Οι κλινικές δοκιμές στα παιδιά είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ειδικών για την ηλικία τους θεραπειών και επεμβάσεων, που έχουν επαληθευτεί εμπειρικά, και οι οποίες καθορίζουν και βελτιώνουν την καλύτερη διαθέσιμη ιατρική θεραπεία. Τόσο η φαρμακοβιομηχανία όσο και οι ακαδημαϊκοί κύκλοι αντιμετωπίζουν, όμως, σειρά επιστημονικών και επιχειρησιακών προκλήσεων για τη διενέργεια παιδιατρικών κλινικών δοκιμών, όπως: κατακερματισμένες και περιττές προσπάθειες μεταξύ χορηγών ή/και χωρών, έλλειψη διαθέσιμων ασθενών για μελέτη σε πολλές παιδιατρικές ενδείξεις και ανάγκη για πολλαπλούς διαθέσιμους χορηγούς και εμπειρογνώμονες για να καταστούν επιτυχείς οι δοκιμές.
Τα κρίσιμα αυτά προβλήματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την επιχειρησιακή διεξαγωγή των παιδιατρικών κλινικών δοκιμών, επιδιώκει να ξεπεράσει η πρωτοβουλία Conect4children (c4c) η οποία εγκαινιάζει μια νέα εταιρική σχέση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Η κοινοπραξία αυτή συγκεντρώνει παράγοντες-κλειδιά από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία. Ειδικότερα, περιλαμβάνει 33 ακαδημαϊκούς εταίρους και 10 εταίρους από τη φαρμακοβιομηχανία που προέρχονται 20 ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερα από 50 εμπλεκόμενα τρίτα μέρη και περίπου 500 συνεργαζόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων και οι οργανισμοί που ρυθμίζουν και εγκρίνουν την ανάπτυξη φαρμάκων (ΕΟΦ, EMA, κ.λπ.).
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο καθηγητής παιδιατρικής Εμμανουήλ Ροηλίδης (Γ’ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο), ο οποίος έχει υπάρξει υπεύθυνος και κύριος ερευνητής πολλών παιδιατρικών μελετών.
“Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ευκαιρία ανάπτυξης της δυνατότητας να πραγματοποιούνται πολυεθνικές παιδιατρικές κλινικές δοκιμές σε όλη την Ευρώπη, και συγχρόνως να ακούγεται η φωνή των παιδιών, των νέων και των οικογενειών τους” αναφέρει σχετικά και τονίζει τη σημασία να συμμετέχουν όλες οι ελληνικές παιδιατρικές ερευνητικές ομάδες ως ένα εθνικό παιδιατρικό δίκτυο σε αυτήν την πρωτοβουλία μαζί με τους κύριους εμπλεκόμενους στην παιδιατρική κλινική έρευνα στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της κοινοπραξίας θα χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα εμπειρία και η ενεργός συμμετοχή των ασθενών. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν κοινές διαδικασίες για να εφαρμοστούν σε μελέτες φυσικής πορείας ασθενειών, αρχεία ασθενειών, μελέτες νέων θεραπειών και σύγκριση υφισταμένων θεραπειών.
Το πρόγραμμα c4c έχει 6ετή ορίζοντα και συνολικό προϋπολογισμό περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ (67 εκατ. ευρώ από το IMI2 και 73 εκατ. ευρώ από φαρμακευτικές βιομηχανίες που συμμετέχουν), αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από την Κοινή Πρωτοβουλία για Καινοτόμα Φάρμακα στην Ευρώπη.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ