Για αναζήτηση νέων ισορροπιών στην Υγεία τη μεταμνημονιακή εποχή έκανε λόγο ο πρόεδρος του PIF και της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου από το Συνέδριο HEALTHWORLD.
Όπως τόνισε ο Μάκης Παπαταξιάρχης υπάρχει ανάγκη διατύπωσης μιας νέας Εθνικής Υγειονομικής Πολιτική, που θα συνοδεύεται από ένα συνδυασμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών για πιο αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στο μέλλον. “Με ένα πιο αισιόδοξο ορίζοντα που όλοι προσβλέπουμε για την Υγεία στη μετα-μνημονιακή εποχή, βρισκόμαστε στην αναζήτηση νέων ισορροπιών και στη συνεπαγόμενη ύπαρξη ενός εθνικού κοινωνικού συμβολαίου για την Υγεία, που η Καινοτομία μπορεί και δεσμεύεται να συμμετέχει, μέσα σε ένα υψηλό αξιακό πρότυπο όπου ο Έλληνας ασθενής θα έχει το βασικό πρόταγμα. Με δεδομένο ότι η Υγεία δεν μπορεί να αποτελεί μοντέλο μηδενικού αθροίσματος και με κυρίαρχο μέλημα να μην απωλέσουν οι ασθενείς μια νέα τεχνολογική γενιά θεραπειών, θα πρέπει ιδιωτικός και δημόσιος τομέας να συνδράμουν ώστε το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της υγείας από 21 Αυγούστου και μετά, να χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα και ωριμότητα για τη νέα περίοδο και από μια νέα υγειονομική πολιτική, με προστιθέμενη επιχειρηματική-κοινωνική ομοιόσταση, συνοχή και αξιοπρέπεια”, είπε ο κ. Παπαταξιάρχης.
“Ίσως σε κανένα άλλο τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας οι περιοριστικές πολιτικές που επέβαλλαν τα Προγράμματα Προσαρμογής δεν είχαν τόσο δυσμενείς επιδράσεις όσο στον τομέα της Υγείας”, τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος.
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Συντονιστής των Εργασιών του Συνεδρίου είπε ότι είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας, παρά το γεγονός ότι η τεχνική γνώση και το πλαίσιο εμπιστοσύνης υστερούν. Συνέχισε λέγοντας ό,τι η φαρμακευτική και βιοϊατρική τεχνολογία προσθέτει διάρκεια και ποιότητα ζωής σε κρίσιμα νοσήματα και αποτρέπει βλάβες από σοβαρές παθήσεις. Όμως η τεχνολογία υγείας έχει υψηλό κόστος αλλά ανταγωνίζεται τις παραδοσιακές τεχνολογίες στην ιατρική με υψηλότερη αποτελεσματικότητα. Κατά συνέπεια το “στοίχημα” είναι η διαδικασία αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας να επιτυγχάνει το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα με αποδοτική χρήση των πόρων.
Τη φράση “too good to be true” χρησιμοποίησε ο Παναγιώτης Λιαγκόρβας, Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην Κεντρική ομιλία της πρώτης ημέρας, αναφερόμενος σε όσα περιγράφονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας. Ενδιαφέρον επίσης είχε το σημείο της ομιλίας του κ. Λιαγκόρβα που αναφέρθηκε στο δείκτη Ψυχικής Υγείας ο οποίος επηρεάστηκε αρνητικά μέσα στη κρίση .
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ