Την αντίθεση τους με την εφαρμογή διαδικασίας αποζημίωσης με voucher των επαγγελματιών υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες ειδικής αγωγής εκφράζουν και οι Φυσικοθεραπευτές. Τις δυνατότητες αντίδρασης που τους δίνει ο νόμος εξετάζουν οι οπτικοί-οπτομέτρες, για τους οποίους επίσης προβλέφθηκε σύστημα αποζημίωσης με ειδική γνωμάτευση.
Φυσικοθεραπευτές
Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών είναι «λυπηρό να αντιμετωπίζεται όλο το φάσμα της παροχής των υπηρεσιών υγείας σε ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας – αυτό των δικαιούχων της ειδικής αγωγής – με δυο σειρές στο Νομοσχέδιο, εξισώνοντας τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, με το κουπόνι που θα εφαρμοστεί για την αγορά ενός – σημαντικού κατά τα άλλα – κοινού υγειονομικού υλικού».
Επιφυλακτικός εμφανίζεται, δε, ο Σύλλογος και στην πρόβλεψη της Υπουργικής Απόφασης, για μηχανισμό αυτόματης επιστροφής και στην περίπτωση υπέρβασης των πιστωτικών ορίων που τίθενται καθ’ έτος για την ειδική αγωγή,
«Θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα στο όλο εγχείρημα που θέλει να εισαγάγει το Υπουργείο Υγείας στην ειδική αγωγή σε ιδιώτες επαγγελματίες υγείας που προσφέρουν υπηρεσίες σε αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Επίσης υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα στον τρόπο εφαρμογής του όλου αυτού σχεδίου σε ένα πλήθος υπηρεσιών, με εμπλεκόμενες πολλές κατηγορίες επαγγελματιών υγείας», σημειώνει ο ΠΣΦ σε ανακοίνωση του.
Οι Φυσικοθεραπευτές ζήτησαν από την αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ στοιχεία για την σχετική δαπάνη ειδικής αγωγής και συγκεκριμένα για την παρεχόμενη φυσικοθεραπεία. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ το 2016 εκδόθηκαν 103.000 παραπεμπτικά για φυσικοθεραπεία, άρα υπολογίζεται πως η δαπάνη φυσικοθεραπείας για την συγκεκριμένη κατηγορία ανήλθε στα 15.450.000 ευρώ́.
Κατά τους φυσικοθεραπευτές, το Υπουργείο Υγείας πρέπει να επανεξετάσει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών «μέσα από ένα αυστηρά ελεγχόμενο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, τόσο για τις φυσικοθεραπείες στην ειδική αγωγή, όσο και για τις φυσικοθεραπείες του υπόλοιπου πληθυσμού».
«Δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική στις ‘’πλάτες’’ των ιδιωτών επαγγελματιών υπηρεσιών υγείας και μάλιστα τα συγκεκριμένα μέτρα των μηχανισμών αυτόματης επιστροφής που επιβλήθηκαν το 2013, να επεκτείνονται έως το έτος 2022», καταλήγουν.
Οπτικοί-Οπτομέτρες
Απορρίπτουν την εφαρμογή voucher για πληρωμή των γυαλιών στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ, οι οπτικοί- οπτομέτρες, καθώς κρίνουν πως «στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτα από την προηγούμενη πρόταση για σύμβαση από τον ΕΟΠΠΥ».
Μάλιστα, καταγγέλλουν πως «με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση, χωρίς καμία προειδοποίηση, αλλάζει τον τρόπο πληρωμής για γυαλιά οράσεως» και έλαβαν την απόφαση να μην δέχονται τα εν λόγω voucher, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τους τιμωρήσει γιατί απέρριψαν τη σύμβαση. Παράλληλα, τους βάζει απέναντι από τους ασφαλισμένους για να τους αναγκάσει να αποδεχθούν όσα ζητάει. «Κάνει κοινωνική πολιτική ανέξοδα με τα δικά μας χρήματα και το σπουδαιότερο θέλει να περιορίσει τις μικρές επιχειρήσεις και παράλληλα να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία», αναφέρουν και εκτιμούν πως μέσω της πιστοποίησης, η οποία -όπως υποστηρίζουν- δεν χρειάζεται γιατί στα οπτικά καταστήματα, προϊόντα και υπηρεσίες είναι πιστοποιημένα, επιδιώκει να τους επιβάλει ετήσιο χαράτσι. Διερωτάται, δε, πως η κυβέρνηση, αφού θέλει να διασφαλίσει την ποιότητα των υπηρεσιών και προϊόντων για τον ασφαλισμένο «επιτρέπει, κατά παράβαση του Νόμου, να πωλούνται γυαλιά οράσεως (πρεσβυωπικά) παντού (φαρμακεία, περίπτερα, πολυκαταστήματα, καταστήματα ρούχων, internet, κλπ)». «Γιατί δεν προστατεύει τα γυαλιά ηλίου τα οποία είναι συναφές προς την όραση είδος. Γιατί επιτρέπει να πωλούνται στο διαδίκτυο οπτικά είδη χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς νομοθετικό πλαίσιο», σημειώνεται.