αναφερόμενη στην προσπάθεια ανάπτυξης του λογισμικού για τις κλινικές έρευνες που ξεκίνησε πέρσι στον “Αγ. Σάββα”.
“Για να επιτευχθεί η ταχύτητα, που εν πολλοίς ειναι ζητούμενο για τη βιομηχανία, πρέπει καταρχήν να τυποποιηθουν και να ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες και να βγουν κανόνες. Δεν υπάρχουν κανόνες. Ακόμη και στο ένα νοσοκομείο που εξετάσαμε εμείς και στην ίδια την ερευνητική ομάδα υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις στα πρωτόκολλα”, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα εμπόδια και τα αγκάθια που δυσκόλεψαν την προσπάθεια, απαντώντας και στις ανησυχίες και την ανασφάλεια των ερευνητών. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει τυποποίηση στη διαχείριση του ασθενούς (άλλοτε θεωρείται εσωτερικός άλλοτε εξωτερικός), ουτε τυποποίηση στη διαδικασία παράλαβης, αποθήκευσης ακόμη και χορήγησης του φαρμάκου, οι πολλαπλές και πολύτιμες επικοινωνίες μεταξύ όλων των μερών γίνεται εμπειρικά, ενώ υπάρχει παντελής απουσία ενός ανθρώπου στην οικονομική υπηρεσία που να διαχειρίζεται τα οικονομικά και τα συμβατικά δεδομένα της μελέτης, όπως ανέφερε.
Στόχος, λοιπόν, της προσπάθειας αναπτυξης του λογισμικού είναι: • να υπάρξει άμεση και απρόσκοπτη ενημερώση των ασθενών, για Κλινικές Μελετες που προκειται να ξεκινήσουν ή είναι σε εξέλιξη, μέσω του Site του Νοσοκομείου, ώστε να μπορούν οι ίδιοι οι ασθενείς, εφόσον το επιθυμούν να δηλώσουν την συμμετοχή τους. • να ψηφιοποιηθεί κάθε είδους επικοινωνία με τα εμπλεκόμενα μέρη: δηλαδή μεταξύ ΥΠΕ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΡΕΙΑΣ, μέσω μαιλ, που εκκινουνται αυτόματα από το Σύστημα. Η ενημέρωση θα αφορά την προοδο των εργασιών μιας κλινικής μελέτης, όπως για παράδειγμα: Εκκινηση, Ενταξη νέου ασθενή (χωρίς αποκάλυψη στοιχείων ασθενή), Επτυχής Διαλογή, Προσέλευση, Ολοκλήρωση ή Διακοπή θεραπείας κα. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει το άμεσο monitoring από το Οικονομικό τμήμα και την εξάλειψη οποιασδήποτε απώλειας εσόδου, που σήμερα συμβαίνει. • να τυποποιηθεί κάθε διαδικασία διαχείρισης ασθενή που εντάσσεται σε κλινικό πρωτόκολλο, όπως προγραμματισμός, είσοδος και εξόδος στο Νοσοκομείο την ημέρα της προσέλευσης του ασθενή, καταγραφή και αποτύπωση όλων των Ιατρικών Πράξεων προς τον ασθενή, πέραν αυτών του Κλινικού πρωτοκόλλου, όπως επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις, χορηγηση λοιπών υποστηρικτικών φαρμάκων κα. Αυτή η καταγραφή θα δώσει τη δυνατότητα στο Νοσοκομειο να κοστολογήσει τις υπηρεσίες που προσφέρει και να προβεί για πρώτη φορά σε σύγκριση αρίθμων: Κόστος διαχείρισης ασθενή Κλινικής Μελέτης και Αποζημίωση για τον ασθενή. • να δημιουργηθεί η προοπτική για μια καλύτερη διαχείριση του ασθενή, αφού ο ιατρικός του φάκελος και η πληροφορία ότι έχει συμμετάσχει σε Κλινική Μελέτη, παραμένει στο φάκελο του και είναι εμφανής για οσο διάστημα επισκέπτεται το Νοσοκομείο».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ