Αποφασισμένη να ολοκληρώσει την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος είναι η Κυβέρνηση, η οποία επαναφέρει ελαφρώς τροποποιημένες τις διατάξεις Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), την οποία είχε απορρίψει το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2017 , “φρενάροντας” τη μετάβαση στο νέο καθεστώς.
Η απόφαση της του δικαστηρίου τότε υποδείκνυε στην κυβέρνηση ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχει το στόχο της είναι να επανέλθει με Νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα. Πράγμα το οποίο και έπραξαν τα συναρμόδια υπουργεία, “σπέρνοντας” πανικό στον κλάδο που απάντησε με νέα προσφυγή ακύρωσης.
«…είμαστε βέβαιοι ότι το ΣτΕ, στο οποίο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, και αυτή την φορά θα θέσει φρένο σε όσους ονειρεύονται την άλωση των φαρμακείων από άγνωστης προελεύσεως συμφέροντα» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Η νομική υπηρεσία του ΠΦΣ εκτιμά πως το ΣτΕ, εκτός των τυπικών λόγων ακυρώσεως που δέχτηκε, στο σκεπτικό της απόφασής του είχε προβεί και σε επισημάνσεις επί της ουσίας που άπτονται της προστασίας της δημόσιας υγείας.
Το ΠΔ που κατατέθηκε προβλέπει ότι οι σχετικές άδειες θα χορηγούνται υπό προϋποθέσεις σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού και σε συνεταιρισμούς μέλη της “Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας”.
Στην περίπτωση που η άδεια θα χορηγηθεί σε μη φαρμακοποιό, το φαρμακείο δύναται να λειτουργήσει ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), αρκεί η τελευταία να έχει συσταθεί πριν από τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας φαρμακείου. Στην ΕΠΕ θα πρέπει να μετέχει υποχρεωτικά φαρμακοποιός που έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν η άδεια χορηγηθεί σε φαρμακοποιό, το φαρμακείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ως Ανώνυμη Εταιρεία.
Το ΠΔ ορίζει, ακόμα, τον ανώτερο επιτρεπόμενο αριθμό χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο. Αυτός αυξάνεται κατά μια άδεια κατ’ ανώτερο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα. Δηλαδή, για το 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι 8 αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι 9 και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ