Τη στόχευση στη λήψη διορθωτικών παρεμβάσεων στη φαρμακευτική πολιτική για το 2018 ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στην πρώτη του επίσημη παρουσία, από την τοποθέτηση του στο τιμόνι της Αριστοτέλους, σε εκδήλωση της φαρμακοβιομηχανίας.
Η “επίσημη πρώτη” του κ. Ξανθού στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικού Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) συζητήθηκε ιδιαιτέρως και στα “πηγαδάκια” των παρευρισκομένων με άλλους να κάνουν λόγο για στροφή του Υπουργού στον τρόπο προσέγγισης της αγοράς, άλλους να θεωρούν ότι “χρυσώνει” το ιδιαιτέρως πικρό “χάπι” και κάποιους άλλους να “μυρίζουν” εκλογές.
Πάντως, στην ομιλία του ο κ. Ξανθός εκτίμησε πως το 2018 θα αποτελέσει μια χρονιά ορόσημο, οχι μόνο λογω της εξόδου από “το φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας και της σφιχτής δημοσιονομικής επιτροπείας”, όπως ανέφερε, αλλά και επειδή θα επιτρέψει την οργάνωση της πολιτικής υγείας “βάσει των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και όχι βάσει αυθαίρετων δημοσιονομικών στόχων”.
“Η πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταια 7 – 8 χρόνια έχει εξαντλήσει τα όρια της και πλέον δεν παράγει τίποτα το θετικό. Εχει οδηγηθεί ειδικά ο τομέας του φαρμάκου σε οριακό σημείο και πολλαπλά αδιέξοδα”, παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε πως πρόθεση της Αριστοτέλους είναι να επιδιώξει, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, τις εφικτές διορθωτικες κινησεις, που θα επιτρέψουν να δοθεί ένα σημα στον ευαίσθητο χώρο του φαρμάκου ότι έκλεισε ο κύκλος της διακινδύνευσης και οτι υπάρχει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα”.
“Οφείλουμε συντεταγμένα, σοβαρά και συγκροτημένα, ακόμη και πριν από την επικύρωση της εξόδου από το πρόγραμμα να διεκδικήσουμε από τους δανειστες διαρθωτικές αλλαγές και κινήσεις, ώστε να αποτρέψουμε την επιδείνωση της κατάστασης”, σημείωσε.
“Το ζήτημα της ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη της εγγυημένης πρόσβαση των ασθενών -τόσο σε οικονομικά και αξιόπιστα φάρμακα όσο και στη σύγχρονη θεραπευτικής καινοτομία- και τη βιώσιμοτητα του συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, συνιστά διεθνές πρόβλημα. Για να ξεπεραστεί η ασυμμετρία ανάμεσα στις αυξανόμενες υγειονομικές και φαρμακευτικές ανάγκες πληθυσμού και τη στενότητα των πόρων χρειάζονται κρίσιμες διαρθρωτικες παρεμβάσεις”, ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Αυτές οι παρεμβάσεις εντοπίζονται στο πεδίο της αξιολόγησης, τόνισε ο κ. Ξανθός χαρακτηρίζοντας σημαντικό βήμα τη νομοθέτηση της Επιτροπής HTA. Αναγνώρισε, ωστόσο, πως συνήθως “σε αυτή τη χώρα όλα κρίνονται στην εφαρμογή”. “Μέλημα μας είναι γρήγορα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας για να μετατοπιστεί επιτέλους η συζήτηση απο το κόστος στη θεραπευτική αξία ενός φαρμάκου”, συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας.
Αναβαθμισμένη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης, θεραπευτικά πρωτόκολλα και μητρώα, των οποίων η ενσωμάτωση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επιταχύνεται θα οδηγήσουν σε ένα καλυτερο μιγμα πολιτικής, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, “πιο βιώσιμο και πιο αποτελεσματικό για τους πολίτες”. Κατά τον Υπουργό, πολιτεία και φαρμακοβιομηχανία είναι σε θεσμικό διάλογο στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Αντιθέτως, η ομιλία του προέδρου του ΣΦΕΕ χαρακτηρίστηκε από μια νότα έντονης απαισιόδοξιας.
“Δυστυχώς δεν έχουμε καλά μηνύματα και όλος ο κλάδος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος για την επόμενη μέρα”, ανέφερε ο Πασχάλης Αποστολίδης, υπογραμμιζοντας την έλλειψη προβλεψιμότητας και την αναποτελεσματικότητα του διαλόγου που διεξήχθη, αφού κατέληξε σε οριζόντια μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, τα στοιχεία δείχνουν ότι το clawback και το rebate υπερβαίνουν το 1,2 δισ. ευρώ, είναι κατά 22% αυξημένο σε σχέση με το 2016, αποτελεί το 30% της φαρμακευτικής δαπάνης και 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. “Τα στοιχεία αυτά δεν προμηνύουν καλύτερες μέρες για το 2018, μακάρι να διαψευστούμε”, σημείωσε ο κ. Αποστολίδης, υπενθυμίζοντας πως τους ανασφάλιστους σε μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ υπογράμμισε πως το μοντέλο τιμολόγησης έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων, όπως διαφαίνεται από τις στρεβλώσεις που οδηγούν σε μειώσεις τιμών στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορα τις προοπτικές του 2018, λοιπόν, ο κ. Αποστολίδης αναφέρθηκε στο 25% στα νέα φάρμακα που μεταφράζεται σεδυνητική καθυστέρηση 2-3 χρόνια, σε συνδυασμό με τα εσωτερικά και εξωτερικά κριτήρια, αλλά και το θολό τοπίο στη διαμόρφωση της Επιτροπής Αξιολόγησης. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ εκτίμησε πως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στην πράξη θα αρχίζει από το -39%, ενώ προειδοποίησε πως οι υπερβάσεις υπερβάσεις για τις εταιρίες είναι πλέον των αντοχών τους. Κάλεσε, λοιπόν, τον Υπουργό Υγείας, έστω και μετά τον Αύγουστο να βρει ο χώρος του φαρμάκου νέες ισορροπίες. “Το φάρμακο είναι μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα”, αναφέρθηκε ο κ. Αποστολίδης τονίζοντας πως ήρθε η ώρα να ληφθούν μέτρα προς διαφορετική κατεύθυνση. “Ο κλάδος μας έχει τη δυνατότητα να τραβήξει μπροστά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια, αρκεί να βοηθήσετε και εσείς έστω και λίγο για να επιτευχθεί η αναπτυξη που όλοι επιθυμούμε”, σημείωσε ο κ. Αποστολίδης απευθυνόμενος στον Α. Ξανθό.
“Στα λόγια τα πράγματα είναι απλά αλλά στην πράξη είναι δύσκολα”, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης,υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσεχτικές κινήσεις, αφού μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες είναι εύκολο να υποπέσει κάποιος σε λάθος. Ο κ. Μπερσίμης αναφέρθηκε στην ομαλοποίηση των πληρωμών από τον Οργανισμό, που είναι σε θέση να πληρώνει το σύνολο των παρόχων στις 90 ή και λιγότερες ημέρες, μειώνοντας το ύψος των ληξιπρόθεσμων. “Είμαστε ήδη κάτω από το μισό δισεκατομμύριο και πιθανώς μέσα στο μήνα να πέσουμε κάτω από τα 300 εκατομμύρια στο σύνολο της δαπάνης, όταν δύο χρόνια πριν ήμασταν στα 2 δισ. ευρω”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, με στόχο να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις που συνεχίζουν να παρατηρούνται τα σχέδια του Οργανισμού θα στηριχθεί σε 3 πυλώνες, με κύριο στόχο τη βελτίωση κάθε παρεχόμενης υπηρεσίες προς τους πολίτες:
Aιχμηρή ήταν η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου. “Αν ο στόχος είναι ο ασθενής τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκβιασμοί στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου”, ανέφερε με νόημα η κ. Αντωνίου με αναφορά στο σχετικό σχόλιο του κ. Αποστολίδη στην ομιλία του.”Αν ο στόχος είναι ο ασθενής τότε έχουμε έναν διαφορετικό τρόπο ελέγχου της συνταγογράφησης και σε αυτό φαίνεται να εμπλεκόμαστε όλοι. Αν ο στόχος μας είναι ο ασθενής τότε δουλεύουμε όλοι απο κοινού για να έχουμε ανάπτυξης της εφαρμοσμένης και κλινικής έρευνας στην Ελλάδα”, συμπλήρωσε. Η πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε πως αυξήθηκε το προσωπικό του ΕΟΦ ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να οχυρωθεί το σύστημα και να μπουν κανόνες, με το HTA, την τιμολόγηση και την αποζημίωση, ενώ αναφέρθηκε καιω στη δημοσιοποίηση. ” Οι στρεβλώσεις, οι”αμαρτίες” παίρνουν πολύ λίγο χρόνο για να γίνουν, αλλά για να διορθωθούν απαιτούν χρόνο και κόπο και προσήλωση σε αυτό, που έχουμε όλοι οδηγό, την προάσπιση της δημόσιας υγειας, τον ασθενή, με σεβασμό στους κανόνες”, κατέληξε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ