Εξετάσεις σε 326 άτομα, άνω των 12 ετών, στο Αγροτικό Ιατρείο Ελαφονήσου, πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών της ΕΜΠαΚΑΝ, στο πλαίσιο της μελέτης PERSEAS (Prospective Evaluation of vascular Risk Surrogates: the Elafonisos Area Study), μιας 5ετούς μη παρεμβατικής προοπτικής μελέτης παρατήρησης της διαχρονικής μεταβολής των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στο γενικό πληθυσμό της Ελαφονήσου Λακωνίας, σε συνάρτηση με τις συνήθειες ζωής των κατοίκων (κάπνισμα, άσκηση, διατροφή κ.λ.π ). Οι μετρήσεις αφορούσαν σε δείκτες παχυσαρκίας, σάκχαρο, αρτηριακή πίεση, λιπιδαιμικό προφίλ, καρδιογράφημα, triplex καρδιάς, σπιρομέτρηση καθώς και σε άλλες κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΜΠαΚΑΝ, Δρ. Ιωάννης Κυριαζής, την ομάδα των γιατρών αποτελούσαν παθολόγοι, διαβητολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδοκρινολόγοι, διατροφολόγοι και νοσηλευτικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, μπορεί περισσότεροι Ελαφονησιώτες να δηλώνουν πως έχουν κάποια καθημερινή φυσική δραστηριότητα (52,8% έναντι 30% στην προηγούμενη φάση της μελέτης το 2012), αλλά σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό των καπνιστών (35,8% στη Β’ Φάση του 2013). Όπως ανέφερε ο Δρ. Ιωάννης Ιωαννίδης, ΓΓ της ΕΜΠαΚΑΝ, αρκετοί νεότεροι κάτοικοι του νησιού ενεργοποιήθηκαν στη Β’ Φάση της Μελέτης, ενώ μεταξύ των αμετάβλητων στοιχείων παραμένει η θέση του μεσημεριανού ύπνου, σε μια κοινωνία, βέβαια, που κυριαρχούν οι ψαράδες (52,9%).«Εξετάζοντας τις διατροφικές συνήθειες του δείγματος, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού (84,2%) καταναλώνει καθημερινά ελαιόλαδο, ένα προϊόν που παράγεται και από τους ίδιους τους κατοίκους. Στην Φάση Β της μελέτης καταγράφηκε επίσης σημαντική μείωση της κατανάλωσης κρέατος, με 37,1% να καταναλώνει 1-2 φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας και 36,2% λευκό κρέας, σε αντίθεση με το 50% και 60% που ίσχυε αντίστοιχα, στην Φάση Α, ενώ το 22,7% καταναλώνει ψάρι 5-6 φορές την εβδομάδα, δεδομένου ότι το ψάρεμα αποτελεί μία από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αποτελούν κύρια διατροφική συνήθεια του δείγματος, καθώς το 24,9% τα καταναλώνει σπάνια ή και ποτέ. Το 52,4% δήλωσε ότι καταναλώνει όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα, όταν στην Φάση Α το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει στο 70%. Τέλος, θετική έκβαση στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ελαφονήσου είχε και η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, με 41,7% και 49,8% αντίστοιχα, σε αντίθεση με την Φάση Α, στην οποία τα ποσοστά είχαν κυμανθεί σε 29,7% για τα φρούτα και 26,5% για τα λαχανικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δρ. Ιωαννίδης.
Σε ό,τι αφορά τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, παρατηρήθηκε κάποια διαφορά, κυρίως λόγω της ένταξης στο δείγμα ελέγχου και ατόμων νεότερης ηλικίας, ενώ μεγάλες διαφορές σε δείκτες, όπως τα προδιαβητικά επίπεδα σακχάρου, οφείλονται σε μεθοδολογικές τροποποιήσεις. Έτσι, στη Β’ Φάση διαπιστώθηκε πως 11,5% πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη (12,8% στην Φάση Α), 1,7% εμφανίζουν προδιαβητικά επίπεδα σακχάρου νηστείας (8,9% στην Φάση Α), 42% έχουν αρτηριακή υπέρταση (50% στην Φάση Α) και 40% εμφανίζουν υψηλή χοληστερόλη (45% στην Φάση Α). Επιπλέον, το 6.3% του δείγματος της Φάσης Β έχει ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής, το 5,3% έχει ιστορικό στεφανιαίας νόσου, το 2,3% έχει ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το 16,3% έχει ιστορικό περιφερικής αρτηριοπάθειας, ποσοστά δεν παρουσιάζουν στατιστική διαφορά από την πρώτη χρονιά.
Επόμενο βήμα, η Φάση Γ, που έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 20-27 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ