Το όραμά του για έναν κόσμο όπου κάθε γυναίκα και κορίτσι θα έχει πρόσβαση σε ποιοτική και οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη, έναν κόσμο στον οποίο οι γυναίκες και τα κορίτσια θα μπορούν ελεύθερα να ασκούν τα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, και έναν κόσμο στον οποίο όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια θα γίνονται σεβαστά ως ισότιμα, περιγράφει ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας είναι “Time is Now: αγροτικοί και αστικοί ακτιβιστές που μεταμορφώνουν τη ζωή των γυναικών”.
“Όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο περισσότερο, σχεδιάζουν ή προλαμβάνουν εγκυμοσύνες και έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις, μπορούν να βελτιώσουν τις οικονομικές τους ευκαιρίες και τελικά να μεταμορφώσουν το μέλλον τους. Αλλά, πρέπει να κάνουμε περισσότερα από ό, τι μιλάμε. Πρέπει να δράσουμε” λέει ο Ghebreyesus. “Τίποτα δεν θα βοηθήσει τις γυναίκες και τα κορίτσια περισσότερο από το να εξασφαλίσουν ότι όλοι, παντού, μπορούν να επωφεληθούν από τις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όταν και όπου τις χρειάζονται, χωρίς φόβο να πέσουν στη φτώχεια όταν τις χρησιμοποιούν” συμπληρώνει.
Ο παγκόσμιος “χάρτης” της φυλετικής ανισοτιμίας
Σήμερα, τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι του κόσμου δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας – όπως η προγεννητική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή οι ανοσοποιήσεις για την πρόληψη του τετάνου της μητέρας και του νεογνού ή του HPV – επειδή δεν είναι διαθέσιμες ή δεν είναι οικονομικά εφικτές. Ένας δυσανάλογος αριθμός αυτών των ανθρώπων είναι γυναίκες και κορίτσια.
Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι πιέζονται επίσης σε ακραίες συνθήκες φτώχειας – ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα – επειδή πρέπει να πληρώνουν για τις υπηρεσίες υγείας από τις δικές τους τσέπες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Μια γυναίκα δεν πρέπει να επιλέξει εάν θα στείλει το παιδί της στο σχολείο, θα αγοράσει φαγητό ή θα πληρώσει για μια επίσκεψη υγείας.
Η καθολική κάλυψη υγείας – η κορυφαία προτεραιότητα του ΠΟΥ – σημαίνει ότι τα πακέτα για την υγεία που σχεδιάζονται για τις γυναίκες και τα κορίτσια των εφήβων πρέπει να περιλαμβάνουν υπηρεσίες για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών. Η εξάλειψη της πρόσβασης στην αντισύλληψη από σχέδια υγείας, περιορίζοντας έτσι την ικανότητα των γυναικών και των εφήβων να σχεδιάζουν ή να αποτρέπουν τις εγκυμοσύνες, δεν είναι η υγεία για όλους. Είναι διάκριση και συμβάλλει στην περαιτέρω ανισότητα των φύλων.
Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης είναι η ισότητα. Όλες οι γυναίκες και κορίτσια – πλούσιες ή φτωχές, αστικές ή αγροτικές, μορφωμένες ή αναλφάβητες – πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ισότιμα. Ωστόσο, στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, το ποσοστό των γεννήσεων που παρακολουθούνται από εξειδικευμένο προσωπικό υγείας διαφέρει κατά 80 εκατοστιαίες μονάδες μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων γυναικών. Η παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού υγείας κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι ένα κλειδί για την πρόληψη θανάτων από τη μητέρα και το νεογέννητο.
Αυτοί οι ειδικευμένοι γεννήτορες και το γυναικείο εργατικό δυναμικό πρέπει, επίσης, να μπορούν να συμμετέχουν στην ηγεσία και τη λήψη αποφάσεων, να έχουν πρόσβαση στην επίσημη απασχόληση, να κάνουν δίκαιους μισθούς και να εργάζονται σε χώρο χωρίς σωματική και σεξουαλική βία.
“Εργάζομαι, επίσης, για να βεβαιωθώ ότι γίνονται βήματα στις συνομιλίες όταν πρόκειται για γυναίκες στο εργατικό δυναμικό υγείας” σημειώνει ο γεν. δ/ντής του ΠΟΥ.
Σήμερα, εντός του οργανισμού πάνω από το 60% των ανώτερων θέσεών εργασίας κατέχονται από γυναίκες. “Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα περιφερειακά και τοπικά γραφεία θα ακολουθήσουν το παράδειγμα. Δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην προώθηση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης εάν δεν έχουμε όλες τις φωνές στο τραπέζι – και σήμερα είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω τα γυναικεία πρόσωπα από όλο τον κόσμο να μοιράζονται τις ιδέες τους για αλλαγή” προσθέτει και καταλήγει: “Γνωρίζουμε ότι όταν επιτευχθεί παγκόσμια κάλυψη για την υγεία, θα μειωθεί η φτώχεια, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα αυξηθούν οι οικονομίες και οι κοινότητες θα προστατευθούν από επιδημικές εκρήξεις. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι οικονομικές ευκαιρίες των γυναικών θα προχωρήσουν, και η υγεία και η ανάπτυξη των παιδιών τους θα ακολουθηθούν σε βήμα”.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ