Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών δεν είναι ελληνικό προνόμιο. Αντίστοιχο πρόβλημα έχουν και οι Βρετανοί, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, τουλάχιστον το 20% των συνταγών αντιβιοτικών στην πρωτοβάθμια φροντίδα είναι περιττό!
Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της υπηρεσίας Public Health England (PHE) και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Antimicrobial Chemotherapy. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των συνταγών για αντιβιοτικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ήταν για λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, αλλά σε σχεδόν για το ένα τρίτο αυτών δεν τεκμηριώνεται κλινικός λόγος!
Η έρευνα κατέδειξε επίσης σημαντική διακύμανση στα ποσοστά συνταγογράφησης αντιβιοτικών μεταξύ των διαφόρων οικογενειακών γιατρών και ότι, για τις περισσότερες περιπτώσεις, πολύ υψηλά ποσοστά ιατρικών επισκέψεων στον οικογενειακό γιατρό οδήγησαν σε συνταγογράφηση αντιβιοτικών από ό, τι θεωρείται κατάλληλο.
Έτσι, π.χ. τα ευρήματα έδειξαν ότι ένα αντιβιοτικό συνταγογραφήθηκε στο 41% στις περιπτώσεις για οξύ βήχα χωρίς άλλες επιπλοκές, όταν οι εμπειρογνώμονες συνιστούν μόνο στο 10% των ανάλογων περιπτώσεων.
Παρόμοια κατάσταση παρατηρήθηκε για τη βρογχίτιδα (πραγματική: 82% έναντι ιδανική: 13%), πονόλαιμο (πραγματική: 59% έναντι ιδανικού: 13%), ρινοκολπίτιδα σε ασθενείς ηλικίας 2 ετών και 18 ετών (πραγματική: 92% έναντι ιδανικού: 17%).
“Η χρήση αντιβιοτικών, ενώ δεν χρειάζεται, απειλεί τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους και όλοι έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να μας βοηθούν”, δήλωσε ο καθηγητής Paul Cosford, ιατρικός διευθυντής της Public Health England.
H καθηγητήτρια Helen Stokes-Lampard, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου των Οικογενειακών Ιατρών, δήλωσε ότι τα στοιχεία «είναι εξαιρετικά απογοητευτικά» αλλά προειδοποίησε επίσης να μην χρησιμοποιηθούν «ως δικαιολογία για την κριτική στους γιατρούς, που εργάζονται σκληρότερα για να μειώσουν τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών. τις πιέσεις του φόρτου εργασίας και την έλλειψη προσωπικού».
«Αν οι οικογενειακοί γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά, είναι επειδή, κατά την άποψη τους, είναι η πιο κατάλληλη διαθέσιμη θεραπεία, δεδομένων των συνθηκών των ασθενών που βρίσκονται μπροστά μας. Παρόλα αυτά, εξακολουθούμε να δεχόμαστε σημαντική πίεση από ορισμένους ασθενείς που πρέπει να καταλάβουν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι πανάκεια. Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί πλέον μια σημαντική παγκόσμια απειλή για την υγεία και η ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτού δεν βρίσκεται μόνο στην πόρτα των γιατρών – ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της», τόνισε.
Ο υπουργός Υγείας Jeremy Hunt υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι πρωτοπόρος κατά της μικροβιακής αντοχής, έχοντας επενδύσει 615 εκατ. λίρες στερλίνας για έρευνα, ανάπτυξη και επιτήρηση και έχοντας μειώσει τον συνολικό αριθμό συνταγών για αντιβιοτικά κατά 5%. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει θέσει ως στόχο τη μείωση της ακατάλληλης χορήγησης αντιβιοτικών κατά 50% έως το 2020.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ