Μέχρι τώρα, η αυτόματη παραδοχή είναι ότι “πλατφόρμες” όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp συνιστούν κίνδυνο για τους νέους που ζουν σε ιδρύματα πρόνοιας. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, όμως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) μπορούν να βοηθήσουν αυτή την ευάλωτη κοινωνική ομάδα καθώς της προσφέρουν ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική στήριξη.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα του Κέντρου Ερευνών για τα Παιδιά και την Οικογένεια του Πανεπιστημίου “East Anglia”, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Social Work, λίγες ώρες πριν από την Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου (6 Φεβρουαρίου 2018).
Οι ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι που ζουν σε ιδρύματα πρόνοιας μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση των κοινωνικών μέσων. Ο επικεφαλής, Δρ Simon Hammond, πραγματοποίησε περισσότερες από 100 επισκέψεις σε τέσσερις εγκαταστάσεις περιποίησης στην Αγγλία για διάστημα επτά μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διενήργησε εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις σχετικά με το πώς 10 νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα social media στην καθημερινή τους ζωή, εστιάζοντας παράλληλα με συνεντεύξεις σε ομάδες νέων και των φροντιστών τους.
“Οι νέοι στα ιδρύματα πρόνοιας αντιμετωπίζουν πιο σκληρές, ταχύτερες και πιο απότομες μεταπτώσεις στην ενηλικίωση με λιγότερες προσλαμβάνουσες από τους συνομηλίκους τους. Η αστάθεια αυτή συχνά τους κάνει να αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και απομονωμένοι, στην πιο ευαίσθητη ηλικία. Οι νέοι με τους οποίους συνεργαστήκαμε μίλησαν για το πόσους φίλους ή γνωστούς στα social media και ότι οι επαφές έξω από το περιβάλλον του ιδρύματοςου είδαν οι νέοι ως το πιο πολύτιμο προϊόν τους” δήλωσε ο Δρ Χάμοντ.
Δίκτυο υποστήριξης
Η ύπαρξη θετικών δικτύων στο διαδίκτυο βοήθησε τους νέους στα ιδρύματα πρόνοιας να αποκτήσουν “κοινωνικό κεφάλαιο”.
Τα ψηφιακά δίκτυα διαπιστώθηκε ότι συμβάλλουν στη διασύνδεση μιας κατακερματισμένης κοινωνικής ζωής και ότι λειτουργούν ως γέφυρα πέρα από το περιβάλλον της πρόνοιας. “Η ύπαρξη ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής υποστήριξης βοηθάει στη σωματική και ψυχολογική απομόνωση στην οποία αναφέρθηκαν οι νέοι στα ιδρύματα πρόνοιας”, δήλωσε ο Δρ Hammond. “Βρήκαμε ότι η συναισθηματική υποστήριξη από τους ανθρώπους εκτός του περιβάλλοντος φροντίδας ήταν πολύ σημαντική. Η ενημέρωση των φίλων και, σε μερικές περιπτώσεις, των μελών της οικογένειας για τα γεγονότα της καθημερινής ζωής βοήθησε πραγματικά στην αίσθηση της ύπαρξης και της συνάφειας” πρόσθεσε.
Η μελέτη δείχνει ότι πλατφόρμες όπως το Facebook μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και της ψυχικής ευεξίας, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους νέους στα ιδρύματα πρόνοιας οι οποίοι συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται ότι δεν έχουν αξία, καταθλιπτικά και απομονωμένα.
“Το στίγμα και η ντροπή περιγράφονται από πολλούς νέους στα ιδρύματα αυτά. Βρήκαμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν ένα παράθυρο στη ζωή όπως αυτή ήταν πριν από το ίδρυμα πρόνοιας και έναν τρόπο αποστασιοποίησης από αυτό” ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας.
Για τον Δρ Χάμοντ, πάντως, στο βαθμό που οι νέοι μπορούν να επανασυνδεθούν, να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν κοινωνικούς δεσμούς, αυξάνουν τις πιθανότητες πρόσβασης σε υποστηρικτικά δίκτυα όταν πρόκειται για την εξεύρεση καταλυμάτων.
Οργανωτική υποστήριξη
Τα social media έδωσαν, επίσης, στους νέους την ευκαιρία να δικτυωθούν με οργανώσεις που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν με ευκαιρίες προσωπικής εξέλιξης. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα πρόθυμοι να “αρέσουν” ή “να ακολουθήσουν” οργανώσεις που υπογράμμιζαν την εμπειρία τους από την κρατική πρόνοια, καθώς αυτό τους άφηνε ευάλωτους στο “στίγμα”.
Ο Δρ Χάμοντ εκτιμά ότι η επικοινωνία μέσω των social media συνεπάγεται κινδύνους για όλους τους χρήστες. “Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί δεν σταματούν τη χρήση τους” επισημαίνει, παροτρύνοντας το προσωπικό των ιδρυμάτων πρόνοιας να εμπλακεί σε αυτό τον ψηφιακό χώρο για να βοηθήσει στην προστασία των πλέον ευάλωτων νέων στην κοινωνία. “Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να θεωρούνται ως σημαντικός πόρος για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ότι οι κίνδυνοι μεταβάλλονται καθώς οι νέοι ωριμάζουν και προχωρούν προς την ανεξαρτησία” σημειώνει.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Child Safety Online, Andy Burrows, δήλωσε:
“Στο NSPCC γνωρίζουμε ότι το Διαδίκτυο ανοίγει τον κόσμο για τα παιδιά και τους δίνει ένα χώρο για να παίξουν, να μάθουν και να συνδεθούν. Αυτή η πολύτιμη δουλειά καθιστά σαφή τα οφέλη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά που βρίσκονται στην πρόνοια”, χαιρετίζοντας τη συμβολή των ερευνητών στην κατανόηση των επιπτώσεων του διαδικτύου. “Η κοινωνική δικτύωση συνεπάγεται κινδύνους καθώς και οφέλη και έχουν ευθύνη οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν τις πλατφόρμες ασφαλείς για τους νέους χρήστες τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που συχνά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, ώστε να είναι ελεύθερα να απολαμβάνουν τον κόσμο του Διαδικτύου” κατέληξε.
Πηγή: ehealthnews.eu
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ