Αποφασισμένη να “ανοίξει” το επάγγελμα του Φαρμακοποιού εμφανίζεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσε σχετική τροπολογία σε νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η εν λόγω τροπολογία αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, που θα επιτρέψει τη “ρύθμιση” του επαγγέλματος, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποια επετράπη σε μη φαρμακοποιούς να ανοίξουν φαρμακεία.
Ειδικότερα, το ΣτΕ είχε κρίνει πως θέματα που αφορούν στην άσκηση του επαγγέλματος και τη λειτουργία του φαρμακείου ρυθμίζονται είτε με νόμο είτε με Προεδρικό Διάταγμα, και άρα δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης.
Οπότε η ΚΥΑ κατέστη άκυρη και μαζί της “πάγωσαν” και οι διαδικασίες ίδρυσης φαρμακειων. Η Αριστοτέλους, λοιπόν, θα έπρεπε να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα των Φαρμακείων (για το οποίο, να θυμίσουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις πριν γίνει Κυβέρνηση).
Όπως και έγινε, με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, η οποία στην πράξη επαναφέρει ακριβώς τις ίδιες ρυθμισεις που προέβλεπε η ακυρωθείσα ΚΥΑ, διευκρινίζοντας, βέβαια, πως για την ισχύ τους θα πρέπει να εκδοθεί ΠΔ.
Το αναφέρει, άλλωστε, και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Η τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Υγείας δεν προσθέτει κάτι καινούριο σε αυτό το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων» υπογραμμίζει η Αριστοτέλους.
Όπως εξηγεί, σκοπός της τροπολογίας είναι να καλύψει το νομοθετικό κενό που δημιουργήθηκε μετά την ακύρωση της εφαρμοστικής ΚΥΑ του νόμου 4336/2015 από το ΣτΕ. Κάνει, όμως, λόγω για ρυθμίσεις μεταβατικού χαρακτήρα για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, σημειώνοντας πως στο διάστημα αυτό θα δίνονται άδειες λειτουργίας φαρμακείου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο σε φαρμακοποιούς. Σπέυδει, δε, να το ξεκαθαρίσει πως το περιεχόμενο των εν λόγω διατάξεων αλλά και ο συνολικός χειρισμός του θέματος ήταν σε γνώση του ΠΦΣ…
Κατά τους Φαρμακοποιούς, όμως, η απόφαση του ΣτΕ, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προσδιορίζουν πως τον πρώτο λόγο στην ίδρυση ενός Φαρμακείου μπορεί να την έχει μόνο Φαρμακοποιός.
«Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες. Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του», δήλωσε χαρκατηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλογου (ΠΦΣ), Κ. Θεοδοσιάδης.
Τροπολογία Αδειες Φαρμακείων_Δεκέμβριος 2017
Ίδρυση Φαρμακείων – Απόφαση Ολομέλειας Σ.τ.Ε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ