Πρόσφατα, με αφορμή την αναντιστοιχία των βιοψιών που καταγράφονται στο BI-Health και στο εσωτερικό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών του «Ελπίς», το Virus ανέδειξε την αυθαιρεσία που φαίνεται να επικρατεί στην καταγραφή των εξετάσεων που γίνονται συνολικά στο ΕΣΥ.
Επιστρέφουμε στο ίδιο θέμα, καθώς στοιχεία τα οποία προστέθηκαν στη σχετική έρευνα ενισχύουν τον προβληματισμό που «γεννάται» για τις συνέπειες της απουσίας, αφενός, ολοκληρωμένης μηχανοργάνωσης στα νοσοκομεία κι, αφετέρου, συγκεκριμένου πρωτοκόλλου καταγραφής των στατιστικών στοιχείων.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν στις ετήσιες δαπάνες για αντιδραστήρια του παθολογοανατομικού εργαστηρίου του «Ελπίς», οι οποίες και προϋπολογίζονται στη βάση των εξετάσεων που δηλώνονται στο BI-Health.
Όπως προκύπτει από σειρά αποφάσεων που έχουν αναρτηθεί κατά καιρούς στο διαδίκτυο, από το 2010 (τότε δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Διαύγεια) μέχρι σήμερα το «Ελπίς» έχει ξοδέψει για τον προαναφερόμενο σκοπό πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου ενέκρινε το 2011 το ποσό των 164.460 ευρώ, το 2016 το ποσό των 179.367 ευρώ και πρόσφατα, στις 26/7/2017 το ποσό των 160.342 ευρώ ως ετήσια δαπάνη για τα αντιδραστήρια του παθολογοανατομικού εργαστηρίου.
Μέχρι εδώ όλα καλά, αφού μάλιστα η ετήσια κατάρτιση των δαπανών αυτών διαχρονικά είναι σταθερή. Τι γίνεται, όμως, εάν συγκρίνουμε με τις δαπάνες άλλων, πολύ μεγαλύτερων, νοσοκομείων;
Σύμφωνα με προκήρυξη για τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού προμήθειας αντιδραστηρίων για το παθολογοανατομικό εργαστήριο, που είναι αναρτημένη στη Διαύγεια, το «Ιπποκράτειο» το 2014 δαπάνησε 45.000 ευρώ. Αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Πανεπιστημίου Αθηνών με έδρα το «Λαϊκό», προβλέπει ετήσια δαπάνη 73.800 ευρώ το 2015.
Το Ελπίς διαθέτει περίπου 180 κρεβάτια, ενώ τα δύο προαναφερόμενα νοσοκομεία διαθέτουν 550-600 κρεβάτια, δηλαδή τριπλάσιο αριθμό. Παρ’ όλα αυτά, το «Ελπίς» ξοδεύει τρεις φορές μεγαλύτερο ποσό για αντιδραστήρια για τη διενέργεια βιοψιών!
Όπως είχαμε επισημάνει, εξάλλου, στο προηγούμενο ρεπορτάζ, ο αριθμός των εξετάσεων που αποστέλλει το νοσηλευτικό ίδρυμα στο BI-Health δεν θα μπορούσε να αντιστοιχεί στα κρεβάτια του νοσοκομείου, αλλά ούτε και στον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο νοσοκομείο και χρήζουν βιοψίας: 3.089 για το 2016 και 2.595 για 2017.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας, με την οποία επικοινώνησε το Virus πριν από μερικές εβδομάδες, το θέμα – αν μη τι άλλο – προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Στο διάστημα που μεσολάβησε, όμως, παρατηρείται περίεργη στασιμότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύσκεψη που προγραμματίζονταν με διοικητές νοσοκομείων για την αναζήτηση απαντήσεων, πάει από αναβολή σε αναβολή.
Εάν, πάντως, οι αρμόδιοι πράγματι ασχολούνται με το ζήτημα ας εξετάσουν ένα ακόμη στοιχείο.
Πρόσφατα το ΔΣ του «Ελπίς» ενέκρινε την προμήθεια νέου Ψυκτικού Μικροτόμου για τις ανάγκες του παθολογοανατομικού εργαστηρίου, συνολικής δαπάνης 20.380 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), για χρήση αποκλειστικά για τη διενέργεια ταχέων βιοψιών. Πόσες ταχείες βιοψίες έχουν γίνει στο νοσηλευτικό ίδρυμα την τελευταία τετραετία (2014-17); Σύμφωνα με την κίνηση του εργαστηρίου (στοιχεία BI-Health), μόλις… 35.
Αν για τις προϊστάμενες αρχές τα στοιχεία αυτά δεν συνιστούν «καμπανάκι» για διερεύνηση του θέματος, ίσως να αποτελέσουν για τη δικαιοσύνη.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ