Με τις ΤΟΜΥ να είναι αναπτύσσονται σταδιακά, την «οδύσσεια» της συμβασιοποίησης της σχέσης ΕΟΠΥΥ και οικογενειακών γιατρών να είναι φρέσκια και την κυβέρνηση να στοιχηματίζει και πολιτικά στη δημιουργία της «νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας», η Αριστοτέλους συναντήθηκε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, μεταξύ άλλων, η συλλογική σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ για τους γιατρούς ειδικοτήτων στην ΠΦΥ. Στόχος η ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των γιατρών και ειδικά των νέων στο νέο σύστημα, υπό το αυστηρό -βέβαια- πλαίσιο των κλειστών προϋπολογισμών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο αν. γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος.
Με στόχο την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων, ο Ανδρέας Ξανθός πρότεινε να συγκροτηθεί μια Ομάδα Εργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ με αντικείμενο τη διαμόρφωση των όρων της συλλογικής σύμβασης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αριστοτέλους, ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε το πλαίσιο για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με βασικές παραμέτρους την ορθολογικότερη αξιοποίηση κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, την δυνατότητα σε όλους του γιατρούς να συμβληθούν χωρίς να υπάρξει κανένας αποκλεισμός, τη διευκόλυνση της εισόδου νέων γιατρών στο σύστημα και τη συνεκτίμηση της χωρητικότητας του ΕΣΥ για τον προσδιορισμό των απαραίτητων επισκέψεων.
Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξέδωσε ανακοινωση σχετικά με τη συνάντηση, τονίζοντας ότι για ακόμη μια φορά τις μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζονται σε όλο το σύστημα υγείας με την ελλιπή χρηματόδοτησή του.
Οι επικεφαλής του ΠΙΣ ζήτησαν να προκηρυχθούν με σύντομες διαδικασίες μόνιμοι ιατροί στο Ε.Σ.Υ., αλλά και λοιπό προσωπικό, καθώς οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες (6.500 μόνιμοι ιατροί, 25.000 νοσηλευτικό προσωπικό). Προειδοποίησαν ότι αν το σύστημα δεν ενδυναμωθεί, μετά την αποχώρηση πολλών ιατρών τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα καταρρεύσει. Ακόμη, το ΔΣ του ΠΙΣ τόνισε ότι οι ΤΟΜΥ δεν προχωρούν σύμφωνα και με τους αρχικούς σχεδιασμούς και οι συμβάσεις με τους οικογενειακούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ με τους όρους που προτάθηκαν, δεν έτυχαν προσφοράς εκ μέρους των ιατρών. “Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει ανάσα το Σύστημα υγείας είναι η εξαίρεση των δημόσιων δαπανών υγείας από τις μνημονιακές περικοπές”, σημείωσαν.
Παράλληλα, υπογράμμισαν την ανάγκη για ελεύθερη επιλογή ιατρού, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού χωρίς αποκλεισμούς και ικανοποίηση των αναγκών της χώρας σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Μετά από τη συνάντηση, ο ΠΙΣ συγκρότησε διαπαραταξιακή ομάδα εργασίας, από πλευράς Συλλόγου, που θα συμμετάσχει στις συζητήσεις, αφού πρώτα ληφθούν γραπτώς οι θέσεις του Υπουργείου. Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, στις 28 Απριλίου , προκειμένου να ενημερωθούν για τον νέο Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων. Τέλος θα συγκληθούν οι πρόεδροι των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις διατάξεις του νέου Πειθαρχικού Κώδικα των Πειθαρχικών Συμβουλίων.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ