Το αίτημά τους για την έναρξη του διαλόγου από μηδενική βάση για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ επαναφέρουν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, μετά από το “φιάσκο” της πρόσκλησης του Οργανισμού για τους οικογενειακούς γιατρούς, ενώ είχε προηγηθεί κι εκείνο των ΤοΜΥ.
Σκοπός της Αριστοτέλους είναι οι οικογενειακοί γιατροί των δημόσιων δομών ΠΦΥ (ΤοΜΥ και Κέντρα Υγείας) να χειρίζονται το σύστημα παραπομπής στους ειδικούς γιατρούς (gate-keeping).
“Δεν υπάρχει επαρκής αριθμός οικογενειακών ιατρών που να καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού, δεν έχουν αναπτυχθεί όλες οι ΤΟΜΥ, λείπει η υποδομή για την εγκατάσταση α. των μηχανισμών, β. της ψηφιακής πλατφόρμας και γ. των διαδικασιών λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας” σχολιάζει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός επιφυλάσσει μόνο εφεδρικό ρόλο στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακούς γιατρούς.
“Ενώ οι οικογενειακοί ιατροί της χώρας δεν υπερβαίνουν αριθμητικά τους 1.000, το Υπουργείο “βαφτίζει” οικογενειακούς ιατρούς τους ιατρούς των δημόσιων δομών και οραματίζεται παραπομπές gatekeeping κλειστού τύπου με συμβάσεις εφεδρείας /ομηρίας για τις λοιπές ειδικότητες, επιχειρώντας να διαλύσει ό,τι έχει μείνει από την ιδιωτική ΠΦΥ” συμπληρώνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας πως η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ προοιωνίζονται κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Ένωση απορρίπτει την πρόταση συλλογικής σύμβασης του Υπουργείου Υγείας με τον ΠΙΣ για τις ειδικότητες, σύμφωνα με την οποία: Α. Προτείνεται άρση της ισοτιμίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Προαναγγέλλεται μείωση του προϋπολογισμού για την ιδιωτική ΠΦΥ. Β. Προτείνεται άρση της ισοτιμίας υπογραφής / παραπομπής από οικογενειακό ή εξειδικευμένο γιατρό. Γ. Προτείνεται άρση της καθολικότητας της συλλογικής σύμβασης του ΠΙΣ για όλες τις ειδικότητες. Δ. Τίθενται εμπόδια πρόσβασης του ασθενούς στον ιατρό της επιλογής του. Ε. Επιτάσσεται το ιδιωτικό έργο με αναξιοπρεπείς αμοιβές και μετακινήσεις ιατρών από την έδρα λειτουργίας των ιδιωτικών τους ιατρείων. Ανισότητα αμοιβής του ιατρού ανάλογα με ύπαρξη παραπομπής ή όχι.
“Η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ οφείλει να αρχίσει από μηδενική βάση μετά από διαβούλευση και με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, που εκπροσωπεί τους ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και αποτελούν τον πυλώνα της ΠΦΥ στην χώρα μας σήμερα, προς όφελος της δημόσιας υγείας αλλά και της αξιοπρέπειας του ιατρού κατά την άσκηση του έργου του” καταλήγει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ