Διαφορετικό μοντέλο υπολογισμού του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία ευελπιστεί η Αριστοτέλους πως θα εγκαθιδρύσει με την εφαρμογή του συστήματος DRG’s στο ΕΣΥ. Σύστημα, ωστόσο, που διαθέτει μια πιο «ολιστική» προσέγγιση, συνυπολογίζοντας πολλαπλούς παράγοντες, αξιολογώντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ελέγχοντας την αποδοτικότητα των νοσοκομείων, με απώτερο στόχο των εξορθολογισμό των δαπανών και την καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων.
Το σύστημα των DRG ουσιαστικά κατατάσσει αυτόματα τα νοσοκομειακά περιστατικά σε συγκεκριμένες ομάδες με την χρήση ενός ειδικού λογισμικού (grouper). Η ταξινόμηση των περιστατικών σε κατηγορίες θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η κύρια διάγνωση, οι δευτερεύουσες διαγνώσεις, η συννοσηρότητα και οι επιπλοκές, τα δημογραφικά στοιχεία (φύλο και ηλικία), η διάρκεια νοσηλείας και η ιατρική πράξη.
Το παραπάνω λογισμικό αναπτύσσεται με στόχο να «τρέχει» κεντρικά, για όλα τα νοσοκομεία, ενώ στην εξίσωση υπολογισμού έχει προβλεφθεί και ένας συντελεστής εξομάλυνσης, που θα επιτρέπει την προσαρμογή του εκάστοτε DRG στις παραμέτρους του κάθε περιστατικού.
Ο συντελεστής προσαρμογής «δίνει την δυνατότητα επιδότησης νοσοκομείων (απομακρυσμένες περιοχές – νησιά, πανεπιστημιακά) διασφαλίζοντας την καθολική και ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού, καθώς και την ποιότητα στην εκπαίδευση και προώθηση της έρευνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μαστρογιάννης, οικονομολόγος, μέλος του ΔΣ του ΚΕΤΕΚΝΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι το λογισμικό να είναι έτοιμο έως το τέλος του έτους.
Όπως υπενθυμίζει το Υπουργείο Υγείας, έχουν αγοραστεί από το 2014 οι άδειες χρήσης του γερμανικού συστήματος DRG ενώ για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος, η χώρα μας θα κάνει χρήση της τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τα DRG’s- ως «εργαλείο» μέτρησης του κόστους, συγκριτικής αξιολόγησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων- μπορούν να συμβάλουν στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για καθολική και ισότιμη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων σε ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
«Δεν πρόκειται για ένα μηχανισμό περικοπών, ελέγχου του ιατρικού έργου ή ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ αλλά για ένα σύστημα που θα ενισχύσει τη διαφάνεια, την τεκμηρίωση του κόστους, τη μέτρηση του παραγόμενου έργου και- σε δεύτερο χρόνο- τη δικαιότερη κατανομή των πόρων ανάλογα με τη δραστηριότητα (activity based funding)» τόνισε ο κ. Ξανθός.
Όπως εξήγησε ο κ. Μαστρογιάννης, το σύστημα των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών, δηλαδή τα DRG’s, θα αντικαταστήσει τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), τα οποία αν και βοήθησαν το προσωπικό να εξοικειωθεί με διαδικασίες κωδικοποίησης μειονεκτούν σε βασικά σημεία.
Αφενός, βασίστηκαν σε μια γρήγορη και πρόχειρη αντιγραφή χωρίς προσαρμογή του εργαλείου, ενώ το σύστημα αδυνατεί να καταλήξει αυτόματα σε ένα και μοναδικό ΚΕΝ. Σε μεγάλο μέρος παρατηρείται μια αναντιστοιχία μεταξύ κόστους νοσηλείας και τιμής ΚΕΝ, ενώ δεν έχουν προβλεφθεί ΚΕΝ για να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις νοσηλειών. Αντίστοιχα, υπάρχουν ΚΕΝ που δεν έχουν καμία εφαρμογή στην Ελλάδα, καθώς το σύστημα που χρησιμοποιείται είναι μερική προσαρμογή του μοντέλου της Αυστραλίας. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία αντιστοίχηση με ICD-10 ή/και ιατρικές πράξεις.
Βέβαια και το σύστημα DRG’s έχει κάποιες προκλήσεις, όπως τα πρόωρα εξιτήρια και η αύξηση των επανεισαγωγών, το λεγομενο DRG creep/upcoding, δηλαδή η κατάταξη περιστατικών σε ακριβότερη κατηγορία, καθώς και ο κίνδυνος επιλογής ασθενών με πιο συμφέρουσες διαγνωστικές κατηγορίες (cream skimming), ενώ παραμένει ένα διοικητικά και τεχνικά πολύπλοκο σύστημα, που απαιτεί εξειδικευμένη τεχνολογία και υποδομές.
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας του ΔΣ του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) με τους διοικητές των 18 νοσοκομείων της χώρας, που θα αναπτύξουν πιλοτικά το ελληνικό σύστημα DRG’s. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Υπουργός Υγείας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΕΤΕΚΝΥ, Φίλιππος Ταραντίλης, υπογράμμισε τη σημασία της συμβολής των διοικητών στη διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος DRG το οποίο θα αποτελέσει μια μεταρρυθμιστική τομή, διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα συντείνει στον εξορθολογισμό της κατανομής των πόρων, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, στη βελτίωση της πρόσβασης, στη μείωση της παραοικονομίας και των out-of-pocket πληρωμών και στη δυνατότητα ρύθμισης της νοσοκομειακής περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι με τη συνδρομή του ΚΕΤΕΚΝΥ και των 18 πιλοτικών νοσοκομείων θα δοθεί το σήμα ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποκτά νέα κουλτούρα διοίκησης, συγκεκριμένη στρατηγική και πλαίσιο αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών του και δεν επαφίεται απλώς στην καλή διάθεση και την εμπειρική γνώση των Διοικητών.
Τα νοσοκομεία που συμμετέχουν στη δοκιμαστική εφαρμογή του Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.) οφείλουν, μεταξύ άλλων:
Στις επόμενες κινήσεις περιλαμβάνεται η οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για τους χρήστες, ενώ δρομολογείται η διαδικασία διαβούλευσης με την ιατρική κοινότητα για τους καταλόγους καταλόγων κωδικοποίησης διαγνώσεων και ιατρικών πράξεων.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ