Μέθοδος που οδηγεί στη μείωση του «παραδοσιακού» καπνίσματος ή αντίστοιχη απειλή, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, (Electronic nicotine delivery systems”, ENDS) συνεχίζει να διχάζει , δεδομένης της απουσίας εκτεταμένων επιστημονικών δεδομένων για τα αποτελέσματα της χρήσης του.
Για τον Π.Ο.Υ., η πρόληψη είναι, σαφώς, προτιμότερη από τη θεραπεία και σε αυτό το πλαίσιο, η έλλειψη στοιχείων θα πρέπει να μεταφραστεί σε αυστηρότερα κανονιστικά πλαίσια για τη χρήση των ENDS, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού, που συνδέεται με το Συνέδριο- Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (13-18 Οκτωβρίου, Μόσχα), κυριότερη, μεταξύ των περιορισμών που θα πρέπει να επιβληθούν είναι η απαγόρευση της χρήσης τους σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Στοιχεία δείχνουν ότι η εκπνοή πεπιεσμένου αέρα (αεροζόλ) αυξάνει τα επίπεδα συγκεκριμένων αέριων τοξικών ουσιών, της νικοτίνης και των μικροσωματιδίων. Παράλληλα, συστήνεται η απαγόρευση των αρωματικών υγρών, με άρωμα φρούτων, γλυκών ή αλκοολούχων ποτών, για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έως ότου αποδειχθεί ότι δεν ελκύουν παιδιά και εφήβους. 8 χιλιάδες διαφορετικές «γεύσεις» έχουν δημιουργηθεί για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επιπλέον, συστήνει στις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν νόμους που θα προβλέπουν:
• Την απαγόρευση της προώθησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μη καπνιστές και σε νέους• Την ελαχιστοποίηση των πιθανών κινδύνων υγείας σε χρήστες και μη χρήστες• Την απαγόρευση αναπόδεικτων ισχυρισμών για οφέλη στην υγεία από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων• Την προστασία των ισχυουσών προσπαθειών ελέγχου του καπνίσματος
Όπως εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης, αν και επιπλέον έρευνα είναι απαραίτητη σε διάφορους τομείς της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, κανονισμοί πρέπει να εφαρμοστούν τώρα για να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την υγεία.
Από το 2005, η βιομηχανία των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει αναπτυχθεί, από έναν κατασκευαστή στην Κίνα, σε μια παγκόσμια αγορά 466 διαφορετικών μαρκών, που εκτιμάται στα 3 δισεκ. δολάρια και στην οποία εμπλέκεται όλο και περισσότερο η καπνοβιομηχανία. Είναι, μάλιστα, αυτή η εμπλοκή της βιομηχανίας τσιγάρων που έχει προκαλέσει την ανησυχία του Π.Ο.Υ. Την ίδια ώρα, η ανησυχία για προσέλκυση των ανηλίκων χάρη στα αρωματικά υγρά φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία, αφού ο πειραματισμός εφήβων με ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνεται συνεχώς, με τη χρήση από αυτές τις ηλικίες να διπλασιάστηκε από 2008 έως το 2012.
Τέλος, επαναλαμβάνεται πως δεν έχει αποδειχθεί πως τα e-τσιγάρα βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο και έτσι ο ΠΟΥ προτείνει να ενθαρρύνεται η διακοπή του με εγκεκριμένες μεθόδους. Επιπλέον, αμφισβητείται και η «αθωότητα» του πεπιεσμένου αέρα, ο οποίος μπορεί να μην είναι τόσο βλαπτικός όσο ο καπνός του τσιγάρου, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνος για ανήλικους, έμβρυα και έγκυες.
Η «άλλη» πλευρά
Η αβεβαιότητα γύρω από τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων οδηγεί ορισμένους επιστήμονες και σε άλλη κατεύθυνση. Όπως εκτιμούν, οι αυστηροί περιορισμοί μπορεί να εμποδίσουν στους καπνιστές στην πρόσβαση σε προϊόντα, που ενδέχεται να είναι λιγότερο επικίνδυνα από τα συμβατικά τσιγάρα, βασικό επιχείρημα των εταιρειών διάθεσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Μάλιστα, για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), η έκθεση του ΠΟΥ φαίνεται να κινείται σε μια πιο «χαλαρή» κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά το κανονιστικό πλαίσιο των ENDS. Υποστηρίζει, δε, ότι για πρώτη φορά ο ΠΟΥ «αναθεωρεί προηγούμενες αυστηρότερες ανακοινώσεις του και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι το άτμισμα συμβάλλει στη μείωση της βλάβης για τους καπνιστές». Βέβαια, ο ΣΕΕΗΤ ξεκαθαρίζει πως είναι υπέρ του ελέγχου της διαφήμισης και την απαγόρευση της στοχοποίησης ανήλικου κοινού, ενώ εφαρμόζει αυστηρά την απαγόρευση πώλησης σε ανηλίκους. Παράλληλα, «είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα της προώθησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ως εναλλακτικού τρόπου καπνίσματος σημαντικά λιγότερο επιβλαβούς και όχι ως μεθόδου διακοπής του καπνίσματος».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ