Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην αγορά ο νέος Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) 2016/679 και οι αυξημένες υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εφαρμογή του για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η βιομηχανία φαρμάκου και οι πάροχοι υγείας.
Η ντιρεκτίβα, με την οποία οφείλουν να εναρμονιστούν τα εθνικά δίκαια των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετρά ήδη δύο χρόνια από τότε που εκδόθηκε. Όπως προκύπτει, όμως, από έρευνα της ICAP πάνω από το 65% των επιχειρήσεων και των δημόσιων φορέων αγνοούν την έλευσή του. Επιπλέον, από τις λοιπές επιχειρήσεις και φορείς που έχουν γνώση, πάνω από το 85% δεν έχει πράξει τα δέοντα για να αποφύγει τα τσουχτερά πρόστιμα που απειλεί.
Την άγνοια και την αμηχανία της αγοράς επιβεβαιώνει, ενδεχομένως, ο εξαιρετικά μικρός αριθμός πολιτών/φορέων που έχουν πάρει μέρος στη Δημόσια Διαβούλευση για την τροποποίηση της ελληνικής νομοθεσίας, στη βάση της πρότασης που έχει καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικά, από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 29 σχόλια σε 17 άρθρα από τα 73 συνολικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα OPENGOV θα είναι ανοιχτή για την υποβολή σχολίων μέχρι και τη Δευτέρα 5 Μαρτίου και ώρα 14.00, αφού μετά θα πάρει το “δρόμο” για τη Βουλή.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ