Η αμερικανική εταιρεία Pfizer έκανε γνωστό ότι κατέθεσε αίτηση σε ΗΠΑ και Ε.Ε. για ένα νέο φάρμακο, που αφορά μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα.
Πρόκειται για την ουσία dacomitinib που φιλοδοξεί να λάβει έγκριση ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) με μεταλλάξεις που ενεργοποιούν τον EGFR (ανθρώπινο επιδερμικό αυξητικό παράγοντα).
Η αίτηση βασίζεται από τις κλινικές δοκιμές, οι οποίες έδειξαν ότι το dacomitinib μπορεί να προσφέρει κλινικά σημαντική βελτίωση σε σχέση με το gefitinib. Οι ασθενείς που έλαβαν dacomitinib εμφάνισαν μέση επιβίωση χωρίς εξέλιξη νόσου (PFS) 14,7 μηνών σε σύγκριση με 9,2 μήνες σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με gefitinib, αντιπροσωπεύοντας μείωση κατά 41% του κινδύνου εξέλιξης της νόσου ή του θανάτου.
Όσον αφορά την ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν συνεπείς με ευρήματα από προηγούμενες μελέτες, με τις πιο συνηθισμένες να είναι η διάρροια (87%), επιπτώσεις στα νύχια και πληγές στο στόμα (44%).
«Παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη θεραπεία ασθενών μη μικροκυτταρικό καρκίνο, που φέρει μεταλλάξεις που ενεργοποιούν τον EGFR, παραμένει μια προκλητική νόσος και απαιτούνται νέες θεραπευτικές επιλογές», δήλωσε ο Mace Rothenberg, επικεφαλής υπεύθυνος ανάπτυξης, Ογκολογίας της Pfizer.
Περίπου 230.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα εκτιμάται ότι διαγιγνώσκονται ετησίως μόνο στις ΗΠΑ και παρά την πρόοδο στην ιατρική έρευνα, η 5τής επιβίωση παραμένει μικρή και αγγίζει μόλις το 15%. Πρόσφατες μελέτες οδήγησαν στη διαπίστωση ότι ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC) δεν αποτελεί αποκλειστικά μία οντότητα, αλλά χωρίζεται σε διαφορετικά νεοπλάσματα, που έχουν πηγάζουν από διαφορετικά μονοπάτια, έχουν διαφορετική βιολογική συμπεριφορά και άρα χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.
Ένα από αυτά τα νεοπλάσματα είναι ο ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, που εμφανίζει μεταλλάξεις του γονιδίου EGFR. Ο τύπος αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των περιπτώσεων μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα στο Δυτικό Κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι μία νέα κατηγορία φαρμάκων (αναστολείς της τυροσινικής κινάσης – TKIs) μπορεί να είναι αποτελεσματικά έναντι αυτής της μορφής καρκίνου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το dacomitinib.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ