“Ψυχρολουσία” ήταν για τους γενικούς γιατρούς οι νέες συμβάσεις εργασίας που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ και αφορούν σε οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, οι όροι των συμβάσεων αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Οι θέσεις του ΠΙΣ, όμως, περιγράφουν συμβάσεις συλλογικές, ανοικτές σε όλους και αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση. Αντίθετα, η νέα σύμβαση προβλέπει πάγια αντιμισθία και ανάθεση πληθυσμού αναφοράς.
Τη βαθιά απογοήτευσή της για την αποζημίωση του γενικού γιατρού που θα συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, εκφράζει η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ). “Η αποζημίωση του οικογενειακού γιατρού θα είναι περίπου 0,71 ευρώ μικτά ανά ασφαλισμένο το μήνα για πλήρη κάλυψη των αναγκών υγείας του σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με όλα τα έξοδα λειτουργίας να βαρύνουν το γιατρό (εξοπλισμός, γραμματειακή-νοσηλευτική υποστήριξη, αναλώσιμα, ενοίκιο, συντήρηση, ΔΕΚΟ, κλπ) και με ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές (31%) και φόρους (>20%)” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τη συγκρίνει, μάλιστα, με την αντίστοιχη της σημερινής Σλοβακίας με το πολύ χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, όπου η μέση κατά κεφαλήν μηνιαία αποζημίωση του οικογενειακού ιδιώτη συμβεβλημένου οικογενειακού γιατρού είναι 2,80 ευρώ, αλλά και με την αντίστοιχη στις ΤοΜΥ που την υπολογίζει στα 2,43 ευρώ.
Σύμφωνα με το γ.γ. της ΕΛΕΓΕΙΑ, Ε. Φραγκούλη, οι γενικοί γιατροί που θα συμβάλλονται από ‘δώ και στο εξής με τον ΕΟΠΥΥ δεσμεύονται επιπλέον με ελάχιστο 4ωρο εργασίας ανά ημέρα εργασίας, ελάχιστο 24ωρο εργασίας ανά εβδομάδα και δηλωμένο ωράριο για τους εγγεγραμμένους σε αυτούς ασφαλισμένους (στην είσοδο του ιατρείου και στο ηλεκτρονικό σύστημα). Δύνανται δε να απουσιάσουν από το ιατρείο τους (ημέρες μη παροχής υπηρεσιών) μόνο κατόπιν σχετικού προσυμφώνου με τον Οργανισμό, που θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σύμβασης που θα υπογράψουν.
Για μια σύμβαση γεμάτη ασάφειες τόσο στο σκέλος που αφορά στα δικαιώματα όσο και στο σκέλος που αφορά στις υποχρεώσεις, κάνει λόγο από την πλευρά της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.
Για παράδειγμα, θέτει το ερώτημα εάν αφορά αποκλειστικά νέες συμβάσεις ή και τις ισχύουσες. Ζητά, ακόμη, διευκρινήσεις για τον τρόπο επιλογής από τον πληθυσμό ευθύνης, την ύπαρξη ραντεβού ή όχι στον οικογενειακό γιατρό και – εφόσον υπάρχει – τον τρόπο ρύθμισης των ραντεβού και τη μορφή της σύμβασης (χρόνος και τρόπος πληρωμής, μπλοκάκι, ποιος πληρώνει τις κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ, κλπ).
Εκφράζει, παράλληλα, τον προβληματισμό της για τις αναγραφόμενες θέσεις ανά τοπικό δίκτυο υπηρεσιών ΠΦΥ (ΤοΠΦΥ), από τη στιγμή που υπάρχουν ακόμα ολόκληρες περιοχές που δεν καλύπτονται από Τοπική Μονάδα Υγείας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ