Το ήδη δύσκολο κυβερνητικό σταυρόλεξο γίνεται ακόμη πιο γριφώδες, καθώς το άθροισμα των δυνάμεων του νέου «δικομματισμού» (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) σε ποσοστά είναι κάτω του 50%.
Ο άλλος μεγάλος πολιτικός και οικονομικός κίνδυνος είναι να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, χωρίς να έχει προηγουμένως αντιμετωπιστεί η μεγάλη εκκρεμότητα της ρύθμισης του δημόσιου χρέους. Η κυβέρνηση έσπευσε να τονίσει ότι δεν θα πέσει με τις ευρωεκλογές, όμως η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν μεγαλύτερο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως με βάση τα ποσοστά που έλαβαν η ΝΔ (29,6%) και το ΠΑΣΟΚ (12,2%) στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012, η κυβέρνηση συνεργασίας μετρά υπέρ της το 41,8% του εκλογικού σώματος. Το άθροισμα αυτό κατρακύλησε κατά περίπου 10% και κάποιοι θέτουν θέμα αναντιστοιχίας κυβερνητικής έκφρασης-λαϊκής βούλησης. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενέχει τον κίνδυνο της όξυνσης της πολιτικής ομαλότητας και των πολιτικών αντιπαραθέσεων, της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και της αδράνειας και απροθυμίας προώθησης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία δυσκολιών συνεννόησης με τους εταίρους για τη δρομολόγηση μελλοντικών λύσεων, στην αποτυχία δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και όρων αξιοπιστίας και στη νομοθέτηση μέτρων, χωρίς όμως τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος βάσει του οποίου θα εφαρμοστούν και δεν θα ανατραπούν με την πρώτη ευκαιρία. Η περίοδος της σχετικής πολιτικής ηρεμίας που ζούσε η Ελλάδα, μετά το «θρίλερ» της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του 2012, πλησιάζει στο τέλος της, όπως προειδοποιεί η Credit Suisse. Κατά την άποψή της, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα θα ήταν μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει τη σχετική πλειοψηφία, αλλά όχι και τη στήριξη των άλλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ένα τέτοιο σενάριο θα έφερνε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και ενδεχομένως αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Fitch: Υψηλός ο πολιτικός κίνδυνος
Ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος αναβάθμισε την ελληνική οικονομία. «Οι πρόωρες γενικές εκλογές στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι το πιο πιθανό σενάριο, αν και οι εκλογές φέτος δεν μπορούν να αποκλειστούν. Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο του Fitch, υπάρχει ένας κίνδυνος ότι η επόμενη κυβέρνηση θα υποστήριζε λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ο οίκος.
Πηγη: Χρήμα Week
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ