Έπειτα από 1,5 χρόνο διεργασιών, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι προχωρεί επιτέλους στο διαγωνισμό για την προμήθεια αξονικών τομογράφων σε 19 νοσοκομεία. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουμε υπάρχουν αρκετά θολά σημεία, που προκαλούν από προβληματισμό μέχρι και θυμηδία… Πριν από όλα, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική διακήρυξη. Το μόνο που έχει γίνει είναι ότι το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα 19 νοσοκομεία, λέγοντας ότι η προμήθεια θα γίνει από το Σισμανόγλειο νοσοκομείο, με ένα είδος 5ετούς μίσθωσης. Με άλλα λόγια, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις προδιαγραφές του εξοπλισμού, ούτε τις διαδικασίες αποπληρωμής για να σχηματίσουμε μία πιο σαφή εικόνα, τόσο εμείς όσο και οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού.
Αλαλούμ
Ας έλθουμε τώρα στα θολά σημεία: Στον κατάλογο, έχουν ενταχθεί και νοσοκομεία, τα οποία έχει δρομολογηθεί να προμηθευτούν αξονικούς τομογράφους από διαφορετική χρηματοδοτική πηγή και με άλλες προδιαγραφές! Για παράδειγμα, στον κατάλογο βρίσκεται το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης για προμήθεια μηχανήματος 16 τομών. Όμως, παράλληλα βρίσκεται στην φάση σύνταξης τεχνικών προδιαγραφών, ύστερα από την έγκριση σκοπιμότητας του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Π. Πολάκη για την προμήθεια ενός συστήματος 32 τομών, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ με ΦΠΑ. (ΑΔΑ: ΩΔΘO465ΦΥΟ-ΝΣΣ)! Ο κατάλογος περιλαμβάνει το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών για σύστημα υπολογιστικής τομογραφίας 64 τομών, ενώ το ίδιο νοσοκομείο βρίσκεται και στην κατάσταση της Περιφέρειας Αττικής για την αγορά ίδιου μηχανήματος, μέσω του νέου ΕΣΠΑ! Το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης υπάρχει επίσης στον κατάλογο για αγορά μηχανήματος 64 τομών. Όμως, η προμήθεια ενός μηχανήματος 64 τομών έχει ενταχθεί και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» (ΑΔΑ:ΩΜΧ8ΟΡΕΠ-ΠΧΛ). Με απόφαση της 3ης ΥΠΕ, ορίσθηκε επιτροπή η οποία συνέταξε προδιαγραφές και τώρα βρίσκεται στην φάση διαβούλευσης. Στον κατάλογο βρίσκεται το νοσοκομείο Κέρκυρας για την προμήθεια αξονικού 16 τομών. Όμως, το νοσοκομείο είχε ξεκινήσει διαβούλευση για την προμήθεια αξονικού 64 τομών. Μάλιστα, η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 6 Μαρτίου του 2018 και αναμενόταν η σχετική προκήρυξη…
Είναι ολοφάνερο ότι μιλάμε για πρωτοφανή προχειρότητα και έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών, με ευθύνη προφανώς του υπουργείου Υγείας! Έπειτα απ’ όλα αυτά, πώς να δώσουμε βάση στις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας για την άμεση ολοκλήρωση της προμήθειας εξοπλισμού ως το τέλος του 2018; Την ώρα μάλιστα που μέχρι σήμερα, καμία από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας δεν υλοποιήθηκε εγκαίρως. Ούτε οι προσλήψεις προσωπικού έγιναν εγκαίρως, ούτε οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) προχωρούν με βάση της εξαγγελίες, ούτε το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία έχει αλλάξει – όπως έχουν υποσχεθεί Ξανθός και Πολάκης. Σημειώνω, εδώ, ότι όπως είχαμε αποκαλύψει τον Ιανουάριο του 2017 (https://virus.com.gr/20-axonikous-misthoni-o-polakis/) η διαδικασία είχε ξεκινήσει παραμονές Χριστουγέννων του 2016, όταν ο κ. Πολάκης είχε καλέσει όλες τις εταιρείες και τους είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει η μαζική προμήθεια αξονικών. Μάλιστα, τότε είχε ζητήσει τις προτάσεις τους το ταχύτερο δυνατόν, γιατί η προμήθεια ήταν άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης και στόχος ήταν η προμήθεια να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Μόνο που δεν μας είπε ποιας χρονιάς…
Γραφειοκρατία
Στην πράξη, η μέχρι σήμερα εμπειρία στην υλοποίηση διαγωνισμών προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού έχει δείξει ότι απαιτούνται στην καλύτερη περίπτωση 2 χρόνια… Γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αδυναμία του δημοσίου να καταρτίσει με διαφάνεια τεχνικές προδιαγραφές, προκαλώντας ενστάσεις από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Βέβαια, μπορεί να μου πει κάποιος: «Είσαι άδικος. Ασκείς κριτική στην κυβέρνηση ενώ εκείνη προχωρεί στον εξοπλισμό του ΕΣΥ». Ας δεχθώ προς ώρας λοιπόν ότι είμαι άδικος. Ότι τα προαναφερόμενα λάθη θα διορθωθούν και ότι η προμήθεια του εξοπλισμού θα γίνει στην ώρα του. Έρχομαι τώρα στο πιο κρίσιμο ερώτημα: Θα αξιοποιηθεί αποδοτικά ο εξοπλισμός αυτός; Δηλαδή, τα 19 νοσοκομεία είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τους αξονικούς προς όφελος των ασθενών; Δυστυχώς η πρακτική και επί της σημερινής κυβέρνησης δείχνει ότι δυστυχώς πρώτα προμηθευόμαστε μηχανήματα και μετά ψάχνουμε να βρούμε χώρους και προσωπικό για να τα λειτουργήσουμε. Μάλιστα, μερικές φορές ψάχνουμε και ασθενείς! Και κλείνω με το πιο κρίσιμο ερώτημα: Έγινε κάποια μελέτη, που έδειξε ότι το ΕΣΥ έχει τόσο μεγάλη ανάγκη από αξονικούς; Δεν έχουμε ανάγκη από άλλου είδους ιατρικό εξοπλισμό, όπως αγγειογράφους, αναπνευστήρες και μόνιτορ στις εντατικές ή ακόμη και ηλεκτροκίνητα κρεβάτια; Πολύ φοβάμαι ότι για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δείξει ότι ενισχύει το ΕΣΥ, αλλά δεν έχει σχέδιο και γνώση για να το πετύχει. Έτσι, είναι ορατός ο κίνδυνος για μία ακόμη φορά τα χρήματα να μην πιάσουν τόπο…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ