Ποινική δίωξη για μια σειρά σοβαρών κακουργημάτων άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας στους 21 συλληφθέντες, ηλικίας από 22 έως 70 ετών, που κατηγορούνται για την παράνομη διακίνηση αντικαρκινικών φαρμάκων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα κέρδη της σπείρας ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ.
Αρχηγικό ρόλο στη διεθνή σπείρα, η οποία διέθετε στη Γερμανία, την Ελβετία και την Ιταλία αντικαρκινικά φάρμακα που είχαν υπεξαιρέσει από την Ελλάδα, φέρεται να έχει ένας 70χρονος Αιγύπτιος φαρμακοποιός, μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, ένας 64χρονος Έλληνας και μια 57χρονη Ελληνίδα φαρμακοποιός. Η ερευνα διεξήχθη σε Αττική και Μεσολόγγι. Στη σπείρα φέρονται να είχαν ενταχθεί και συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Μέλη του κυκλώματος φέρονται να είναι και ένας γαστρεντερολόγος–ηπατολόγος ιδιωτικού νοσηλευτηρίου, ένας γαστρεντερολόγος με ιδιωτικό ιατρείο, αλλά και οι δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει τα ονόματα άλλων 14 ατόμων, τα οποία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για απλή συνέργεια σε αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ’ εξακολούθηση, σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα αδικήματα.
Οι συλληφθέντες, όμως, κατηγορούνται για τη συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της. Ακόμη αντιμετωπίζουν κατηγορία της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τις 150.000 ευρώ. Επίσης, της διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος ΝΠΔΔ, καθώς και την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ’ επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και της ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης με χρήση αυτής κατ’ εξακολούθηση.
Modus Operandi
Για λογαριασμό της σπείρας οι δύο νοσηλεύτριες χορηγούσαν μικρότερες δόσεις στους ασθενείς από ότι έπρεπε να λαμβάνουν, αρπάζοντας το υπόλοιπο ώστε να σταλεί στο φαρμακείο του Αιγύπτιου στη Γερμανία προς πώληση σε υπερδιπλάσιες τιμές. Μάλιστα, είχαν καταφέρει να μην φαίνεται πως περισσεύουν σκευάσματα στα αρχεία του Νοσοκομείου, αφού η μια εξ αυτών εργαζόταν στις υπηρεσίες καταγραφής. Την ίδια ώρα, οι δύο γαστρεντερολόγοι του κυκλώματος συνταγογραφούσαν αντικαρκινικά φάρμακα σε ανύπαρκτους ογκολογικούς ασθενείς, ενώ διερευνάται ο ρόλος και ο βαθμός εμπλοκής άλλων 8 ιατρών.
Τα φάρμακα, τα οποία στην πραγματικότητα προέρχονταν από την ελληνική αγορά και τα οποία διοχετεύονταν στο φαρμακείο της 57χρονης στην Καλλιθέα και στη συνέχεια στις αγορές του εξωτερικού, φερόταν πως εισήγαγε εταιρία που είχε συστήσει ο 70χρονος στην Αίγυπτο. Στη διακίνηση φαίνεται πως εμπλέκονταν και μεταφορικές εταιρίες, ενώ επειδή αρκετά από τα φάρμακα χρειάζεται να βρίσκονται σε ψυχρό περιβάλλον, στο κύκλωμα είχαν ενταχθεί ένας ιχθυοπώλης στην Καλλιθέα και ένας ανθοπώλης στο Παγκράτι, οι οποίοι τα φυλάσσαν στον πάγο πριν αποσταλούν στο εξωτερικό.
Οι αρχές διερευνούν, μεταξύ άλλων, την επίπτωση της δράσης του κυκλώματος στο πρόβλημα των ελλείψεων σκευασμάτων, αλλά και πιθανές επιπλοκές που ενδεχομένων προκλήθηκαν στην υγεία των καρκινοπαθών.
Στο σπίτι μελών βρέθηκαν φάρμακα συνολικής αξίας 307.258 ευρώ, ενώ κατά την περίοδο 2013 – 2016, εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ. Τα έσοδα από την υπεξαίρεση 14.401 σκευασμάτων υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, ενώ η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της οργάνωσης υπολογίζεται σε τουλάχιστον 13.690.376 ευρώ
Πηγή: SKAI, EFSYN
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ