Ολοταχώς προχωράει με την ΥΑ για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις ο Μάκης Βορίδης, παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά των διαγνωστικών κέντρων.Με την εν λόγω ΥΑ γίνεται πραγματικότητα το αίτημα των Γιατρών για εφαρμογή μηνιαίου πλαφόν ανά πάροχο και ανά γεωγρφική περιφέρεια, με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα στους κλινικοεραστηριακούς γιατρούς να μην εκτελούν παραπεμπτικά μετά την 3η εβδομάδα του μήνα, εφόσον έχουν συμπληρώσει το πλαφόν. Συγκεκριμένα, όπως είχαμε γράψει και στο Virus στις 18/6 (εδώ), στην ΥΑ με θέμα «Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελέγχου συνταγογράφησης και εκτέλεσης εργαστηριακών εξετάσεων» μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η κατανομή ορίου δαπάνης ανά περιφερειακή ενότητα και ανά πάροχο ατομικά, για το έτος 2014. Το μέτρο μπορεί να επανεξεταστεί για το β’ εξάμηνο ανάλογα με την πρόοδο του ελέγχου της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων. Παράλληλα, θεσμοθετούνται σειρά συνταγογραφικών μέτρων και οδηγιών, ενώ οι πάροχοι θα έχουν έλεγχο για των εκτελεσθέντων παραπεμπτικών για την τελευταία, χονδρικά, εβδομάδα κάθε μήνα. Δηλαδή, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν συμπληρώσει το πλαφόν στα ¾ του μήνα, θα μπορούν να ζητήσουν από τον ασθενή να έρθει τον επόμενο μήνα ή να τον παραπέμψουν σε δημόσια δομή ή, αν το επιθυμεί ο ασθενής, να καλύψει εκείνος τη δαπάνη, ενώ θα μπορούν να καλύψουν οι γιατροί τη δαπάνη, που θα ενταχθεί στο claw back το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν αν υπερβούν τη μηνιαία δαπάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστεί και rebate. Στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας συμμετείχαν οι πρόεδροι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Θ. Χατζηπαναγιώτου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Φ. Πατσουράκος. Ο συμψηφισμός του clawback με τις οφειλόμενες αμοιβές στους παρόχους, θα διενεργηθεί στο τέλος του 2ου εξαμήνου του 2014, ενώ η εξόφληση των μηνών που οφείλονται (Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου), θα συνεχιστούν κανονικά, όπως διευκρινίζει ο ΠΙΣ.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι οι νέες διατάξεις θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό του μηχανισμού παραγωγής, εκτέλεσης και αποπληρωμής των διαγνωστικών εξετάσεων και θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων εργαστηρίων, ενώ ετέθη επίσης το θέμα του διαχωρισμού του ΚΑΕ, των εξετάσεων οι οποίες διενεργούνται στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία των ιδιωτικών κλινικών, από εκείνες οι οποίες διενεργούνται στα υπόλοιπα διαγνωστικά εργαστήρια.Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΙΣ, επιμένει να ζητεί την αύξηση του περιορισμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ύψους 328 εκατ. ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατά το 2014, ώστε και η κάλυψη των ασθενών να είναι ολοκληρωμένη και να καταργηθούν τα καταστροφικά rebate – clawback για τους παρόχους.«Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των τελευταίων μηνών του 2011, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας η ύπαρξη διαθέσιμων κονδυλίων και εδόθη υπόσχεση προώθησης της εξόφλησης τους. Επιτροπή από τον Π.Ι.Σ. θα παρακολουθεί την εξέλιξη των εν λόγω πληρωμών», αναφέρεται.
Οι θέσεις των ΔιαγνωστικώνΑντίθεση θέση γύρω από το πλαφόν έχουν εκφράσει τα διαγνωστικά κέντρα, με την ΠΑΣΙΔΙΚ να χαρακτηρίζει θλιβερή επινόηση τη ρύθμιση που επιτρέπει την αναστολή εκτέλεσης παραπεμπτικών την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) καταργείται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του εργαστηρίου από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και αφαιρείται το κίνητρο μεταξύ των παρόχων για ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ