Το “πράσινο” φως για κολύμπι στις ακτές του Σαρωνικού, που πέρυσι είχαν μπει σε καραντίνα λόγω περιβαλλοντικής μόλυνσης που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα από το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II, άναψαν οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας, μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας που αφορά στις ακτές της Σαλαμίνας, αίρεται ολοκληρωτικά η απαγόρευση κολύμβησης για όλες πλέον τις θαλάσσιες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες είχαν πληγεί από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται και τυπικά η κοινή προσπάθεια των Υπουργείων Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Υγείας, καθώς επίσης και της Περιφέρειας Αττικής, αρμόδιων υπηρεσιών των εμπλεκόμενων Δήμων, στελεχών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εταιρειών απορρύπανσης και ομάδων εθελοντών, για την πλήρη αποκατάσταση του θαλασσίου περιβάλλοντος και την ομαλή επαναφορά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των περιοχών που είχαν επηρεαστεί από τη θαλάσσια ρύπανση λόγω του ναυαγίου.
Συγκεκριμένες ακτές, όμως, οι οποίες δεν πληρούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κείμενης νομοθεσίας των νερών κολύμβησης, παραμένουν κλειστές για το κοινό.
Τα τμήματα των ακτών της Περιφέρειας Αττικής στα οποία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση είναι τα εξής:
1. Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων. 2.Όλη η περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα. 3. Όλη η περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου. 4. Τα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μ. εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE. 5. Η περιοχή από το Β. άκρο Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας). 6. Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων. 7. Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή οι τοπικές υγειονομικές αρχές προτείνουν την τοποθέτηση σχετικών σημάνσεων. 8. Η περιοχή των Ναυπηγείων και του λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου). 9. Η Ραφήνα σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού. 10. Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, που βρίσκονται στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας- ΘΑΑ. 11 . Η περιοχή του Ασωπού ποταμού 200 μ. εκατέρωθεν της εκβολής του.
“Επισημαίνεται ότι τα μέτρα αυτά βασίζονται σε αποτελέσματα δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν κατά την προηγούμενη κολυμβητική περίοδο, καθώς και στις αρχές της τρέχουσας κολυμβητικής περιόδου, από τις αρμόδιες Δ/νσεις Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών, καθώς και σε αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των νερών ακτών κολύμβησης της χώρας, του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας” διευκρινίζει στη σχετική απόφαση ο υπουργός Υγείς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ