Με ολιγοήμερη καθυστέρηση στέλνει στο γραφείο του Υπουργού Υγείας την τελική της πρόταση η Επιτροπή Επιλογής, η οποία θα περιλαμβάνει έως και 18 ονόματα επικρατέστερων υποψηφίων για τη στελέχωση της Επιτροπής HTA.
Από αυτή τη λίστα ο Ανδρέας Ξανθός θα κάνει την τελική επιλογή και θα υπογράψει τη σχετική απόφαση, δίνοντας μορφή στην πρώτη φάση για τη σύσταση φορέα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, με επόμενο στόχο τη δημιουργία Οργανισμού ΗΤΑ.
Εν τω μεταξύ, η Ομαδα Εργασίας για τη δημιουργία οργανισμού HTA συνεχίζει τις εργασίες της προσπαθώντας να δώσει σχήμα στον Οργανισμός HTA. Όπως τονίστηκε πρόσφατα σε συνέδριο για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας,η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να υλοποιείται εντός 180 ημερών, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης τιμής. Ακόμη εξετάζεται η ύπαρξη τόσο διοικητικού όσο και επιστημονικού συμβουλίου, ενώ ο οργανισμός θα αποτελείται από δύο διαφορετικές διευθύνσεις, της κλινικής αποτελεσματικοτητας και της κοινωνικοοικονομικής αξιολόγησης. Θα επεκτείνεται στον τομέα φαρμάκου και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ αυτές οι διαδικασίες θα υποστηριχθούν από τις απαραίτητες συμπληρωματικές διευθύνσεις, όπως προσωπικού, νομικό τμήμα, διεύθυνση πληροφορικής, κλπ. Εκτιμάται, ακόμη, ότι ο Οργανισμός θα στελεχωθεί καλύτερα με μόνιμο προσωπικό, δηλαδη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δεν αποκλείεται, δε, να χρειαστούν και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες, ειδικα στα πρώτα στάδια, ενώ για τη χρηματοδότηση μια σκέψη είναι η επιβολή τέλους ανά φάκελο.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ στη Σόφια, ο Ανδρέας Ξανθός εκτιμησε πως “η επένδυση σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αξιολόγησης, κατάρτισης θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, συνιστά κρίσιμο βήμα ενιαίας μεθοδολογίας για την αξιολόγηση της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας των φαρμάκων και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των χωρών και των κοινωνιών της Ευρώπης απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία”. Προσέθεσε, ωστόσο, πως θα αυτό το βήμα πρέπει να συμπληρωθεί “με ενίσχυση του διαλόγου για αλλαγές στους μηχανισμούς τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, με περισσότερη διαφάνεια στα κόστη έρευνας και ανάπτυξης (R&D), με νέα μοντέλα αποζημίωσης ειδικά των θεραπειών υψηλού κόστους”.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ