Τη 2η θέση σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης στην υγεία, κατέλαβε συλλογική εργασία/έρευνα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τίτλο Κατηγοριοποίηση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στατιστική ανάλυση της συνταγογράφησης Τροφίμων για Ειδικούς Ιατρικούς σκοπούς, για την αποφυγή υπερ-συνταγογράφησης και την περιστολή των δαπανών.
Η εργασία αφορούσε τις “ψηφιακές” πρωτοβουλίες που υιοθέτησε ο ΕΟΠΥΥ για να αντιμετωπίσει την αδικαιολόγητη αύξηση των δαπανών κατά τα έτη 2014-16 για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής (ΣΕΔ), που αποζημιώνει σε συγκεκριμένες κατηγορίες πασχόντων (βάσει Ενιαίου Κανονισμού Παροχών). Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ζαχαρόπουλο, χειρουργό-ορθοπαιδικό, διοικητικό στέλεχος του ΕΟΠΥΥ και έναν εκ των τριών συντακτών της βραβευμένης εργασίας, οι δαπάνες για ΣΕΔ κατέγραψαν αύξηση πάνω από 100% στο προαναφερόμενο διάστημα , λόγω υπερσυνταγογράφησης.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση ο ΕΟΠΥΥ κατηγοριοποίησε τα ΣΕΔ ανάλογα με τις ενδείξεις τους και καθιέρωσε την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση (από τον Ιούλιο του 2016), ενώ μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρακολουθεί σταθερά τη συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών. Ανέπτυξε, επιπλέον, έναν ειδικό αλγόριθμο για να αναδειχθούν περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης ή μη αναγκαίας συνταγογράφησης.
“Αυτός ο αλγόριθμος περιλαμβάνει: ειδικότητα γιατρού, διάγνωση, ενδείξεις σκευάσματος, φαρμακευτική εταιρεία και εταιρεία-πάροχο του σκευάσματος, δοσολογία, διάρκεια γνωμάτευσης, αριθμό συνταγών και συνολική δαπάνη συνταγογράφησης για κάθε γιατρό, καθώς και την απόκλιση της συνταγογραφικής συμπεριφοράς κάθε γιατρού από τον μέσο όρο” εξηγεί ο κ. Ζαχαρόπουλος.
Χρησιμοποιώντας αυτό τον αλγόριθμο ο Οργανισμός κατάφερε να αναδείξει συγκεκριμένους γιατρούς με ενδεχόμενα παραβατική συμπεριφορά και να οργανώσει επισκέψεις σε ασφαλισμένους για να τεκμηριώσει τα ευρήματα αυτά. Με τον τρόπο αυτό αναδείχθηκαν πολλαπλές παραβιάσεις του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ.
“Η χρησιμοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων πιστεύουμε ότι βοηθά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της σπατάλης πολύτιμων πόρων στο χώρο της υγείας, σε μια προσπάθεια κατεύθυνσης των πόρων αυτών σε ενέργειες και κοινωνικές ομάδες στις οποίες είναι πολύ πιο χρήσιμες και αναγκαίες” επισημαίνει σχετικά ο κ. Ζαχαρόπουλος.
Η εργασία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 12th European Health Fraud and Corruption Network (EHFCN) που πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στο Παρίσι, με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 χωρών, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο συγκεκριμένο τομέα. Παρακολουθείστε στο ακόλουθο βίντεο τα συμπεράσματα του συνεδρίου:
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
H αλήθεια είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ είναι δυο φορείς που έχουν κάνει άλματα στην εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ